Ћирилица /Latinica

Dr Mirjana Lukić

Naučni saradnik

Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 64 19 53 053

Tel:  +381 11  26 50 655

 

E-mail: mirjana.lukic@inmes. rs

 

OBRAZOVANJE 

2016 – doktor medicinskih nauka – veterinarska medicina, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu  (Doktorska disertacija: Uporedna analiza mesnatosti trupova i odabranih parametara kvaliteta mesa junadi u tovu)

2008 – diplomirani veterinar,  Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO 

2020– danas – naučni saradnik, INMES

2014-2020 – istraživač saradnik, INMES

2010-2014 – istraživač pripravnik, INMES

2009-2010 – pripravnik za istraživača, INMES

2008-2009 – volonter pripravnik,  Institut za higijenu i tehnologiju mesa, INMES

 

RADNO ISKUSTVO

2023 – tekuće – Rukovodilac Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

2015 2023 – Zamenik rukovodioca Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

2009  – Saradnik Odeljenja za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

OSTALE AKTIVNOSTI

  • Organizacija naučnih skupova

2023 – Zamenik predsednika Međunarodnog programskog odbora 62. međunarodne konferencije industrije mesa, Kopaonik, R. Srbija

2021 – Član Organizacionog odbora 61. međunarodne konferencije industrije mesa,  Zlatibor, R. Srbija

  • Član Naučnog veća  Instituta za higijenu i tehnologiju mesa
  • Učešće u međunarodnim naučnim projektima

2015-2019. – TREASURE – „Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains“  – Research & Innovation Action financed by European Commission under the Horizon 2020 – grant agreement no. 634476. Pozicija: istraživač na projektu.

  • Učešće u nacionalnim naučnim projektima

2011-2019. – „Unapređenje i razvoj novih tehnoloških procesa u proizvodnji životinjskih proizvoda u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu“, Projekat broj III 46009, rukovodilac projekta: dr Lazar Turubatović. Pozicija: istraživač na projektu

2011– 2019 – „Smanjenje sadržaja natrijuma u mesnim proizvodima – tehnološke mogućnosti, karakteristike kvaliteta i zdravstveni aspekti“, broj projekta TR 31083. rukovodilac projekta: dr Slobodan Lilić. Pozicija: istraživač na projektu

 

 OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

  • Senzorsko ocenjivanje hrane
  • Bezbednost, kvalitet i tehnologija hrane animalnog porekla
  • Nutritivni kvalitet i masnokiselinski sastav goveđeg mesa

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Kurćubić, V. S., Lević, S., Pavlović, V., Mihailović, R., Nikolić, A., Lukić, M., Jovanović, J., Danilović, B., Milinković, M., Oz, F., Heinz, V.,  Tomasevic, I. (2024). Manufacture of Low-Na White Soft Brined Cheese: Effect of NaCl Substitution with a Combination of Na-K Salts on Proximate Composition, Mineral Content, Microstructure, and Sensory Acceptance. Foods13(9), 1381. https://doi.org/10.3390/foods13091381,
  • Ksenija D. Nešić, Mirjana S. Lukić, Radmila V. Marković (2024), Fatty acids from beef feed to beef meat. Food and Feed Research, 51 (1), 97-108, DOI: 10.5937/ffr0-50371.
  • Mirjana Lukić, Sara Simunović, Stefan Simunović Nutritional approaches to enhance fatty acid composition of beef: a review. (2023) 62st International Meat Industry Conference MEATCON 2023. 1-4 Oktober 2023, Kopaonik, Serbia.  https://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.34
  • Stefan Simunović, Vesna Ž. Ðordjević, Mladen Rašeta, Mirjana Lukić, José M. Lorenzo, Ilija Djekic, Igor Tomašević (2022) Reformulation of Traditional Fermented Tea Sausage Utilizing Novel (Digital) Methods of Analysis. Foods, 11(8), 1090. https://doi.org/10.3390/foods1108109
  • M Lukić, D Trbović, D Karan, Z Petrović, J Jovanović, J Babic Milijasević and A Nikolić The nutritional and health value of beef lipids − fatty acid composition in grass-fed and grain-fed beef 61th International Meat Industry Conference MEATCON2021, 26-29 September 2021, Zlatibor-Serbia, IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012054 IOP Publishing doi:10.1088/1755-1315/854/1/012054
  • Trbović D., Lukić M., Petronijević R., Lakićević B., Rašeta M., Branković Latić I., Parunović N (2020). Evaluation of n-3 polyunsaturated fatty acid content in various foods: health impact assessment, Meat Technology, 61 (2) 2, 174-178.   https://doi.org/10.18485/meattech.2020.61.2.7
  • M Lukic , D Trbovic , R Petronijevic , V Djordjevic , D Karan , J Babic Milijasevic and Z Petrovic. Chemical composition and fatty acid profile of the longissimus dorsi muscle in Simmental bulls. 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, 22-25 September 2019, Kopaonik-Serbia,  IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012075 doi:10.1088/1755-1315/333/1/012075
  • Stefan Simunovic, Sasa Jankovic, Tatjana Baltic, Dragica Nikolic, Jasna Djinovic-Stojanovic, Mirjana Lukic, Nenad Parunovic (2019) Histamine in canned and smoked fishery products sold in Serbia.  Meat technology, 60(1), 8-16.
  • Trbović D., Lakićević B., Lukić M., Janković V.,Petrović Z., Nikolić A., Nastasijević I. (2017). Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology 58 (1), 16–25. ISSN:2466-4812.
  • Lukić M., Ivanović J., Janjić J, Starčević M., Djordjević J.,Marković R., Baltić Ž.M. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat technology, 57(2), 95-101. ISSN: 2466-4812.
  • Lukić M., Vranić D., Turubatović L., Petrović Z., Milićević D., Karan D., Milijašević M. (2013). Uporedni prikaz rezultata senzorskih i hemijskih i fizičko-hemijskih ispitivanja svežeg ohlađenog junećeg mesa upakovanog u vakuum tokom čuvanja u maloprodajnim uslovima. Tehnologija mesa,  54 (1), 21-32. ISSN:0494-9846.