Ћирилица /Latinica

Dr Mirjana Lukić

Naučni saradnik

Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 64 1953 053

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: mirjana.lukic@inmes.rs

 

 

OBRAZOVANJE

 2016 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

2008 – diplomirani veterinar,  Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO 

2020-danas – naučni saradnik

2014-2020 – istraživač saradnik

2010-2014 – istraživač pripravnik

2009-2010 – pripravnik za istraživača

 

RADNO ISKUSTVO

2015-danas – zamenik rukovodioca Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

2009 – saradnik Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

OSTALE AKTIVNOSTI 

 Član Veterinarske komore Srbije

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

  • Kvalitet i bezbednost hrane animalnog porekla
  • Senzorsko ocenjivanje namirnica
  • Nutritivni kvalitet i masnokiselinski sastav junećeg mesa

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Stefan Simunović, Vesna Ž. Ðordjević, Mladen Rašeta, Mirjana Lukić, José M. Lorenzo, Ilija Djekic, Igor Tomašević (2022) Reformulation of Traditional Fermented Tea Sausage Utilizing Novel (Digital) Methods of Analysis. Foods, 11(8), 1090. https://doi.org/10.3390/foods1108109
  • Stefan Simunovic, Sasa Jankovic, Tatjana Baltic, Dragica Nikolic, Jasna Djinovic-Stojanovic, Mirjana Lukic, Nenad Parunovic (2019) Histamine in canned and smoked fishery products sold in Serbia.  Meat technology, 60(1), 8-16.
  • Trbović D., Lakićević B., Lukić M., Janković V.,Petrović Z., Nikolić A., Nastasijević I. (2017). Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology 58 (1), 16–25. ISSN:2466-4812.
  • Lukić M., Ivanović J., Janjić J, Starčević M., Djordjević J.,Marković R., Baltić Ž.M. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat technology, 57(2), 95-101. ISSN: 2466-4812.
  • Lukić M., Vranić D., Turubatović L., Petrović Z., Milićević D., Karan D., Milijašević M. (2013). Uporedni prikaz rezultata senzorskih i hemijskih i fizičko-hemijskih ispitivanja svežeg ohlađenog junećeg mesa upakovanog u vakuum tokom čuvanja u maloprodajnim uslovima. Tehnologija mesa,  54 (1), 21-32. ISSN:0494-9846.