- Home
- Dr Aleksandra Nikolić
Dr Aleksandra Nikolić
Spec. higijene i tehnologije namirnica animalnog porekla
Naučni saradnik
Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom
Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)
Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob: +381 69 290 22 29
Tel: +381 11 26 50 655
Faks: +381 11 26 51 825
E-mail: aleksandra.nikolic@inmes.rs
OBRAZOVANJE
2020 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu (Uticaj polifenola na kvalitet, bezbednost i održivost fermentisanih kobasica)
2019 – uže specijalističke studije – specijalista uže specijalnosti iz oblasti „Higijena i tehnologija namirnica animalnog porekla“, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
2018 – specijalističke akademske studije, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
2016 – doktor veterinarske medicine, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu
ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO
2021 – danas – naučni saradnik, INMES
2019 –2021 – istraživač saradnik, INMES
2018 – 2019 – istraživač pripravnik, INMES
2016 – 2017 pripravnik za istraživača, INMES
RADNO ISKUSTVO
2016 – Institut za higijenu i tehnologiju mesa
Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom
OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA
– senzorsko ocenjivanje hrane, komparativna senzorska analiza hrane
– bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla
– tehnologija hrane animalnog porekla
ODABRANI NAUČNI RADOVI
Nikolić Aleksandra, Đorđević Vesna, Parunović Nenad, Stefanović Srđan, Đurić Spomenka, Babić Jelena, Vasilev Dragan Can polyphenols be used as natural preservatives in fermented sausages? ActaVeterinaria- Beograd 2020, 70 (2), 219-237 UDK: 637.523.058 DOI: 10.2478/acve-2020-0016
Vasilev Dragan, Dimovska Nina, Hajrulai-Musliu Zehra, Teodorović Vlado, Nikolić Aleksandra, Karabasil Nedjeljko, Dimitrijević Mirjana, Mirilović Milorad (2020).Fatty acid profile as a discriminatory tool for the origin of lamb muscle and adipose tissue from different pastoral grazing areas in North Macedonia – A short communication, Meat Science, 162: 108020.DOI:10.1016/j.meatsci.2019.108020.
Pajić Marija, Boboš Stanko, Velebit Branko, Rašić Zoran, Katić Vera, Radinović Miodrag, Nikolić Aleksandra, Simonović Dušan, Babić Milijana (2016). „Prevalence and molecular characterization of enterotoxin-producing strains of Staphylococcus aureus isolated from Serbian dairy cows“. Acta veterinaria, Faculty of Veterinary Medicine, university of Belgrade, Vol 66,4,466-477. ISSN: 0567-8315
Babić M, Pajić M, Nikolić A, Teodorović V, Mirilović M, Milojević L, Velebit B. Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo 2018. 68 (1), 12-20. DOI: 10.15567/mljekarstvo.2018.0102
Jelena Babić, Suzana Vidaković, Marija Bošković, Milica Glišić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Aleksandra Nikolić, Miroslav Ćirković & Vlado Teodorović (2018): Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions, Polycyclic Aromatic Compounds, DOI: 10.1080/10406638.2018.1506991
BabićM, PajićM, NikolićA, TeodorovićV, MirilovićM, Milojević L, VelebitB. Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo 2018. 68 (1), 12-20. DOI: 10.15567/mljekarstvo.2018.0102