Ћирилица /Latinica

Имуноензимска испитивања

У оквиру одељења за испитивање резидуа, имуноензимске методе представљају групу  тријажних „screening“ метода. Сама ЕЛИСА (enzyme-linked immunosorbent assay) техника је поуздана,  а  бржа,  и јефтинија у односу на класичне инструменталне методе. Имуноензимски комерцијални тестови који се користе су валидовани од стране произвођача, али и у лабораторији ИНМЕС-а. Преко  тридесет метода је акредитовано и користе се у свакодневном раду за испитивање безбедности намирница, дијететских производа и хране за животиње.

Највећи део испитивања која се односе на реализацију националног мониторинг плана за испитивање резидуа ветеринарских лекова припадају ЕЛИСА методама. Тако је у нашој лабораторији могуће одредити садржај природних хормона (прогестерон, тестостерон и 17ß естрадиол у плазми животиња), али и присуство најзначајнијих представника синтетичких  стероида (19-нортестостерон, тренболон, болденон, метилтестостерон, етинилестрадиол),  и других недозвољених супстанци: стилбена (диенестрол, хексоестрол, диенестрол), лактона резорцилне киселине, кортикостероида, бета агониста у ткивима и органима гајених животиња, као и у урину, храни за животиње и води за напајање.

Велику групу поузданих и комерцијалних метода представљају ЕЛИСА тестови  за одређивање микотоксина (афлатоксин Б1, укупни афлатоксини (Б1+Б2, Г1+Г2), зеараленон, Т2 токсин, охратоксин А,  деоксиниваленол) у храни и храни за животиње као и афлатоксина М1 у млеку и млечним производима.

Захтеви да се храна доступна на тржишту безбедно декларише са аспекта присутних састојака са алергеним својствима,  наметнули су потребу да се у нашој лабораторији акредитују методе којима је могуће одредити глутен, протеине соје и јаја као и алергене млека (бета лактоглобулин и казеин). Поред ових метода ЕЛИСА тестом могуће је одредити  меламин, хлорамфеникол и сулфонамиде у различитим намирницама и храни за животиње.