U periodu od 3. do 4. juna 2025. godine u Mostaru je održana međunarodna konferencija „Sigurnost hrane: Znanost u akciji“, u organizaciji Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti hrane, koji se širom sveta obeležava 7. juna.
Na konferenciji su učestvovali dr Vesna Đorđević, direktor Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, dr Saša Janković, rukovodilac Odeljenja za ispitivanje rezidua i dr Branko Velebit, rukovodilac Odeljenja za mikrobiološka, molekularno-biološka i parazitološka ispitivanja.
Ovaj značajan skup okupio je više od 100 stručnjaka iz oblasti bezbednosti hrane iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i predstavnike međunarodnih organizacija WHO, FAO i EFSA. Učesnici su još jednom naglasili da je bezbednost hrane zajednička odgovornost, zasnovana na nauci, stručnosti i regionalnoj saradnji.
Naš kolega dr Branko Velebit, održao je predavanje po pozivu pod nazivom „Norovirusi u lancu proizvodnje hrane – profil rizika i preventivne mere“, u kojem je naglasio važnost ravnoteže između jačanja bezbednosti hrane i podrške domaćoj industriji.
Takođe, kolega dr Saša Janković je prezentovao svoj naučni rad putem postera pod naslovom„Dietary Acrylamide Exposure In Different Serbian Population Categories“, ukazujući na izazove i značaj praćenja kontaminanata u ishrani.
Učešće naših stručnjaka na ovakvim događajima potvrđuje posvećenost Instituta kontinuiranom unapređenju bezbednosti hrane kroz nauku, inovacije i regionalnu saradnju.