Ћирилица /Latinica

Dr Vesna V. Janković

 

Viši naučni saradnik

Odeljenje za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja

INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA (INMES)

Kaćanskog13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 64 14 54 282

Tel:  +381 11 26 50 655

E-mail: vesna.jankovic@inmes.rs

 

 

 

Obrazovanje

2013 – Doktor nauka iz oblasti tehnološkog inženjerstva, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, katedra za Tehnologiju konzervisanih namirnica. Naziv teze: „Promene parametara zdravstvene ispravnosti Petrovačke kobasice tokom proizvodnje u tradicionalnim i kontrolisanim uslovima“.

2003 Specijalista mikrobiologije hrane sa biotehnologijom, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu.

1998 – Položen stručni ispit za zdravstvenog saradnika, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

1996 Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu.

 

Istraživačko iskustvo

2020 – tekuće – Viši naučni saradnik, INMES.

2015 – 2020 –  Naučni saradnik, INMES.

2009 – 2014 – Istraživač saradnik, INMES.

2004 – 2009 –  Istraživač specijalista – stručni saradnik, (INMES).

 

Radno iskustvo

2017 – tekuće –  Zamenik rukovodioca Odeljenja za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja.

2009 2017 – Saradnik Odeljenja za mikrobiološka i molekularno – biološka ispitivanja.

2004 2009 – Zamenik rukovodioca Odeljenja za imunoenzimska ispitivanja.

1998 2001 – Saradnik, Christian Hansen Laboratory, Beograd.

1997–1998 – Saradnik, Gradski zavod za javno zdravlje, Beograd.

 

Ostale aktivnosti

  • Član stručne komisija Agencije za kvalifikacije JPOA, Sektorsko veće: Inženjerstvo, proizvodnja i građevinarstvo/Usluge (Centar za akreditaciju javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih).
  • Član Sertifikacionog tela Instituta za higijenu i tehnologiju mesa INMES SERT, Tim za tehničku procenu i nadzor (TTNP).
  • Član međunarodne asocijacije za zaštitu hrane, International Association for Food Protection (IAFP).
  • Član Udruženja Mikrobiloga Srbije.
  • Član Savetodavnog odbora časopisa „Meat Technology“.

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Bezbednost hrane; Mikrobiološka procesna higijena i kriterijumi bezbednosti hrane; Razvoj i primena novih mikrobioloških i molekularnih metoda; Tehnološka mikrobiologija; Mikrobiota fermentisanih kobasica; Utvrđivanje prisustva alergena u namirnicama.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Milojević L, Velebit B, Janković V, Mitrović R, Betić N, Simunović S, Dimitrijević M. Prevalence, Genetic Diversity, and Quantification of the RNA Genome of the Hepatitis E Virus in Slaughtered Pigs in Serbia. Animals. 2024; 14(4):586. https://doi.org/10.3390/ani14040586.
  •  Makević, Vedrana, Milovanovich, Ivan D, Popovac, Nevena, Janković, Saša, Janković, Vesna, Stefanović, Srđan, Bukumirić, Zoran and De Luka, Silvio R., Oligoelements in Serum and Intestinal Tissue of Pediatric IBD Patients. Available at SSRN: http://dx.doi.org/10.2139/ssrn.4355092.
  •  Vesna Janković, Branko Velebit, Brankica Lakicević, Radmila Mitrović and Lazar Milojević Major allergens — the big nine. Meat Technology — Special Issue 64/2 2023 111-115.
  • Brankica Lakicevic, Vesna Jankovic, Ariane Pietzka, Werner Ruppitsch. Wholegenome sequencing as the gold standard approach for control of Listeria monocytogenes in the food chain. Journal of Food Protection 2023 https://doi.org/10.1016/j.jfp.2022.10.002  (IF= 2.753) Biotechnology and Applied Microbiology.
  •  Suvajdžić B, Tasić T, Teodorović V, Janković V, Dimitrijević M, Karabasil N, Vasilev D. Biogenic amine content during the production and ripening of Sremski kulen, Serbian traditional dry fermented sausage. Anim Sci J. 2020 Jan-Dec;91(1):e13466. doi: 10.1111/asj.13466. PMID: 33043554.
  • Jankovic V., Lakicevic B., Petronijevic R., Spiric D., Đorđevic V., Popov-Raljic J. (2016). Soybean and gluten in meat products – consumer protection strategy. Agro Food Industry Hi-Tech, 27, 3, 30-32.
  • Nikola Unkovic, Milica Ljaljevic Grbic, Miloš Stupar, Jelena Vukojevic, Vesna Jankovic, Danica Jovic and Aleksandar Djordjevic (2015). Aspergilli Response to Benzalkonium Chloride and Novel-Synthesized Fullerenol/Benzalkonium Chloride Nanocomposite.The Scientific World Journal, Volume 2015 (2015), ID 109262, http://dx.doi.org/10.1155/2015/109262.
  • Janković Vesna, Ljiljana Petrović, Brankica Lakićević, Vesna Matekalo Sverak, Slobodan Lilić and Radmila Mitrović. 2013. Determination of typical house flora during production process of the Petrovac Sausage (Petrovská klobása). African Journal of Microbiology Research, 7, 32, 4130-4137.
  • Janković Vesna, Đorđević Vesna, Lakićević Brankica, Borović Branka, Velebit B., Mitrović Radmila 2012. Determination of staphylococcal enterotoxins in cheese by immunoenzyme assay. Archives of Biological Sciences, 64(4),1449-1454.