Ћирилица /Latinica

Boris Mrdović

Istraživač pripravnik

Sektor za naučno- tehničku saradnju, razvoj i transfer tehnologija

INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA (INMES)

Kaćanskog13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 64 18 22 199

Tel:  +381 11 26 50 655

E-mail: boris.mrdovic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE 

2016 – Doktor veterinarske medicine, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beograd

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2022 – Pripravnik za istraživača

 

RADNO ISKUSTVO

2022 – Saradnik u sektoru za naučno- tehničku saradnju, razvoj i transfer tehnologija

 

OSTALE AKTIVNOSTI 

2021 – Uspešno završio i položio test u okviru obuke za: IFS FOOD version 7 TRAINING.

2022 – Uspešno završio i položio test u okviru obuke za: Global Standard for Food Safety Issue 8: Interni auditor. Zahtevi standarda i pravila interne provere zasnovane na ISO 19011:2018

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Higijena, bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla; Higijena i tehnologija mesa; Dobra higijenska praksa (DHP), Dobra proizvođačka praksa (DPP), Analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke  (HACCP), Standardne radne procedure za sanitaciju (SSOP); Mikrobiološka procesna higijena; Dobrobit životinja; Bezbednost hrane za životinje.

 

UČEŠĆE NA PROJEKTIMA

U periodu od 2018-2024. godine, u javnim pozivima Fonda za inovacionu delatnost, učestvovao na 17 inovacionih projekata. Na 5 projekata je bio nosilac istraživanja, dok je na ostalim projektima angažovan kao učesnik:

  • Naziv projekta: Unapredenje/poboljšanje roka trajanja i ocena prosečne nutritivne vrednosti kod proizvoda od mleka proizvedenih na tradicionalan način u mlekari „Kačarević” u Mionici; evidencioni broj 84; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Jelena Jovanović, Mladen Rašeta, Ivana Branković Lazić, Dejana Trbović.
  • Naziv projekta: Unapređenje roka trajanja proizvoda od mleka primenom principa dobre proizvođačke/higijenske prakse u mlekari „Ljin“, selo Šaronje, Novi Pazar; evidencioni broj 230; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Mladen Rašeta, Aleksandra Nikolić, Jelena Jovanović, Ivan Nastasijević.
  • Naziv projekta: Kvalitet i bezbednost tradicionalnih/dimljenih proizvoda od mesa, u preradi mesa „Valjevac MDM“, selo Lončanik, Ub; evidencioni broj: 277; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Miloš Petrović, Zoran Petrović, Nikola Betić, Mladen Rašeta.
  • Naziv projekta: Validacija roka trajanja proizvoda od mesa proizvedenih u preradi mesa „Trivuk“, evidencioni broj: 297; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Nenad Parunović, Tatjana Baltić, Jelena Jovanović, Nikola Betić.
  • Naziv projekta: Razvoj proizvodnje proizvoda od voća i povrća, evidencioni broj: 276; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Aleksandra Nikolić, Tatjana Baltić, Lazar Milojević, Saša Janković.
  • Naziv projekta: Unapređenje kvaliteta i bezbednosti proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (UnaMes), evidencioni broj: 221; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Ivan Nastasijević, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Miloš Petrović, Nikola Betić, Aleksandar Bajčić.
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvoda od povrća i voća, evidencioni broje 859; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Aleksandra Nikolić, Tatjana Baltić, Lazar Milojević, Saša Janković.
  • Naziv projekta: Unapređenje konkurentnosti „PRO-MES DOO“, Novi Bečej, kroz povećanje kapaciteta proizvodnog pogona za preradu mesa i izradu proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (UNKOMES), evidencioni broje 69; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Ivan Nastasijević, Lazar Milojević, Aleksandra Nikolić, Jelena Jovanović, Boris Mrdović.
  • Naziv projekta: Uspostavljanje nove linije za proizvodnju mariniranih i paniranih proizvoda od živinskog mesa pakovanih u modifikovanoj atmosferi (MAPAN) u „Premium Chicken“, Žitište; evidencioni broje 82; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Ivan Nastasijević, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Branislav Baltić, Mladen Rašeta.
  • Naziv projekta: Optimizacija procesa sterilizacije konzervi od mesa, sa aspekta očuvanja nutritivne vrednosti i osiguranja bezbednosti hrane u „Spajić COO“, Beograd; evidencioni broje 89; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Mladen Rašeta, Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Zoran Petrović, Jelena Jovanović.
  • Naziv projekta: Unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda od voća i povrća u pogonu „Calibro doo“, evidencioni broj 626; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević, Lazar Milojević, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović.
  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u klanici i preradi mesa „Agro 14. septembar“, evidencioni broj 413; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Aleksandara Nikolić, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović.
  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u preradi mesa „Gala doo“, evidencioni broj 344; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Nikola Betić, Branislav Baltić, Boris Mrdović, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvodnje od voća, evidencioni broj:1175; trajanje projekta: 6 meseci; Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Nenad Parunović, Tatjana Baltić, Boris Mrdović.
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvoda od povrća i voća, evidencioni broje 1497; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Lazar Milojević, Nenad Parunović, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović.
  • Naziv projekta: Ispunjenje zakonskih obaveza ZK „Mohači“ u cilju ravnopravnog i konkurentnog uključivanja na EU tržište; evidencioni broj 923;  trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Mladen Rašeta, Branislav Baltić, Jelena Jovanović, Nikola Betić.
  • Naziv projekta: Validacija procesa proizvodnje hrane za životinje u „Tenen Farm“, Čenej; evidencioni broj 4981; trajanje projekta 6 meseci; Učesnici na projektu: Saša Janković, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Zoran Petrović, Nikola Borjan, Tatjana Baltić, Jelena Ćirić.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Zoran Petrović, Ivana Branković-Lazić, Mladen Rašeta, Dejana Trbović, Nenad Parunović, Aleksandra Nikolić, Boris Mrdović, 2016, Effect of modifiedatmosphereon sensory, chemical and physico-chemical properties of Serbian traditional smoked meat products, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 5-10.
  • Mladen Rašeta, Aleksandra Nikolić, Nenad Petrović, Vesna Đorđević, Boris Mrdović, Vesna Janković, Ivan Nastasijević, 2016, Liver pate: process hygiene, quality parameters and thermal process, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 10-21.
  • Jelena Ivanović, Milan Z. Baltić, Jelena Janjić, Radmila Marković, Tatjana Baltić, Marija Bošković, Jasna Đorđević, Boris Mrdović, Dragoljub Jovanović, 2016, Health aspects of dry-cured ham, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 39-46.
  • Boris Mrdovic, Mladen Raseta, Ivana Brankovic‑Lazic, Milan Milijasevic, Branislav Baltic, Ivan Nastasijevic, 2017, Pigs and cattle slaughter process hygiene in a large‑scale and a small‑scale abattoir: A report from one county in Serbia, Meat Technolgy, 58, No. 2, 65-72.
  • B Baltic, M Starcevic, J Djordjevic, B Mrdovicand R Markovic, Importance of medium chain fatty acids in animal nutrition, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 8559th International Meat Industry Conference MEATCON2017 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia.
  • Mladen Raseta, Ivana Branković-Lazic, Boris Mrdovic, Zolt Beckei, 2017, Determination of weight loss and temperature of broiler carcasses during air cooling with intermittent water spraying – case study, Meat Technolgy, Vol. 58, No. 2, 88-92.
  • M Rašeta, B Mrdović, V Janković, Z Bečkei, B Lakićević, D Vidanović and V Polaček, Prevalence and antibiotic resistance of Salmonella spp. in meat products, meat preparations and minced meat, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 8559th International Meat Industry Conference MEATCON2017 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia
  • Nastasijevic, I., Lakicevic, B., Raseta, M., Djordjevic, V., Jankovic, V., Mrdovic, B., & Brankovic-Lazic, I. (2018). Evaluation of pig welfare in lairage and process hygiene in a single abattoir. Meat Technology, 59, No. 1, 8-22.
  • Rašeta Mladen, Mrdović Boris, Đorđević Vesna, Polaček Vladimir, Becskei Zsolt, Branković Lazić Ivana, Vasilev Dragan, Determination Of Co-Value As An Indicator Of  Nutritive Value Of Pâté Sterilised By Regular And Optimized Regimes, Veterinarski Glasnik 2018, 72 (2), 101-111 UDC: 637.5.055,https://doi.org/10.2298/VETGL180711011R
  • Raseta, M., Brankovic Lazic, I., Mrdovic, B., Baltic, B., Zsolt, B., & Djordjevic, V. (2019). Optimization of liver pate sterilization from the aspect of preserving nutritional value and ensuring food safety. Scientific Journal Meat Technology"60(2), 97-105.
  • B Mrdovic, I Nastasijevic, I Brankovic Lazic, J Jovanovic, A Nikolic, Z Petrovic and M Raseta, Examination of meat preparations in order to control process hygiene in retail. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012083.
  • J Jovanovic, B Velebit, A Nikolic, I Branković Lazic, J Babic Milijasevic, B Mrdovic and M Raseta, Assessment of process hygiene in take-away restaurants at gas stations in Serbia, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia.
  • M Raseta, J Jovanovic, I Brankovic Lazic, D Trbovic, B Mrdovic, Z Beckei and V Djordjevic, Problems in determining the nutrition declaration for unpacked meat products – example of domestic cooked sausage, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia
  • I Brankovic Lazic, S Lilic, J Jovanovic, M Raseta, B Mrdovic, D Trbovic and i Nastasijevic, Assessment of sensory and chemical parameters of tea sausage, , IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia.
  • M Raseta, J Jovanovic, I Brankovic Lazic, D Trbovic, B Mrdovic, Z Beckei, V Djordjevic. Problems in determining the nutrition declaration for unpacked meat products – example of domestic cooked sausage. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012097. Link: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/333/1/012097
  • N Betic, T Baltic, J Ciric, A Bajcic, M Raseta, B Mrdovicand N Karabasil, Process hygiene of pig carcasses in one large-scale slaughterhouse in the west of Serbia, during 48 months. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 333 (2019) 012046
  • Rašeta, M., Branković Lazić, I., Mrdović, B., Zsolt, B., Savić, M., Grubić, M., & Jovanović, J., Nutritional score of meat products at retail in Serbia, (2020). Meat Technology61(1), 54-61.https://doi.org/10.18485/meattech. 2020.61.1.4
  • Branislav M. Baltić, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Vesna Djordjević, Radmila Marković, Radmila Mitrović, Jelena Janjić, Relationships between broiler final weights and histomorphometric parameters of certain segments of the intestine.
  • M Raseta, J Jovanovic, Z Becskei, I Brankovic Lazic, B Mrdovic and V Djordjevic – Serbia, Optimization of pasteurization of meat products using pasteurization values (p-values), The 61th International Meat Industry Conference MEATCON 2021. September 2021, Mt. Zlatibor, Serbia
  • J Jovanovic, A Nikolic, I Brankovic Lazic, B Mrdovic, M Raseta, S Lilic and T Geric Food contact surfaces and food handler’s hygiene in one Serbian retail chain – estimation and trend, The 61th International Meat Industry Conference MEATCON 2021. September 2021, Mt. Zlatibor, Serbia
  • Jelena Ćirić, Nils Haneklaus, Tatjana Baltić, Sara Simunović, Nenad Parunović, Dejana     Trbović and Boris Mrdović, Honeybee pollen as a bioindicator of contamination: an overview, Meat Technology — Special Issue 64/2.
  • Branislav Baltić, Aksentijević Ksenija, Danica Bogunović, Marija Starčević, Radmila          Mitrović, Boris Mrdović and Jelena Janjić Investigation of the volume of fish production     and catch in Serbia from 2012 to 2021, Meat Technology — Special Issue 64/2.
  • Milan Ž. Baltić, Jelena Janjić, Marija Starčević, Nataša Glamočlija, Milica Laudanović, Boris Mrdović, Saša Bošković, Senzorska analiza teksture mesa, DVADESET PRVI SIMPOZIJUM~ZDRAVSTVENA ZAŠTITA, SELEKCIJA I REPRODUKCIJA SVINJA~ Srebrno jezero-Veliko Gradište, 13. – 14. jun 2024.