Ћирилица /Latinica

Dr Radivoj Petronijević

Viši naučni saradnik

Odeljenje za hemijska i fizičko-hemijska ispitivanja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob:      +381 63 10 60 655
Tel:         +381 11 26 50 655
Faks:     +381 11 26 51 825
E-mail: radivoj.petronijevic@inmes.rs

OBRAZOVANJE

2014 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu,

(Ispitivanje mogućnosti primene novih metoda za kontrolu upotrebe prirodnih i veštačkih boja kod proizvoda od mesa)

1997 – magistar hemijskih nauka, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

1992 – diplomirani hemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2014 – naučni saradnik, INMES

2007 – 2010 – istraživač saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

1998 – 2001 – istraživač saradnik, ITNMS

1996 – 1997 – istraživač pripravnik, ITNMS,

1994 – 1995 – pripravnik za istraživača, Institut za nuklearne i druge mineralne sirovine (ITNMS)

 

RADNO ISKUSTVO

2009 – saradnik u Odeljenju za hemijska i fizičko-hemijska ispitivanja, INMES

2005 – 2009 – saradnik u Odeljenju za ispitivanje rezidua veterinarskih lekova, Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

1998 – 2001 – saradnik u Odeljenju za hemijske sinteze, ITNMS

1994 – 1998 – saradnik u Odeljenju za analitičku hemiju, Institut za nuklearne i druge mineralne sirovine (ITNMS)

1992 – 1994 – saradnik u nastavi, Katedra za analitičku hemiju, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

OSTALE AKTIVNOSTI

Član Komisije za standarde i srodne dokumente KS E034-6 (Meso, živina, riba, jaja i njihovi proizvodi) Instituta za standardizaciju Srbije;

Član Naučnog veća INMES.

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Analitička hemija. Kontrola bezbednosti hrane i hrane za životinje.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI
  1. Radoicic, Aleksandra, Petronijevic, Radivoj, Andric, Filip, Tesic, Zivoslav, Milojkovic-Opsenica, Dusanka (2017) Development and validation of high-performance thin-layer chromatographic method for determination of amygdalin. Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies, In press. doi: 10.1080/10826076.2017.1298032; http://dx.doi.org/10.1080/10826076.2017.1298032

  2. Trbovic Dejana, Zivić Ivana, Stanković Marko, Zivić Miroslav, Dulic Zorka, Petronijević Radivoj, Marković Zoran (2016) Dependence of the common carp (Cyprinus carpio L.) fatty acid profile on diet composition in a semiintensive farming system: tissue and time variability. Aquaculture Research, 1-13.
  3. Petronijevic Radivoj B., Matekalo-Sverak Vesna F., Spiric Aurelija T., Vukovic Ilija K., Babic Jelena A., Milijasevic Milan P., Trbovic Dejana K. (2014). Chemometric approach in the development of the colorimetric method for the estimation of food colorants in meat products. Hemijska industrija, 68 (6), 781-791.
  4. Jelena A. Babic, Mirjana R. Dimitrijevic, Milan P. Milijasevic, Vesna Z. Djordjevic, Radivoj B. Petronijevic, Slaven M. Grbic, Aurelija T. Spiric, (2014). Effect of modified atmospheric conditions and vacuum packaging on selected chemical parameters that define freshness of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and carp (Cyprinus carpio). Hemijska industrija, 68 (1) 69–76.
  5. Trbovic Dejana, Markovic Zoran Z, Milojkovic-Opsenica Dusanka M, Petronijevic Radivoj B, Spiric Danka M, Djinovic-Stojanovic Jasna M, Spiric Aurelija, (2013). Influence of diet on proximate composition and fatty acid profile in common carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, 31 (1), 75-81
  6. Ćirković Miroslav, Ljubojević Dragana, Đorđević Vesna, Novakov Nikolina, Petronijević Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna, Trbović Dejana. (2012). The Breed Effect on Productivity and Meat Nutrient Composition of Fish. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 18 (5), 775-780.
  7. Kovacevic, D., Lemic, J., Damjanović, M., Petronijević R., Janackovic, Dj., Stanic T., (2011). Fenitrothion adsorption – desorption on organo – minerals. Applied Clay Science, 52 (1-2), 109–114.
  8. Spiric Aurelija, Trbovic Dejana, Vranic Danijela, Djinovic Jasna, Petronijevic Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna. (2010). Statistical evaluation of fatty acid profile and cholesterol content in fish (common carp) lipids obtained by different sample preparation procedures. Analytica Chimica Acta, 672 (1-2), 66-71.