Ћирилица /Latinica

Др Радивој Петронијевић

Виши научни сарадник

Одељење за хемијска и физичко-хемијска испитивања

Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб:      +381 63 10 60 655
Тел:         +381 11 26 50 655
Факс:     +381 11 26 51 825
E-mail: radivoj.petronijevic@inmes.rs

ОБРАЗОВАЊЕ

2014 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду,

(Испитивање могућности примене нових метода за контролу употребе природних и вештачких боја код производа од меса)

1997 – магистар хемијских наука, Хемијски факултет, Универзитет у Београду

1992 – дипломирани хемичар, Хемијски факултет, Универзитет у Београду

 

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2014 – научни сарадник, ИНМЕС

2007 – 2010 – истраживач сарадник, Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

1998 – 2001 – истраживач сарадник, ИТНМС

1996 – 1997 – истраживач приправник, ИТНМС,

1994 – 1995 – приправник за истраживача, Институт за нуклеарне и друге минералне сировине (ИТНМС)

 

РАДНО ИСКУСТВО

2009 – сарадник у Одељењу за хемијска и физичко-хемијска испитивања, ИНМЕС

2005 – 2009 – сарадник у Одељењу за испитивање резидуа ветеринарских лекова, Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

1998 – 2001 – сарадник у Одељењу за хемијске синтезе, ИТНМС

1994 – 1998 – сарадник у Одељењу за аналитичку хемију, Институт за нуклеарне и друге минералне сировине (ИТНМС)

1992 – 1994 – сарадник у настави, Катедра за аналитичку хемију, Хемијски факултет, Универзитет у Београду

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ

Члан Комисије за стандарде и сродне документе КС Е034-6 (Месо, живина, риба, јаја и њихови производи) Института за стандардизацију Србије;

Члан Научног већа ИНМЕС.

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Аналитичка хемија. Контрола безбедности хране и хране за животиње.

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
  1. Radoicic, Aleksandra, Petronijevic, Radivoj, Andric, Filip, Tesic, Zivoslav, Milojkovic-Opsenica, Dusanka (2017) Development and validation of high-performance thin-layer chromatographic method for determination of amygdalin. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, In press. doi: 10.1080/10826076.2017.1298032; http://dx.doi.org/10.1080/10826076.2017.1298032

  2. Trbovic Dejana, Zivić Ivana, Stanković Marko, Zivić Miroslav, Dulic Zorka, Petronijević Radivoj, Marković Zoran (2016) Dependence of the common carp (Cyprinus carpio L.) fatty acid profile on diet composition in a semiintensive farming system: tissue and time variability. Aquaculture Research, 1-13.
  3. Petronijevic Radivoj B., Matekalo-Sverak Vesna F., Spiric Aurelija T., Vukovic Ilija K., Babic Jelena A., Milijasevic Milan P., Trbovic Dejana K. (2014). Chemometric approach in the development of the colorimetric method for the estimation of food colorants in meat products. Hemijska industrija, 68 (6), 781-791.
  4. Jelena A. Babic, Mirjana R. Dimitrijevic, Milan P. Milijasevic, Vesna Z. Djordjevic, Radivoj B. Petronijevic, Slaven M. Grbic, Aurelija T. Spiric, (2014). Effect of modified atmospheric conditions and vacuum packaging on selected chemical parameters that define freshness of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and carp (Cyprinus carpio). Hemijska industrija, 68 (1) 69–76.
  5. Trbovic Dejana, Markovic Zoran Z, Milojkovic-Opsenica Dusanka M, Petronijevic Radivoj B, Spiric Danka M, Djinovic-Stojanovic Jasna M, Spiric Aurelija, (2013). Influence of diet on proximate composition and fatty acid profile in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, 31 (1), 75-81
  6. Ćirković Miroslav, Ljubojević Dragana, Đorđević Vesna, Novakov Nikolina, Petronijević Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna, Trbović Dejana. (2012). The Breed Effect on Productivity and Meat Nutrient Composition of Fish. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 18 (5), 775-780.
  7. Kovacevic, D., Lemic, J., Damjanović, M., Petronijević R., Janackovic, Dj., Stanic T., (2011). Fenitrothion adsorption – desorption on organo – minerals. Applied Clay Science, 52 (1-2), 109–114.
  8. Spiric Aurelija, Trbovic Dejana, Vranic Danijela, Djinovic Jasna, Petronijevic Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna. (2010). Statistical evaluation of fatty acid profile and cholesterol content in fish (common carp) lipids obtained by different sample preparation procedures. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 66-71.