Ћирилица /Latinica

Борис Мрдовић

Истраживач приправник

Сектор за научно- техничку сарадњу, развој и трансфер технологија

ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА (ИНМЕС)

Каћанског13, 11040 Београд, Србија

Моб: +381 64 18 22 199

Тел:  +381 11 26 50 655

E-mail: boris.mrdovic@inmes.rs

 

ОБРАЗОВАЊЕ 

2016 – Доктор ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београд

 

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2022 – Приправник за истраживача

 

РАДНО ИСКУСТВО

2022 – Сарадник у сектору за научно- техничку сарадњу, развој и трансфер технологија

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ 

2021 – Успешно завршио и положио тест у оквиру обуке за: IFS FOOD version 7 TRAINING.

2022 – Успешно завршио и положио тест у оквиру обуке за: Global Standard for Food Safety Issue 8: Interni auditor. Zahtevi standarda i pravila interne provere zasnovane na ISO 19011:2018

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Хигијена, безбедност и квалитет хране анималног порекла; Хигијена и технологија меса; Добра хигијенска пракса (ДХП), Добра произвођачка пракса (ДПП), Анализа опасности и критичне контролне тачке  (HACCP), Стандардне радне процедуре за санитацију (SSOP); Микробиолошка процесна хигијена; Добробит животиња; Безбедност хране за животиње.

 

УЧЕШЋЕ НА ПРОЈЕКТИМА

У периоду од 2018-2024. године, у јавним позивима Фонда за иновациону делатност, учествовао на 17 иновационих пројеката. На 5 пројеката је био носилац истраживања, док је на осталим пројектима ангажован као учесник:

  • Назив пројекта: Унапредење/побољшање рока трајања и оцена просечне нутритивне вредности код производа од млека произведених на традиционалан начин у млекари „Качаревић” у Мионици; евиденциони број 84; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Јелена Јовановић, Младен Рашета, Ивана Бранковић Лазић, Дејана Трбовић.
  • Назив пројекта: Унапређење рока трајања производа од млека применом принципа добре произвођачке/хигијенске праксе у млекари „Љин“, село Шароње, Нови Пазар; евиденциони број 230; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Младен Рашета, Александра Николић, Јелена Јовановић, Иван Настасијевић.
  • Назив пројекта: Квалитет и безбедност традиционалних/димљених производа од меса, у преради меса „Ваљевац МДМ“, село Лончаник, Уб; евиденциони број: 277; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Милош Петровић, Зоран Петровић, Никола Бетић, Младен Рашета.
  • Назив пројекта: Валидација рока трајања производа од меса произведених у преради меса „Тривук“, евиденциони број: 297; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Ненад Паруновић, Татјана Балтић, Јелена Јовановић, Никола Бетић.
  • Назив пројекта: Развој производње производа од воћа и поврћа, евиденциони број: 276; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Никола Бетић, Борис Мрдовић, Александра Николић, Татјана Балтић, Лазар Милојевић, Саша Јанковић.
  • Назив пројекта: Унапређење квалитета и безбедности производа од меса са додатном вредношћу (UnaMes), евиденциони број: 221; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Иван Настасијевић, Ивана Бранковић Лазић, Борис Мрдовић, Милош Петровић, Никола Бетић, Александар Бајчић.
  • Назив пројекта: Развој и валидација производње производа од поврћа и воћа, евиденциони броје 859; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Никола Бетић, Борис Мрдовић, Александра Николић, Татјана Балтић, Лазар Милојевић, Саша Јанковић.
  • Назив пројекта: Унапређење конкурентности „ПРО-МЕС ДОО“, Нови Бечеј, кроз повећање капацитета производног погона за прераду меса и израду производа од меса са додатном вредношћу (УНКОМЕС), евиденциони броје 69; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Иван Настасијевић, Лазар Милојевић, Александра Николић, Јелена Јовановић, Борис Мрдовић.
  • Назив пројекта: Успостављање нове линије за производњу маринираних и панираних производа од живинског меса пакованих у модификованој атмосфери (МАПАН) у „Premium Chicken“, Житиште; евиденциони броје 82; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Иван Настасијевић, Ивана Бранковић Лазић, Борис Мрдовић, Бранислав Балтић, Младен Рашета.
  • Назив пројекта: Оптимизација процеса стерилизације конзерви од меса, са аспекта очувања нутритивне вредности и осигурања безбедности хране у „Spajić COO“, Београд; евиденциони броје 89; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Младен Рашета, Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Зоран Петровић, Јелена Јовановић.
  • Назив пројекта: Унапређење постојећих и развој нових производа од воћа и поврћа у погону „Calibro doo“, евиденциони број 626; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Ненад Паруновић, Иван Настасијевић, Лазар Милојевић, Александар Бајчић, Борис Мрдовић.
  • Назив пројекта: Унапређење производње са аспекта хигијене и квалитета производа у кланици и преради меса „Агро 14. септембар“, евиденциони број 413; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Никола Бетић, Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Александара Николић, Александар Бајчић, Милан Милијашевић, Ненад Паруновић.
  • Назив пројекта: Унапређење производње са аспекта хигијене и квалитета производа у преради меса „Гала доо“, евиденциони број 344; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Никола Бетић, Бранислав Балтић, Борис Мрдовић, Александар Бајчић, Милан Милијашевић, Ненад Паруновић, Иван Настасијевић
  • Назив пројекта: Развој и валидација производње производње од воћа, евиденциони број:1175; трајање пројекта: 6 месеци; Учесници у пројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Ивана Бранковић Лазић, Ненад Паруновић, Татјана Балтић, Борис Мрдовић.
  • Назив пројекта: Развој и валидација производње производа од поврћа и воћа, евиденциони броје 1497; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Лазар Милојевић, Ненад Паруновић, Александар Бајчић, Борис Мрдовић.
  • Назив пројекта: Испуњење законских обавеза ЗК „Мохачи“ у циљу равноправног и конкурентног укључивања на ЕУ тржиште; евиденциони број 923;  трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Младен Рашета, Бранислав Балтић, Јелена Јовановић, Никола Бетић.
  • Назив пројекта: Валидација процеса производње хране за животиње у „Тенен Фарм“, Ченеј; евиденциони број 4981; трајање пројекта 6 месеци; Учесници на пројекту: Саша Јанковић, Ивана Бранковић Лазић, Борис Мрдовић, Зоран Петровић, Никола Борјан, Татјана Балтић, Јелена Ћирић.

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

  • Zoran Petrović, Ivana Branković-Lazić, Mladen Rašeta, Dejana Trbović, Nenad Parunović, Aleksandra Nikolić, Boris Mrdović, 2016, Effect of modifiedatmosphereon sensory, chemical and physico-chemical properties of Serbian traditional smoked meat products, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 5-10.
  • Mladen Rašeta, Aleksandra Nikolić, Nenad Petrović, Vesna Đorđević, Boris Mrdović, Vesna Janković, Ivan Nastasijević, 2016, Liver pate: process hygiene, quality parameters and thermal process, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 10-21.
  • Jelena Ivanović, Milan Z. Baltić, Jelena Janjić, Radmila Marković, Tatjana Baltić, Marija Bošković, Jasna Đorđević, Boris Mrdović, Dragoljub Jovanović, 2016, Health aspects of dry-cured ham, Meat tehnology, Vol. 57, No. 1, 39-46.
  • Boris Mrdovic, Mladen Raseta, Ivana Brankovic‑Lazic, Milan Milijasevic, Branislav Baltic, Ivan Nastasijevic, 2017, Pigs and cattle slaughter process hygiene in a large‑scale and a small‑scale abattoir: A report from one county in Serbia, Meat Technolgy, 58, No. 2, 65-72.
  • B Baltic, M Starcevic, J Djordjevic, B Mrdovicand R Markovic, Importance of medium chain fatty acids in animal nutrition, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 8559th International Meat Industry Conference MEATCON2017 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia.
  • Mladen Raseta, Ivana Branković-Lazic, Boris Mrdovic, Zolt Beckei, 2017, Determination of weight loss and temperature of broiler carcasses during air cooling with intermittent water spraying – case study, Meat Technolgy, Vol. 58, No. 2, 88-92.
  • M Rašeta, B Mrdović, V Janković, Z Bečkei, B Lakićević, D Vidanović and V Polaček, Prevalence and antibiotic resistance of Salmonella spp. in meat products, meat preparations and minced meat, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 8559th International Meat Industry Conference MEATCON2017 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia
  • Nastasijevic, I., Lakicevic, B., Raseta, M., Djordjevic, V., Jankovic, V., Mrdovic, B., & Brankovic-Lazic, I. (2018). Evaluation of pig welfare in lairage and process hygiene in a single abattoir. Meat Technology, 59, No. 1, 8-22.
  • Rašeta Mladen, Mrdović Boris, Đorđević Vesna, Polaček Vladimir, Becskei Zsolt, Branković Lazić Ivana, Vasilev Dragan, Determination Of Co-Value As An Indicator Of  Nutritive Value Of Pâté Sterilised By Regular And Optimized Regimes, Veterinarski Glasnik 2018, 72 (2), 101-111 UDC: 637.5.055,https://doi.org/10.2298/VETGL180711011R
  • Raseta, M., Brankovic Lazic, I., Mrdovic, B., Baltic, B., Zsolt, B., & Djordjevic, V. (2019). Optimization of liver pate sterilization from the aspect of preserving nutritional value and ensuring food safety. Scientific Journal Meat Technology"60(2), 97-105.
  • B Mrdovic, I Nastasijevic, I Brankovic Lazic, J Jovanovic, A Nikolic, Z Petrovic and M Raseta, Examination of meat preparations in order to control process hygiene in retail. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012083.
  • J Jovanovic, B Velebit, A Nikolic, I Branković Lazic, J Babic Milijasevic, B Mrdovic and M Raseta, Assessment of process hygiene in take-away restaurants at gas stations in Serbia, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia.
  • M Raseta, J Jovanovic, I Brankovic Lazic, D Trbovic, B Mrdovic, Z Beckei and V Djordjevic, Problems in determining the nutrition declaration for unpacked meat products – example of domestic cooked sausage, IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia
  • I Brankovic Lazic, S Lilic, J Jovanovic, M Raseta, B Mrdovic, D Trbovic and i Nastasijevic, Assessment of sensory and chemical parameters of tea sausage, , IOP Conference Series: Earth and Environmental ScienceVolume 333The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019 22–25 September 2019, Kopaonik-Serbia.
  • M Raseta, J Jovanovic, I Brankovic Lazic, D Trbovic, B Mrdovic, Z Beckei, V Djordjevic. Problems in determining the nutrition declaration for unpacked meat products – example of domestic cooked sausage. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012097. Link: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1755-1315/333/1/012097
  • N Betic, T Baltic, J Ciric, A Bajcic, M Raseta, B Mrdovicand N Karabasil, Process hygiene of pig carcasses in one large-scale slaughterhouse in the west of Serbia, during 48 months. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON 2019. September 2019, Kopaonik, Serbia. IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 333 (2019) 012046
  • Rašeta, M., Branković Lazić, I., Mrdović, B., Zsolt, B., Savić, M., Grubić, M., & Jovanović, J., Nutritional score of meat products at retail in Serbia, (2020). Meat Technology61(1), 54-61.https://doi.org/10.18485/meattech. 2020.61.1.4
  • Branislav M. Baltić, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Vesna Djordjević, Radmila Marković, Radmila Mitrović, Jelena Janjić, Relationships between broiler final weights and histomorphometric parameters of certain segments of the intestine.
  • M Raseta, J Jovanovic, Z Becskei, I Brankovic Lazic, B Mrdovic and V Djordjevic – Serbia, Optimization of pasteurization of meat products using pasteurization values (p-values), The 61th International Meat Industry Conference MEATCON 2021. September 2021, Mt. Zlatibor, Serbia
  • J Jovanovic, A Nikolic, I Brankovic Lazic, B Mrdovic, M Raseta, S Lilic and T Geric Food contact surfaces and food handler’s hygiene in one Serbian retail chain – estimation and trend, The 61th International Meat Industry Conference MEATCON 2021. September 2021, Mt. Zlatibor, Serbia
  • Jelena Ćirić, Nils Haneklaus, Tatjana Baltić, Sara Simunović, Nenad Parunović, Dejana     Trbović and Boris Mrdović, Honeybee pollen as a bioindicator of contamination: an overview, Meat Technology — Special Issue 64/2.
  • Branislav Baltić, Aksentijević Ksenija, Danica Bogunović, Marija Starčević, Radmila          Mitrović, Boris Mrdović and Jelena Janjić Investigation of the volume of fish production     and catch in Serbia from 2012 to 2021, Meat Technology — Special Issue 64/2.
  • Milan Ž. Baltić, Jelena Janjić, Marija Starčević, Nataša Glamočlija, Milica Laudanović, Boris Mrdović, Saša Bošković, Senzorska analiza teksture mesa, DVADESET PRVI SIMPOZIJUM~ZDRAVSTVENA ZAŠTITA, SELEKCIJA I REPRODUKCIJA SVINJA~ Srebrno jezero-Veliko Gradište, 13. – 14. jun 2024.