- Home
- Др Јелена Ћирић
Др Јелена Ћирић
Виши научни сарадник
Заменик руководиоца Одељења за пријем узорака и издавање лабораторијских извештаја
Одељењe за пријем узорака и издавање лабораторијских извештаја
Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)
Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 60 669 68 61
Тел: +381 11 26 50 655
Факс: +381 11 26 51 825
E-mail: jelena.ciric@inmes.rs
https://scholar.google.com/citations?user=maTO3J4AAAAJ&hl=sr
https://www.researchgate.net/profile/Jelena_Ciric5
https://publons.com/researcher/1328190/jelena-ciric/peer-review/
ORCiD: 0000-0002-8118-7676
ОБРАЗОВАЊЕ (хијерахијски)
2014 – доктор медицинских наука- ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду, (Испитивање утицаја различитих начина паковања на раст Yersinia Enterocolitica у месу свиња)
2010 – доктор ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2020 – виши научни сарадник, ИНМЕС
2018 – истраживач сарадник, ИНМЕС
2015 – научни сарадник, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
2012 – Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
РАДНО ИСКУСТВО
2018 и даље – заменик руководиоца у Одељењу за пријем узорака и издавање лабораторијских извештаја
2012 – 2018 – Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ (чланство у комисијама, уређивачким одборима итд)
Др Јелена Ћирић је учествовала у Kомисији за оцену завршне докторске дисертације мр Радмиле Митровић под називом “Испитивање могућности инактивације Yersinia enterocolitica у ферментисаним кобасицама” и Данке Спирић, дипл.биол. под називом “Испитивање садржаја микро и макроелемената у узорцима пчела и њихових производа”
- Члан уређивачког одбора часопоса: Toxin Reviews
- Члан уређивачког одбора EC Nutrition (https://www.ecronicon.com/nutrition-editorial-panel.php)
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
Лабораторијски и истраживачки радови у области микробиологије хране, квалитета меса и месних производа (укључујући утицај исхране на квалитет меса), паковања и рок трајања, улога меса у исхрани људи и његовог утицаја на људско здравље. Такође, део истраживачког рада заснива се на испитивању безбедности и квалитета пчелињих производа (мед, перга, полен, восак, прополис итд).
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
- M.Ž. Baltić, M. Dokmanović Starčević, M. Bašić, A. Zenunović, J. Ivanović, R. Marković J. Janjić, H. Mahmutović. 2015. Effects of selenium yeast level in diet on carcass and meat quality, tissue selenium distribution and glutathione peroxidase activity in ducks. Animal Feed Science and Technology. Volume 210, Pages 225–233. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2015.10.009
- Marković R, Ćirić J, Starčević M, Šefer D and Baltić MŽ.2018. Effects of selenium source and level in diet on glutathione peroxidase activity, tissue selenium distribution and growth performance in poultry. Animal Health Research Reviews. 19, 166–176. https://doi.org/10.1017/S1466252318000105.
- Boskovic, M., Djordjevic, J., Ivanovic, J., Janjic, J., Zdravkovic, N., Glisic, M., … & Baltic, M. (2017). Inhibition of Salmonella by thyme essential oil and its effect on microbiological and sensory properties of minced pork meat packaged under vacuum and modified atmosphere. International Journal of Food Microbiology. 258 (2017): 58-67 https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2017.07.011
- Haneklaus, N. H., Mwalongo, D. A., Lisuma, J. B., Amasi, A. I., Mwimanzi, J., Bituh, T., Ćirić J…. & Wacławek, S. (2024). Rare earth elements and uranium in Minjingu phosphate fertilizer products: Plant food for thought. Resources, Conservation and Recycling, 207, 107694.
- Matović, K. Vidanović, D., Manić, M., Stojiljković, M., Radojičić, S, Debeljak, Z., Šekler, M. Ćirić J., 2020. Twenty-five-year study of Nosema spp. in honey bees (Apis mellifera) in Serbia. Saudi Journal of Biological Sciences. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2019.11.012
- Matović, K.; Žarković, A.; Debeljak, Z.; Vidanović, D.; Vasković, N.; Tešović, B.; Ćirić, J. American Foulbrood—Old and Always New Challenge. Vet. Sci. 2023, 10, x. https://doi.org/10.3390/vetsci10030180
- Matović K., Mišić D., Karabasil N., Nedić N., Dmitrić M., Jevtić G., Ćirić J., 2019. Clostridium botulinum spores in European honey bees from Serbia. Journal of Apicultural Research. https://doi.org/10.1080/00218839.2018.1560654.
- Trbovic D., Lukic M., Vranic D., Djordevic V., Stanisic N., Parunovic N, Ciric J.. 2023. Comprehensive levels of fatty acids in meat: implications for human health. Baltica Journal (ISSN: 0067-3064). https://doi.org/10.59879/De7MQ
- Bojana Mijatović, Ivan Pavlović, Slavica Živković, Ivana Trailović, Jelena Ćirić, and Dragiša Trailović „Prevalence of Endoparasites in the Balkan Donkey (Equus asinus) from Serbia,“ Comparative Parasitology 89(2), 115-121, (2 December 2022). https://doi.org/10.1654/COPA-D-22-00005
- Popović M., Nedić D., Pećanac B., Đorđević V., Baltić T., Branković Lazić I., Ćirić J. (2019). The toxic element concentration in fish tissues from Saničani Lake, an urban environment, in Bosnia and Herzegovina. Biological Trace Element Research. Doi. 10.1007/s12011-019-01982-2.
- Danka Spirić, Jelena Ćirić, Silvana Stajković, Mirjana Dimitrijević, Čaba Silađi, Srđan Stefanović and Vesna Đorđević. Comparative overview of microelements and toxic elements in honey regarding the international criteria. „Meat Technology https://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.3.6
- Trbović, D., Stanković, M., Živić, I., Đorđević, V., Ćirić, J., Velebit, M., & Marković, Z. (2022). Comparison of soy protein concentrate as an alternative to fish meal in common carp (‘Cyprinus carpio L.’) diets. Biotechnology in Animal Husbandry, 38(2), 157-169.
- Ašanin N., Trbović D., Ćirić J., Baltić Ž. M., Đorđević V., Parunović N., Bulajić S. Comparison of fatty acid content of cow’s milk consuming different grass diets. Meat Technology. No 2. 2022. January 2022 Meat Technology 63(2):127-133 DOI: 10.18485/meattech.2022.63.2.6
- Janjić J. Ćirić J., Grbić S., Bošković M., Glišić M., Mitrović R., Radosavac A., Baltić Ž. M. (2019). Reduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast fillets. Meat Technology. 60 (1), 1-8. doi:10.18485/meattech.2018.60.1.1