Ћирилица /Latinica

COVID 19 И БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ

10. април 2020.

COVID 19 И БЕЗБЕДНОСТ ХРАНЕ

Европска комисија – Генерални директорат за здравље и безбедност хране дао је одговоре на нека питања која се односе на инфекцију COVID 19 и безбедност хране. У том смислу је речено да до сада, упркос великом обиму пандемије, није било извештаја о томе да се ова инфекција преноси путем хране. Препоруке комисије су да особе које рукују амбалажом, укључијући и потрошаче, треба да се придржавају упутстава органа јавног здравства о добрим хигијенским праксама, укључујући редовно и ефикасно прање руку. Строга хигијенска правила већ регулишу производњу хране и њихова примена је подложна званичним контролама. Од посебне важности, наводи ова комисија, је чишћење и према потреби дезинфекција постројења и опреме за производњу хране итд. Сигурност хране, односно посвећеност свих актера у прехрамбеном ланцу од фарме до трпезе, је безобзира на COVID 19, главна одговорност свих произвођача у индустрији хране. Такође, постоје посебни протоколи којима се чува здравље запослених. У условима инфекције COVID 19, запосленима се препоручује социјално дистанцирање, коришћење преграда од плексигласа, када је то могуће, безконтактна комуникација између возача камиона и запослених у прехрамбеним погонима, доступност дезинфикационих средстава у погону и ван њега, присуство ограниченог броја људи у зависности од величине простора, као и обавезан останак код куће особа који имају симптоме инфекције. Послодавци су у обавези да обуче запослене како правилно да се користе личном заштитном опремом и нагласе важност исправног спровођења Упутства о личној хигијени и социјалном дистанцирању током пауза на послу.

Европска комисија – Генерални директорат за здравље и безбедност хране апелује и на потрошаче да заштите себе и друге у процесу куповине и руковања храном, у смислу правилног складиштења, односно праћења кључних информација о року трајања хране. Препоручују правилно прање воћа и поврћа чистом водом, као и избегавање контаминације хране кухињским прибором (ножеви, виљушке, кашике и тањири), као и прање детерџентом на одговарајућој температури. Такође, сугеришу потрошачима да редовно чисте фрижидере и дезинфикују кухињске површине.

Vesti