Evropska komijija je u Akcionom planu za budućnost organske proizvodnje u Evropskoj uniji 2004. godine definisala Organsku proizvodnju kao celovit sistem upravljanja farmom i proizvodnjom hrane koji kombinuje najbolje ekološke prakse, visok nivo biološke različitosti, očuvanje prirodnih resursa i primenu viskoih standarda koji se tiču dobrobiti životinja kao i metod proizvodnje koji je u skladu sa željom određenog potrošača da kupi proizvode koji koriste prirodne sastojke i do kojih se dolazi na osnovu prirodnih postupaka.
U cilju kontinuiranog praćenja novih standarda i zahteva komintenata u oblasti organske proizvodnje i proširenja asortimana usluga, Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, je dodeljena akreditacija za ocenjivanje usaglašenosti prema Obimu akreditacije od strane tima Akreditacionog tela Srbije (ATS), a prema standardu SRPS EN ISO/IEC 17065:2016. Ovaj standard obuhvata sertifikaciju sledećih proizvoda iz organske proizvodnje:
- Organsku i biljnu proizvodnju, organsko seme, rasad i rasadni materijal;
- Organsko stočarstvo i organske stočarske proizvode i preradu organskih proizvoda;
- Prerada organskih proizvoda: organska hrana i organska stočna hrana, a prema Zakonu o organskoj proizvodnji („Službeni glasnik RS“ br. 30/10 i 17/19) i Pravilniku o kontroli i sertifikaciji u organskoj proizvodnji i metodama organske proizvodnje („Službeni glasnik RS“ br. 95/20 i 24/21).
Obim akreditacije prema standardu SRPS EN ISO/IEC 17065:2016