Ћирилица /Latinica
3. август 2022.

Институт за хигијену и технологију меса учествовао у добијању ознаке географског порекла (имена порекла) „Пиротска пеглана кобасица“

Производи са заштићеним географским пореклом су нешто најбоље што једна земља може да понуди домаћем и иностраном тржишту. Да би производ добио ознаку географског порекла потребно је да се дуги низ година производи по традиционалној технологији и рецептури од квалитетних сировина.

Институт за хигијену и технологију меса је препознат од стране Градске управе град Пирот као компетентна институција у чијој се у Лабораторији за биотехнолошка истраживања и контролу безбедности и квалитета намирница више од 65 година испитује храна како за домаће, тако и за инострана тржишта.  У току 2019. године успостављена је сарадња на припреми и реализацији Пројекта за добијање ознаке географског порекла (имена порекла) „Пиротска пеглана кобасица“.  „Пиротска пеглана кобасица“ је висококвалитетни традиционални производ, који је део културног и гастрономског наслеђа пиротског краја. Производи се једино у пиротском крају, током зиме, од  најквалитетнијег козјег, јунећег и овчијег меса, без икакве термичке обраде. Од зачина садржи бели лук и љуту рецкаву паприку, нема додатих адитива, конзерванса и масноћа. Глас о кобасици у облику потковице прочуо се и ван граница наше земље и путује по свету, представљајући нас као врхунске произвођаче ове кобасице.

Изазован задатак заштите производа географског порекла (имена порекла) „Пиротска пеглана кобасица“, поверен је тиму стручњака из Института на челу са др Иваном Бранковић Лазић, вишим научним сарадником, др Јеленом Ћирић, вишим научним сарадником, др Ненадом Паруновићем, научним саветником, др Сашом Јанковићем, вишим научним сарадником, др Татјаном Балтић, вишим научним сарадником, др Данијелом Вранић, вишим научним сарадником, др Срђаном Стефановићем, вишим научним сарадником, др Младеном Рашетом, научним сарадником и др Мирјаном Лукић, научним сарадником, као и Весном Лазаревић, дипл. инг. руководиоцем Фонда за развој пољопривреде општине Пирот као и Удружењем произвођача Пиротске пеглане кобасице, а све то под будним оком директора Института за хигијену и технологију меса др Весне Ђорђевић, научног саветника.

За потребе овог Пројекта у Институту за хигијену и технологију меса – Лабораторији за биотехнолошка истраживања и контролу и безбедности и квалитета намирница урађена су опсежна хемијска, сензорска и микробиолошка испитивања.

У Пројекту је дат детаљан опис традиционалног технолошког тока процеса производње, подаци о посебним својствима и квалитету производа и географском подручју у коме се производи пиротска пеглана кобасица. Стручњаци из Института су Заводу за интелектуалну својину приложили Пројекат у коме се налази Сертификат о извршеној контроли производа. Достављени су и подаци о узрочној вези између посебних својстава и квалитета производа, обележавања, правима и обавезама корисника имена порекла и количини производње у току једне године, а све у оквирима описаног географског подручја. Резултат Пројекта је уписивање производа „Пиротска пеглана кобасица“ у Регистар ознака географског порекла под бр. 81 Завода за интелектуалну својину као име порекла за ферментисану кобасицу на бази јунећег, овчијег и козијег меса прве и друге категорије, у првој половини 2022. године.

И овде посао са заштитом није готов. Директорка Института за хигијену и технологију меса, др Весна Ђорђевић, истиче да сада треба радити на заштити географског порекла „Пиротске пеглане кобасице“ на међународном нивоу, што би пиротском крају и нашој земљи донело јачу присутност на међународној туристичкој сцени.

Актуелно-топ