- Home
- Др Радивој Петронијевић
Др Радивој Петронијевић
Виши научни сарадник
Одељење за инструменталну хемију
ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА (ИНМЕС)
Каћанског13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 63 89 27 055
Тел: +381 11 26 50 655
E-mail: radivoj.petronijevic@inmes.rs
ОБРАЗОВАЊЕ
2014 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
1997 – магистар хемијских наука, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
1992 – дипломирани хемичар, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2020 – виши научни сарадник, ИНМЕС
2014 – 2019 – научни сарадник, ИНМЕС
2007 – 2010 – истраживач сарадник, ИНМЕС
1998 – 2001 – истраживач сарадник, ИТНМС
1996 – 1997 – истраживач приправник, ИТНМС
1994 – 1995 – приправник за истраживача, Институт за нуклеарне и друге минералне сировине (ИТНМС)
РАДНО ИСКУСТВО
2024 – виши научни сарадник у Одељењу за инструменталну хемију, ИНМЕС
2023 – 2024 – старији истраживач у Одељењу за инструменталну хемију, ИНМЕС
2020 – 2023 – руководилац Одељења за инструменталну хемију, ИНМЕС
2009 – 2020 – сарадник у Одељењу за хемијска и физичко-хемијска испитивања, ИНМЕС
2005 – 2009 – сарадник у Одељењу за испитивање резидуа ветеринарских лекова, Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)
1998 – 2001 – сарадник у Одељењу за хемијске синтезе, ИТНМС
1994 – 1998 – сарадник у Одељењу за аналитичку хемију, Институт за нуклеарне и друге минералне сировине (ИТНМС)
1992 – 1994 – сарадник у настави, Катедра за аналитичку хемију, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ
- Члан Комисије ISO/TC 34/SC 6 „Meat, poultry, fish, eggs and their products“ Међународне организације за стандардизацију (International Organization for Standardization, ISO);
- Члан Комисије за стандарде и сродне документе КС Е034-6 (Месо, живина, риба, јаја и њихови производи) Института за стандардизацију Србије;
- Члан Научног већа ИНМЕС
- Члан Етичке комисије за заштиту добробити огледних животиња Института за хигијену и технологију меса.
- Уредник тематске области безбедност и квалитет хране, аналитичка хемија часописа Технологија меса-Meat technology
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
Аналитичка хемија. Аутентичност хране. Контрола безбедности хране и хране за животиње.
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
- Golijan J. M., Milinčić D. D., Petronijević R. B., Pešić M. B., Stanojević S. P., Barać M. B., Lekić S., Kostić A. Ž. (2021) Comparison of sugars, lipids and phenolics content in the grains of organically and conventionally grown soybean in Serbia. Zemdirbyste-Agriculture, 108 (1): 51–56. DOI 10.13080/z-a.2021.108.007
- Jelena Ćirić, Danka Spirić, Tatjana Baltić, Ivana Branković Lazić, Dejana Trbović, Nenad Parunović, Radivoj Petronijević and Vesna Đorđević (2020) Honey Bees and Their Products as Indicators of Environmental Element Deposition. Biological Trace Element Research, 197(2), DOI: 10.1007/s12011-020-02321-6
- Jelena Golijan, Danijel D. Milinčić, Radivoj Petronijević, Mirjana B. Pešić, Miroljub B. Barać, Mile Sečanski, Slavoljub Lekić, Aleksandar Ž. Kostić (2019) The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat. Journal of Cereal Science, 90 102845, DOI: 10.1016/j.jcs.2019.102845
- Dragan Milicević, Radivoj Petronijević, Zoran Petrović, Jasna Ðjinović-Stojanović, Jelena Jovanović, Tatjana Baltić and Saša Janković (2019) Impact of climate change on aflatoxin M1 contamination of raw milk with special focus on climate conditions in Serbia, Journal of the Science of Food and Agriculture, 99, 5202-5210 DOI: 10.1002/jsfa.9768
- Aleksandar Ž Kostić, Mirjana B Pešić, Dejana Trbović, Radivoj Petronijević, Aleksandra M Dramićanin, Dušanka M Milojković-Opsenica & Živoslav Lj Tešić (2017) The fatty acid profile of Serbian bee-collected pollen – a chemotaxonomic and nutritional approach, Journal of Apicultural Research, 56:5, 533-542 DOI: 10.1080/00218839.2017.1356206
- Trbovic Dejana, Markovic Zoran Z, Milojkovic-Opsenica Dusanka M, Petronijevic Radivoj B, Spiric Danka M, Djinovic-Stojanovic Jasna M, Spiric Aurelija, (2013). Influence of diet on proximate composition and fatty acid profile in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, 31 (1), 75-81
- Kovacević, D., Lemić, J., Damjanović, M., Petronijević R., Janaćković, Đ., Stanić T., (2011). Fenitrothion adsorption – desorption on organo – minerals. Applied Clay Science, 52 (1-2), 109–114
- Spirić Aurelija, Trbović Dejana, Vranić Danijela, Đinović Jasna, Petronijević Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna. (2010). Statistical evaluation of fatty acid profile and cholesterol content in fish (common carp) lipids obtained by different sample preparation procedures. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 66-71