- Home
- Danka Spirić
Danka Spirić
Istraživač saradnik
Odeljenje za ispitivanje rezidua
Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)
Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Tel: +381 11 26 50 655
E-mail: danka.spiric@inmes.rs
OBRAZOVANJE
2012- Specijalista mikrobiologije, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
2008– Diplomiranni biolog, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
Istraživačko iskustvo
2012– istraživač saradnik
2009-2012– istraživač pripravnik
2008- 2009– pripravnik za istraživača
Radno iskustvo
2014– saradnik Odeljenja za ispitivanje rezidua
2008-2014– saradnik Odeljenja za mikrobiološka i imunoenzimska ispitivanja
Oblast naučnog interesovanja
Ispitivanje bezbednosti namirnica animalnog porekla i hrane za životinje: određivanje rezidua antibiotika, ostataka veterinarskih lekova i mikotoksina. Analiza prisustva alergena u dijetetskim proizvodima i ostalim namirnicama. Ispitivanje mikrobiološkog statusa fermentisanih kobasica tokom tehnološkog postupka proizvodnje.
Odabrani naučni radovi
Vesna Jankovic, Brankica Lakicevic, Radivoj Petronijevic, Danka Spiric, Vesna Đorđević, Jovanka Popov- Ralic (2016), Soybean and gluten in meat products- Consumer Protection Strategy, Agro FOOD Indusrty Hi Tech, Vol 27(3), pp. 30-32
Spirić Danka M., Đinović Jasna M., Janković Vesna V., Velebit Branko M., Radičević Tatjana M., Stefanović Srđan M., Janković Saša D. (2015): Study of aflatoxins incidence in cow feed and milk in Serbia during 2013. Hemijska industrija, 2015 OnLine-First (00):87-87, Article in press;
Dejana Trbović, Zoran Marković, Dušanka Milojković-Opsenica, Radivoj Petronijević, Danka Spirić, Jasna Đinović-Stojanović, Aurelija Spirić, (2013). Influence of Diet on Proximate Composition and Fatty Acid Profile in Common Carp (Cyprinus carpio). Journal of Food Composition and Analysis, Volume 31, Issue 1, August 2013, Pages 75–81, DOI no. 10.1016/j.jfca.2013.04.002