Ћирилица /Latinica

Dr Brankica Lakićević

Naučni savetnik

Odeljenje za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 63626076

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: brankica.lakicevic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE 

2012  doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu (Primena klasičnih, molekularno bioloških i imunoenzimskih metoda u izolaciji, detekciji i karakterizaciji bakterija iz roda Listeria)

2008 – magistar bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

2003 – diplomirani molekularni biolog i fiziolog, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO 

2024 – naučni savetnik, INMES

2019 – viši naučni saradnik, INMES

2010 – 2013 – naučni saradnik, INMES

2010 – 2013 – istraživač saradnik, INMES

2005 – 2010 – istraživač pripravnik, INMES

2004 – 2005 – pripravnik za istraživača, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, INMES

 

RADNO ISKUSTVO

2015 – član Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa

2015 – 2017  zamenik rukovodioca Odeljenja za mikrobiološka i molekularno biološka ispitivanja

 

OSTALE AKTIVNOSTI 

2021 – Član Međunarodnog programskog odbora 61. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2019 – Predsednik Međunarodnog programskog odbora 60. Međunarodne konferencije industrije mesa, Kopaonik, Srbija

2017 – Član Organizacionog odbora 59. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2015 – Podpredsednik Međunarodnog programskog odbora 58. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2015 Član Uređivačkog odbora vodećeg časopisa nacionalnog značaja Tehnologija mesa

2015– Urednik tematskih oblasti vodećeg časopisa nacionalnog značaja Tehnologija mesa

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Razvoj postupaka brže i pouzdanije identifikacije patogenih mikroorganizama, ostataka kontaminenata okoline i rezidua veterinarskih lekova, istovremeno precizno definisanje značaja veterinarsko sanitarnih mera, epidemiološkog monitoringa ali i evropskog i nacionalnog zakonodavstva u postupku dobijanja bezbedne hrane.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

 

  • 2023 | Lakicevic, B., Jankovic, V., Pietzka, A., Ruppitsch, W. Wholegenome sequencing as the gold standard approach for control of Listeria monocytogenes in the food chain. Journal of Food Protection 2023 https://doi.org/10.1016/j.jfp.2022.10.002
  • 2023 | Ikonic, P., Jokanovic, M. Cucevic, N., Peulic, T., Saric, Lj., Tomicic, Z., Skaljac, S., Delic, J., Lakicevic, B., Tomasevic, I. Effect of different ripening conditions on amino acids and biogenic amines evolution in Sjenicki sudzuk. Journal of Food Composition and Analysis 2023 https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.105009
  • 2022 | Simunovic, S., Djordjevic, V., Lakicevic, B., Djekic, I., Lorenzo, J., Barba, F., Tomasevic, I. Digital evaluation of nitrite-reduced “Kulen” fermented sausage quality. Journal of Food Quality 2022  https://doi.org/10.1155/2022/2480746
  • 2022 | Lakicevic, B., den Besten, H.M.W., De Biase, D. Landscape of stress response and virulence genes among Listeria monocytogenes strains. https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.738470
  • 2022 | Borjan, N., Petrovic, Z., Simunovic, S., Nikolic Perovic, D., Lakicevic, B., Vranic, D., Jankovic, S. Common pheasant as a biomonitoring tool for environmental cadmium levels in Serbia. Meat Techology 2022 https://doi.org/10.18485/meattech.2022.63.2.5
  • 2021 | Schaeffer, J, Revilla-Fernández, S, Hofer, E., Posch, R., Stoeger, A., Leth, C., Schmoll, F., Djordjevic, V., Lakicevic, B., Matovic, K, Hufnagl, P., Indra, A., Allerberger, F., Ruppitsch, W. Tracking the origin of Austrian human brucellosis cases using whole genome sequencing. Front Med. 8:635547
  • 2021 | Lakicevic, B., De Biase, D., Velebit, B., Mitrovic, R., Jankovic, V., Milojevic, L., Ruppitsch, W. Stress survival islets contribute to clonal and serotype-specific differences in L. monocytogenes. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012050.
  • 2019 | Zuber, I., Lakicevic, B., Pietzka, A., Milanov, D., Djordjevic, V., Karabasil, N., Teodorovic, V., Ruppitsch, W., Dimitrijevic, M. Molecular characterization of Listeria monocytogenes isolates from a small scale meat processor in Montenegro, 2011–2014. Food Microbiology, 79: 116-122.
  • 2018 | Tadic, V., Djordjevic, J., Boskovic, M., Baltic, M., Lakicevic, B., Vasilev, D., Dimitrijevic, M. Two different starter cultures as potential inhibitors of L. monocytogenes infermented sausages. Fleischwirtschaft, 10: 93-97.
  • 2017 | Nastasijevic, I., Milanov, D., Velebit, B., Djordjevic, V., Swift, C., Painset, A., Lakicevic, B. Tracking of Listeria monocytogenes in meat establishment using Whole genome sequencing as a food safety management tool: A proof of concept. International Journal of Food Microbiology, 257: 157-164.
  • 2017 | Lakicevic, B., Nastasijevic, I. Listeria monocytogenes in retail establishments: Contamination routes and control strategies. Food Reviews International, 33 (3): 247-269.
  • 2016 | Jankovic, V., Lakicevic, B., Petronijevic, R., Spiric, D., Đorđevic, V., Popov-Raljic, J. Soybean and gluten in meat products – consumer protection strategy. Agro Food Industry Hi-Tech, 27, 3, 30-32.