- Home
- Dr Radivoj Petronijević
Dr Radivoj Petronijević
Viši naučni saradnik
Odeljenje za instrumentalnu hemiju
INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA (INMES)
Kaćanskog13, 11040 Beograd, Srbija
Mob: +381 63 89 27 055
Tel: +381 11 26 50 655
E-mail: radivoj.petronijevic@inmes.rs
OBRAZOVANJE
2014 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
1997 – magistar hemijskih nauka, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
1992 – diplomirani hemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO
2020 – viši naučni saradnik, INMES
2014 – 2019 – naučni saradnik, INMES
2007 – 2010 – istraživač saradnik, INMES
1998 – 2001 – istraživač saradnik, ITNMS
1996 – 1997 – istraživač pripravnik, ITNMS
1994 – 1995 – pripravnik za istraživača, Institut za nuklearne i druge mineralne sirovine (ITNMS)
RADNO ISKUSTVO
2024 – viši naučni saradnik u Odeljenju za instrumentalnu hemiju, INMES
2023 – 2024 – stariji istraživač u Odeljenju za instrumentalnu hemiju, INMES
2020 – 2023 – rukovodilac Odeljenja za instrumentalnu hemiju, INMES
2009 – 2020 – saradnik u Odeljenju za hemijska i fizičko-hemijska ispitivanja, INMES
2005 – 2009 – saradnik u Odeljenju za ispitivanje rezidua veterinarskih lekova, Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)
1998 – 2001 – saradnik u Odeljenju za hemijske sinteze, ITNMS
1994 – 1998 – saradnik u Odeljenju za analitičku hemiju, Institut za nuklearne i druge mineralne sirovine (ITNMS)
1992 – 1994 – saradnik u nastavi, Katedra za analitičku hemiju, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu
OSTALE AKTIVNOSTI
- Član Komisije ISO/TC 34/SC 6 „Meat, poultry, fish, eggs and their products“ Međunarodne organizacije za standardizaciju (International Organization for Standardization, ISO);
- Član Komisije za standarde i srodne dokumente KS E034-6 (Meso, živina, riba, jaja i njihovi proizvodi) Instituta za standardizaciju Srbije;
- Član Naučnog veća INMES
- Član Etičke komisije za zaštitu dobrobiti oglednih životinja Instituta za higijenu i tehnologiju mesa.
- Urednik tematske oblasti bezbednost i kvalitet hrane, analitička hemija časopisa Tehnologija mesa-Meat technology
OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA
Analitička hemija. Autentičnost hrane. Kontrola bezbednosti hrane i hrane za životinje.
ODABRANI NAUČNI RADOVI
- Golijan J. M., Milinčić D. D., Petronijević R. B., Pešić M. B., Stanojević S. P., Barać M. B., Lekić S., Kostić A. Ž. (2021) Comparison of sugars, lipids and phenolics content in the grains of organically and conventionally grown soybean in Serbia. Zemdirbyste-Agriculture, 108 (1): 51–56. DOI 10.13080/z-a.2021.108.007
- Jelena Ćirić, Danka Spirić, Tatjana Baltić, Ivana Branković Lazić, Dejana Trbović, Nenad Parunović, Radivoj Petronijević and Vesna Đorđević (2020) Honey Bees and Their Products as Indicators of Environmental Element Deposition. Biological Trace Element Research, 197(2), DOI: 10.1007/s12011-020-02321-6
- Jelena Golijan, Danijel D. Milinčić, Radivoj Petronijević, Mirjana B. Pešić, Miroljub B. Barać, Mile Sečanski, Slavoljub Lekić, Aleksandar Ž. Kostić (2019) The fatty acid and triacylglycerol profiles of conventionally and organically produced grains of maize, spelt and buckwheat. Journal of Cereal Science, 90 102845, DOI: 10.1016/j.jcs.2019.102845
- Dragan Milicević, Radivoj Petronijević, Zoran Petrović, Jasna Ðjinović-Stojanović, Jelena Jovanović, Tatjana Baltić and Saša Janković (2019) Impact of climate change on aflatoxin M1 contamination of raw milk with special focus on climate conditions in Serbia, Journal of the Science of Food and Agriculture, 99, 5202-5210 DOI: 10.1002/jsfa.9768
- Aleksandar Ž Kostić, Mirjana B Pešić, Dejana Trbović, Radivoj Petronijević, Aleksandra M Dramićanin, Dušanka M Milojković-Opsenica & Živoslav Lj Tešić (2017) The fatty acid profile of Serbian bee-collected pollen – a chemotaxonomic and nutritional approach, Journal of Apicultural Research, 56:5, 533-542 DOI: 10.1080/00218839.2017.1356206
- Trbovic Dejana, Markovic Zoran Z, Milojkovic-Opsenica Dusanka M, Petronijevic Radivoj B, Spiric Danka M, Djinovic-Stojanovic Jasna M, Spiric Aurelija, (2013). Influence of diet on proximate composition and fatty acid profile in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, 31 (1), 75-81
- Kovacević, D., Lemić, J., Damjanović, M., Petronijević R., Janaćković, Đ., Stanić T., (2011). Fenitrothion adsorption – desorption on organo – minerals. Applied Clay Science, 52 (1-2), 109–114
- Spirić Aurelija, Trbović Dejana, Vranić Danijela, Đinović Jasna, Petronijević Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna. (2010). Statistical evaluation of fatty acid profile and cholesterol content in fish (common carp) lipids obtained by different sample preparation procedures. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 66-71