Ћирилица /Latinica

Новости

3. августа 2021.

Часопис Meat technology индексиран у SCOPUSU

  Часопис Meat technology 62/1 2021 je индексиран у SCOPUS бази научних издања. Позивано заинтересоване истраживаче да доставе радове из области биотехничких наука и подкатегорија: ветерине, инжењеринга хране и биотехнологије. Пријава радова могућа је преко сајта http://www.journalmeattechnology.com или путем маила на meat.technology@inmes.rs, danijela.sarcevic@inmes.rs    

5. јануара 2021.

Др Јелена Јовановић одбранила докторску дисертацију на Факултету ветеринарске медицине у Београду

На Катедри за хигијену и технологију намирница анималног порекла Факултета ветеринарске медицине Универзитета у Београду,  Јелена Јовановић, виши стручни сарадник из Института за хигијену и технологију меса, одбранила је докторску дисертацију под називом „Учесталост налаза Campylobacter spp. на труповима живине и њихова осетљивост на антимикробне лекове“. Комисија за одбрану дисертације била је у следећем саставу […]

21. октобра 2020.

ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА ИСПУЊАВА УСЛОВЕ ПРЕДВИЂЕНЕ ЗАКОНОМ О БЕЗБЕДНОСТИ ХРАНЕ ЗА ЛАБОРАТОРИЈСКА ИСПИТИВАЊА

На основу Конкурса за избор правних лица – Лабораторија за лабораторијска испитивања у области безбедности хране животињског порекла и хране за животиње, приликом производње, прераде и промета, укључујући и увоз, Комисија Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде утврдила је да Институт за хигијену и технологију меса – Лабораторија за биотехнолошка истраживања и контролу безбедности и квалитета […]

10. септембра 2020.

НОВО ИЗДАЊЕ ИНСТИТУТА ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА – „CHARACTERIZATION AND DISCRIMINATION OF THE FRESHWATER AQUACULTURED FISH BASED ON FATTY ACID COMPOSITION“ ДР ДЕЈАНЕ ТРБОВИЋ

Монографско дело др Дејане Трбовић „CHARACTERIZATION AND DISCRIMINATION OF THE FRESHWATER AQUACULTURED FISH BASED ON FATTY ACID COMPOSITION“, у издању Института за хигијену и технологију меса на енглеском језику, даје значајан допринос познавању маснокиселинског састава риба, али и допинос истицању нутритивних вредности риба у циљу унапређења здравља људи. Према речима проф. др Милана Ж. Балића, […]

24. априла 2020.

Стручњаци Института за хигијену и технологију меса помажу на Торлаку у анализи узорака на COVID – 19

Стручњаци из Института за хигијену и технологију меса, односно Одељења за микробиолошка и молекуларно-биолошка испитивања, др Весна Јанковић, заменик руководиоца одељења и др Бранкица Лакићевић, виши научни сарадник тренутно помажу колегама из Института за вирусологију, вакцине и серуме – Торлак у анализама узорака на COVID – 19. Ми смо одговорни према себи и другима.

20. априла 2020.

Помоћ стручњака из Института за хигијену и технологију меса у новоотвореној COVID-19 лабораторији „Ватрено око“ Клиничког центра Србије

У Клиничком центру Србије данас је отворена нова COVID-19 лабораторија „Ватрено око“ у борби против вируса корона, која ће радити 2000 тестова на COVID-19 дневно. Изузетно савремена и модерна, специфична је по високом нивоу безбедности, односно немогућности ширења инфективног агенса. У новој лабораторији ће радити 40 здравствених радника, молекуларних биолога, у три смене, седам дана […]

15. априла 2020.

OIE – Подршка ветеринарских лабораторија у борби против COVID – 19

COVID – 19 је изазвао неочекивани притисак на институте јавног здравља у многим земљама у свету. Мултидисциплинарни приступ сарадање ветеринарских лабораторија и лабараторија хумане медицине захтева да се минимизира утицај вируса који се рапидно шири. OIE – Светска организација за здравље животиња подржава сарадњу ветеринарских лабораторија и института за јавно здравље у борби против вируса […]

10. априла 2020.

COVID 19 И БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ

Европска комисија – Генерални директорат за здравље и безбедност хране дао је одговоре на нека питања која се односе на инфекцију COVID 19 и безбедност хране. У том смислу је речено да до сада, упркос великом обиму пандемије, није било извештаја о томе да се ова инфекција преноси путем хране. Препоруке комисије су да особе […]