Na Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Aleksandar Bajčić iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa uspešno je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom „Upotreba suspenzije inulina i kolagena kao zamena za čvrsto masno tkivu u proizvodnji fino usitnjenih barenih kobasica“. Komisija za odbranu disertacije bila je u sledećem sastavu: mentori, dr Dragan Vasilev redovni profesor Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu i komentor dr Ivana Branković Lazić, viši naučni saradnik Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu. Članovi komisije za odbranu disertacije bili su: prof. dr Neđeljko Karabasil i doc. dr Silvana Stajković, sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i dr Radmila Mitrović naučni saradnik iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.
Rezultat ove doktorske disertacije je nov proizvod koji je sadržao 97% manje masti od uobičajenog proizvoda na tržištu, koji je sadržao 63% izvora energije iz visoko kvalitetnih proteina, a ujedno imao ulogu funkcionalne hrane zahvaljujući dodatom dijetalnom vlaknu inulina. Time je potvrđeno da se fino usitnjene barene kobasice mogu izraditi bez dodatog masnog tkiva i da se ujedno dobije proizvod visokog senzornog kvaliteta!