Ћирилица /Latinica

Institut za higijenu i tehnologiju mesa u samom vrhu „Ekonomije znanja“

6. februara 2018.

Institut za higijenu i tehnologiju mesa u samom vrhu „Ekonomije znanja“

Na javni poziv Fonda za inovacionu delatnost, krajem januara je dodeljena su 35 inovaciona vaučera za više od 30 srpskih preduzeća kojima su potrebne usluge naučnoitraživačkih organizacija za rešenje tehničkog ili tehnološkog problema, kako bi podigli nivo inovativnosti svojih proizvoda i postali konkurentniji na tržištu.

Institut za higijenu i tehnologiju mesa je prilikom ove dodele učestvovao u 12, od kojih je dodeljeno deset vaučera od kojih je preduzeće „PRO-MES“ d.o.o dobio vaučer za projekat „Unapređenja konkurentnosti, kroz povećanje kapaciteta proizvodnog pogona za preradu mesa i izradu proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (UKONMES); „PREMIUM CHICKEN“ d.o.o. za projekat „Uspostavljanje nove linije za proizvodnju mariniranih i paniranih proizvoda od živinskog mesa pakovanih u modifikovanoj atmosferi (MAPAN); preduzeće za proizvodnju promet i usluge „Prerada mesa Jovanović“ d.o.o. za projekat „Izvođenja studije održivosti u cilju unapređenja roka upotrebe proizvoda i određivanja nutritivnih vrednosti za proizvode od mesa u „Preradi mesa Jovanović“; društvo sa ograničenom odgovornošću Sirogojno „Sirogojno Company“ za projekat „Ispitivanja antivirusne aktivnosti bioloških agenasa protiv norovirusa u lancu proizvodnje i distribucije jagodičastog voća“; mlekara „Kačarević“ sa projektom „Unapređenje/poboljšanje roka trajanja i ocena prosečne nutritivne vrednosti kod proizvoda od mleka proizvedenih na tradicionalan način“; „Principal duo“ d.o.o. za projekat „Validacija primenjenih standardnih sanitacionih operativnih postupaka u pogonu za preradu ribe“; „Burger house“ za projekat „Razvoj linije za izradu soseva“; kompanija „Spajić ko“ za projekat „Optimizacija procesa sterilizacije konzervi od mesa, sa aspekta očuvanja nutritivne vrednosti i osiguranja bezbednosti hrane“; preduzeću „Fabrika metalnih proizvoda“ za projekat „Priprema poliesterskih lakova za spoljašnju zaštitu poklopca za konzervne limenke sa ciljem poboljšanja funkcionalnih svojstava, smanjenja poroznosti prevlaka i sprečavanja nastanka korozije“ i preduzeće „Mistral komerc“ d.o.o. za projekat „Studija efikasnosti čišćenja linija za proizvodnju hrane za životinje nakon proizvodnje hrane sa kokcidiostaticima“.

Inovacione vaučere dobitnicima su uručili ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja gospodin Mladen Šarčević  i ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj gospodin Nenad Popović.

„Ovaj jednostavan finansijski podsticaj ima za cilj da ojača veze naših naučnoistraživačkih organizacija sa malim i srednjim preduzećima u Srbiji. Inovacije razvijamo svakog dana,  a da bi društvo imalo koristi od njih, moramo da ih prepoznamo i podržimo, pre svega putem institutcija, kakav je Fond za inovacionu delatnost. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da su za ovu godinu, zahvaljujući i saradnji sa Svetskom bankom, višestruko povećana sredstva za rad Fonda“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

„Želja nam je da podstaknemo bolju saradnju i razmenu znanja između nauke i privrede i da u budućnosti imamo inovativnije proizvode i usluge, kako na domaćem, tako i na stranim tržištima. Upravo iz tog razloga, u navedenom periodu pokrenućemo još  jedan novi program finansijske pomoći mladim preduzetnicima u vrednosti od 250 miliona dinara za inovacije startapove. Nadamo se da će naša podrška doprineti razvoju Srbije kao ekonomije znanja“, istakao je Nenad Popović, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Vesti