- Home
- Dr Mirjana Lukić
Dr Mirjana Lukić
Naučni saradnik
Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom
Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)
Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob: +381 64 1953 053
Tel: +381 11 26 50 655
E-mail: mirjana.lukic@inmes.rs
OBRAZOVANJE
2016 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
2008 – diplomirani veterinar, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO
2020-danas – naučni saradnik
2014-2020 – istraživač saradnik
2010-2014 – istraživač pripravnik
2009-2010 – pripravnik za istraživača
RADNO ISKUSTVO
2015-danas – zamenik rukovodioca Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom
2009 – saradnik Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom
OSTALE AKTIVNOSTI
Član Veterinarske komore Srbije
OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA
- Kvalitet i bezbednost hrane animalnog porekla
- Senzorsko ocenjivanje namirnica
- Nutritivni kvalitet i masnokiselinski sastav junećeg mesa
ODABRANI NAUČNI RADOVI
- Stefan Simunović, Vesna Ž. Ðordjević, Mladen Rašeta, Mirjana Lukić, José M. Lorenzo, Ilija Djekic, Igor Tomašević (2022) Reformulation of Traditional Fermented Tea Sausage Utilizing Novel (Digital) Methods of Analysis. Foods, 11(8), 1090. https://doi.org/10.3390/foods1108109
- Stefan Simunovic, Sasa Jankovic, Tatjana Baltic, Dragica Nikolic, Jasna Djinovic-Stojanovic, Mirjana Lukic, Nenad Parunovic (2019) Histamine in canned and smoked fishery products sold in Serbia. Meat technology, 60(1), 8-16.
- Trbović D., Lakićević B., Lukić M., Janković V.,Petrović Z., Nikolić A., Nastasijević I. (2017). Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology 58 (1), 16–25. ISSN:2466-4812.
- Lukić M., Ivanović J., Janjić J, Starčević M., Djordjević J.,Marković R., Baltić Ž.M. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat technology, 57(2), 95-101. ISSN: 2466-4812.
- Lukić M., Vranić D., Turubatović L., Petrović Z., Milićević D., Karan D., Milijašević M. (2013). Uporedni prikaz rezultata senzorskih i hemijskih i fizičko-hemijskih ispitivanja svežeg ohlađenog junećeg mesa upakovanog u vakuum tokom čuvanja u maloprodajnim uslovima. Tehnologija mesa, 54 (1), 21-32. ISSN:0494-9846.