Ћирилица /Latinica

Danka Spirić

 

Istraživač saradnik

Odeljenje za ispitivanje rezidua

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: danka.spiric@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE

2012- Specijalista mikrobiologije, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

2008– Diplomiranni biolog, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

Istraživačko iskustvo

2012– istraživač saradnik

2009-2012– istraživač pripravnik

2008- 2009– pripravnik za istraživača

Radno iskustvo

2014– saradnik Odeljenja za ispitivanje rezidua

2008-2014– saradnik Odeljenja za mikrobiološka i imunoenzimska ispitivanja

Oblast naučnog interesovanja

Ispitivanje bezbednosti namirnica animalnog porekla i hrane za životinje: određivanje rezidua antibiotika, ostataka veterinarskih lekova i mikotoksina.  Analiza prisustva alergena u dijetetskim proizvodima i ostalim namirnicama. Ispitivanje mikrobiološkog statusa fermentisanih kobasica tokom tehnološkog postupka proizvodnje.

Odabrani naučni radovi

Vesna Jankovic, Brankica Lakicevic, Radivoj Petronijevic, Danka Spiric, Vesna Đorđević, Jovanka Popov- Ralic (2016), Soybean and gluten in meat products- Consumer Protection Strategy,  Agro FOOD Indusrty Hi  Tech, Vol 27(3), pp. 30-32

Spirić Danka M., Đinović Jasna M., Janković Vesna V., Velebit Branko M., Radičević Tatjana M., Stefanović Srđan M., Janković Saša D. (2015): Study of aflatoxins incidence in cow feed and milk in Serbia during 2013. Hemijska industrija, 2015 OnLine-First (00):87-87, Article in press;

Dejana Trbović, Zoran Marković, Dušanka Milojković-Opsenica, Radivoj Petronijević, Danka Spirić, Jasna Đinović-Stojanović, Aurelija Spirić, (2013). Influence of Diet on Proximate Composition and Fatty Acid Profile in Common Carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, Volume 31, Issue 1, August 2013, Pages 75–81, DOI no. 10.1016/j.jfca.2013.04.002