Ћирилица /Latinica

Др Александра Николић

Спец. хигијене и технологије намирница анималног порекла

 

Научни сарадник

Одељење за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом

Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб:    +381 69 290 22 29
Тел:         +381 11 26 50 655
Факс:     +381 11 26 51 825
E-mail: aleksandra.nikolic@inmes.rs

 

 

ОБРАЗОВАЊЕ

2020 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду (Утицај полифенола на квалитет, безбедност и одрживост ферментисаних кобасица)

2019 – уже специјалистичке студије – специјалиста уже специјалности из области „Хигијена и технологија намирница анималног порекла“, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

2018 – специјалистичке академске студије, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

2016 – доктор ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду


ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2021 – данас – научни сарадник, ИНМЕС

2019 –2021 – истраживач сарадник, ИНМЕС

2018 – 2019 – истраживач приправник, ИНМЕС

2016 – 2017 приправник за истраживача, ИНМЕС

 

РАДНО ИСКУСТВО

2016 – Институт за хигијену и технологију меса
Одељење за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

– сензорско оцењивање хране, компаративна сензорска анализа хране

– безбедност и квалитет хране анималног порекла

– технологија хране анималног порекла

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

Nikolić Aleksandra, Đorđević Vesna, Parunović Nenad, Stefanović Srđan, Đurić Spomenka, Babić Jelena, Vasilev Dragan Can polyphenols be used as natural preservatives in fermented sausages? ActaVeterinaria- Beograd 2020, 70 (2), 219-237 UDK: 637.523.058 DOI: 10.2478/acve-2020-0016

Vasilev Dragan, Dimovska Nina, Hajrulai-Musliu Zehra, Teodorović Vlado, Nikolić Aleksandra, Karabasil Nedjeljko, Dimitrijević Mirjana, Mirilović Milorad (2020).Fatty acid profile as a discriminatory tool for the origin of lamb muscle and adipose tissue from different pastoral grazing areas in North Macedonia – A short communication, Meat Science, 162: 108020.DOI:10.1016/j.meatsci.2019.108020.

Pajić Marija, Boboš Stanko, Velebit Branko, Rašić Zoran, Katić Vera, Radinović Miodrag, Nikolić Aleksandra, Simonović Dušan, Babić Milijana (2016). „Prevalence and molecular characterization of enterotoxin-producing strains of Staphylococcus aureus isolated from Serbian dairy cows“. Acta veterinaria, Faculty of Veterinary Medicine, university of Belgrade, Vol 66,4,466-477. ISSN: 0567-8315

Babić M, Pajić M, Nikolić A, Teodorović V, Mirilović M, Milojević L, Velebit B. Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo 2018. 68 (1), 12-20. DOI: 10.15567/mljekarstvo.2018.0102

Jelena Babić, Suzana Vidaković, Marija Bošković, Milica Glišić, Brankica Kartalović, Snežana Škaljac, Aleksandra Nikolić, Miroslav Ćirković & Vlado Teodorović (2018): Content of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Common Carp (Cyprinus Carpio) in Direct Conditions Using Different Filters vs Indirect Conditions, Polycyclic Aromatic Compounds, DOI: 10.1080/10406638.2018.1506991

BabićM, PajićM, NikolićA, TeodorovićV, MirilovićM, Milojević L, VelebitB. Expression of toxic shock syndrome toxin-1 gene of Staphylococcus aureus in milk: Proof of concept. Mljekarstvo 2018. 68 (1), 12-20. DOI: 10.15567/mljekarstvo.2018.0102