Paraziti su veoma značajni patogeni koji se prenose hranom. Njihovi složeni životni ciklusi, putevi prenošenja i uglavnom dugačak period od infekcije do pojave prvih znakova bolesti čine ih veoma značajnim u pogledu rizika za javno zdravlje. Smatra se da je više od 30% svetske populacije inficirano parazitom Toxoplasma gondii, koji zbog svog značaja kako za veterinarsku tako i za humanu medicinu predstavlja jedan od najviše proučavanih parazita. Iako većina inficiranih ljudi ne ispoljava simptome bolesti, ova infekcija može biti veoma opasna za fetus kao i za osobe sa oslabljenim imunitetom. Svinje su takođe asimptomatski nosioci ovog parazita u vidu brojnih tkivnih cista lokalizovanih u mišićima i praktično svim jestivim organima. Meso i proizvodi od mesa svinja se prepoznaju kao jedan od najvažnijih izvora infekcije za ljude, sa udelom od čak 40-60% od ukupnog broja infekcija nastalih alimentarnim putem. Značaj ovog parazita za javno zdravlje potvrdila je i Evropska agencija za bezbednost hrane 2018. godine, prepoznavši T. gondii kao jedan od najznačajnih patogena koji se prenose putem hrane. Nikola Z. Betić, istraživač saradnik Instituta za higijenu i tehnologiju, je istraživao T. gondii, a kruna njegovog istraživanja je uspešno odbranjena doktorska disertacija pod nazivom „Uticaj infekcije parazitom Toxoplasma gondii na bezbednost mesa svinja u Srbiji“ na Fakultetu veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu. Komisija za odbranu disertacije bila je u sledećem sastavu: mentori dr Neđeljko Karabasil, redovni profesor Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu i dr Ivana Klun, naučni savetnik Instituta za medicinsak istraživanja Univerziteta u Beogradu. Članovi komisije za odbranu disertacije bili su: dr Dragan Vasilev, redovni profesor Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu; dr Olgica Đurković-Đaković, naučni savetnik Instituta za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i dr Ivana Branković Lazić viši naučni saradnik iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.
Doktorska teza Nikole Betića predstavlja još jedan iskorak Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u svet aktuelnih i gorućih tema javnog zdravlja.