Ћирилица /Latinica

Др Мирјана Лукић

Научни сарадник

Одељење за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом

Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

Каћанског 13, 11040 Београд, Србија

Моб: +381 64 1953 053

Тел: +381 11 26 50 655

Е-маил: mirjana.lukic@inmes.rs

 

 

ОБРАЗОВАЊЕ

 2016 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

2008 – дипломирани ветеринар,  Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

 

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО 

2020-данас – научни сарадник

2014-2020 – истраживач сарадник

2010-2014 – истраживач приправник

2009-2010 – приправник за истраживача

 

РАДНО ИСКУСТВО

2015-данас – заменик руководиоца Одељења за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом

2009 – сарадник Одељења за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ 

 Члан Ветеринарске коморе Србије

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

  • Квалитет и безбедност хране анималног порекла
  • Сензорско оцењивање намирница
  • Нутритивни квалитет и маснокиселински састав јунећег меса

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

  • Stefan Simunović, Vesna Ž. Ðordjević, Mladen Rašeta, Mirjana Lukić, José M. Lorenzo, Ilija Djekic, Igor Tomašević (2022) Reformulation of Traditional Fermented Tea Sausage Utilizing Novel (Digital) Methods of Analysis. Foods, 11(8), 1090. https://doi.org/10.3390/foods1108109
  • Stefan Simunovic, Sasa Jankovic, Tatjana Baltic, Dragica Nikolic, Jasna Djinovic-Stojanovic, Mirjana Lukic, Nenad Parunovic (2019) Histamine in canned and smoked fishery products sold in Serbia.  Meat technology, 60(1), 8-16.
  • Trbović D., Lakićević B., Lukić M., Janković V.,Petrović Z., Nikolić A., Nastasijević I. (2017). Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology 58 (1), 16–25. ISSN:2466-4812.
  • Lukić M., Ivanović J., Janjić J, Starčević M., Djordjević J.,Marković R., Baltić Ž.M. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat technology, 57(2), 95-101. ISSN: 2466-4812.
  • Lukić M., Vranić D., Turubatović L., Petrović Z., Milićević D., Karan D., Milijašević M. (2013). Uporedni prikaz rezultata senzorskih i hemijskih i fizičko-hemijskih ispitivanja svežeg ohlađenog junećeg mesa upakovanog u vakuum tokom čuvanja u maloprodajnim uslovima. Tehnologija mesa,  54 (1), 21-32. ISSN:0494-9846.