У Oдељењу за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом се обављају следећа испитивања:
- сензорско испитивање (оцена сензорских својстава: изглед, мирис, боја, конзистенција, укус) узорака: меса, млека, рибе, јаја и њихових производа, меда, биљних уља и масти, скроба, зачина, адитива, беланчевинастих производа, хране за животиње и др.);
- провера/корекција текста декларације намирница намењених домаћем тржишту, а у складу са прописима у Републици Србији ;
- визуелни паразитолошки преглед меса и рибе;
- одређивање нето масе, масе меса и меса рибе, проценат воде у уљу и др.;
- инструментално одређивање боје меса и производа од меса (L*, a*, b*);
- метод вештачке дигестије помоћу магнетне мешалице (трихиноскопија меса свиња, коња, дивљачи);
- проверавање квалитета формираних спојева и заптивености лименки;
За рад се користе акредитоване методе које су базиране на СРПС ИСО и Codex Alimentarius стандардима.
У оцени сензорских својстава учествују сарадници којима се проверавају чула интерним и екстерним сензорским тестовима.
Екстерна провера чула оцењивача се успешно спроводи на годишњем нивоу од 2009. године, у сарадњи са провајдером ПТ тестова за сензорска испитивања из ЕУ.