Ћирилица /Latinica

Институт за хигијену и технологију меса у самом врху „Економије знања“

6. фебруар 2018.

Институт за хигијену и технологију меса у самом врху „Економије знања“

На јавни позив Фонда за иновациону делатност, крајем јануара је додељена су 35 иновациона ваучера за више од 30 српских предузећа којима су потребне услуге научноитраживачких организација за решење техничког или технолошког проблема, како би подигли ниво иновативности својих производа и постали конкурентнији на тржишту.

Институт за хигијену и технологију меса је приликом ове доделе учествовао у 12, од којих је додељено десет ваучера од којих је предузеће „ПРО-МЕС“ д.о.о добио ваучер за пројекат „Унапређења конкурентности, кроз повећање капацитета производног погона за прераду меса и израду производа од меса са додатном вредношћу (УКОНМЕС); „PREMIUM CHICKEN“ d.o.o. за пројекат „Успостављање нове линије за производњу маринираних и панираних производа од живинског меса пакованих у модификованој атмосфери (МАПАН); предузеће за производњу промет и услуге „Прерада меса Јовановић“ д.о.о. за пројекат „Извођења студије одрживости у циљу унапређења рока употребе производа и одређивања нутритивних вредности за производе од меса у „Преради меса Јовановић“; друштво са ограниченом одговорношћу Сирогојно „Sirogojno Company“ за пројекат „Испитивања антивирусне активности биолошких агенаса против норовируса у ланцу производње и дистрибуције јагодичастог воћа“; млекара „Качаревић“ са пројектом „Унапређење/побољшање рока трајања и оцена просечне нутритивне вредности код производа од млека произведених на традиционалан начин“; „Принципал дуо“ д.о.о. за пројекат „Валидација примењених стандардних санитационих оперативних поступака у погону за прераду рибе“; „Burger house“ за пројекат „Развој линије за израду сосева“; компанија „Спајић ко“ за пројекат „Оптимизација процеса стерилизације конзерви од меса, са аспекта очувања нутритивне вредности и осигурања безбедности хране“; предузећу „Фабрика металних производа“ за пројекат „Припрема полиестерских лакова за спољашњу заштиту поклопца за конзервне лименке са циљем побољшања функционалних својстава, смањења порозности превлака и спречавања настанка корозије“ и предузеће „Мистрал комерц“ д.о.о. за пројекат „Студија ефикасности чишћења линија за производњу хране за животиње након производње хране са кокцидиостатицима“.

Иновационе ваучере добитницима су уручили министар просвете науке и технолошког развоја господин Младен Шарчевић  и министар задужен за иновације и технолошки развој господин Ненад Поповић.

„Овај једноставан финансијски подстицај има за циљ да ојача везе наших научноистраживачких организација са малим и средњим предузећима у Србији. Иновације развијамо сваког дана,  а да би друштво имало користи од њих, морамо да их препознамо и подржимо, пре свега путем институтција, какав је Фонд за иновациону делатност. Са задовољством могу да кажем да су за ову годину, захваљујући и сарадњи са Светском банком, вишеструко повећана средства за рад Фонда“, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете науке и технолошког развоја.

„Жеља нам је да подстакнемо бољу сарадњу и размену знања између науке и привреде и да у будућности имамо иновативније производе и услуге, како на домаћем, тако и на страним тржиштима. Управо из тог разлога, у наведеном периоду покренућемо још  један нови програм финансијске помоћи младим предузетницима у вредности од 250 милиона динара за иновације стартапове. Надамо се да ће наша подршка допринети развоју Србије као економије знања“, истакао је Ненад Поповић, министар задужен за иновације и технолошки развој.

Vesti