Ћирилица /Latinica

Др Никола Бетић

Научни сарадник

Сектор за научно техничку сарадњу, развој и трансфер технологија

ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА (ИНМЕС)

Каћанског13, 11040 Београд, Србија

Моб: +381 69 19 54 397

Тел:  +381 11 26 50 655

E-mail: nikola.betic@inmes.rs

 

ОБРАЗОВАЊЕ (хијерахијски)

2023 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитета у Београду („Утицај инфекције паразитом Toxoplasma gondii на безбедност меса свинја у Србији)

2016 – доктор ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

 

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО

2024 – научни сарадник, Институт за хигијену и технологију меса

2021 – истраживач сарадник, Институт за хигијену и технологију меса

2018 – истраживач приправник, Институт за хигијену и технологију меса

2017 – приправник за истраживача, Институт за хигијену и технологију меса

 

РАДНО ИСКУСТВО

2020 – и даље, сарадник у Сектор за научно-техничку сарадњу, Институт за хигијену и технологију меса

2017 – 2020 – сарадник у Одељењу за пријем узорака и издавање лабораторијских извештаја, Институт за хигијену и технологију меса

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ (чланство у комисијама, уређивачким одборима итд)

2023 – Заменик председника организационог одбора 62nd International Meat Industry Conference, одржаног 01-04. октобра 2023. године, Копаоник, Република Србија

2021 – Члан организационог одбора 61st International Meat Industry Conference, одржаног 26-29. септембра 2021. године, Златибор, Република Србија.

2019 – Члан организационог одбора 60th International Meat Industry Conference, одржаног 22-25. септембра 2019. године, Копаоник, Република Србија.

2022 – Успешно завршио и положио тест у оквиру обуке за: Global Standard for Food Safety Issue 8: Interni auditor. Zahtevi standarda i pravila interne provere zasnovane na ISO 19011:2018

2022 – Training School on Farm and Abattoir Interventions in a Risk-Based Meat Safety Assurance System

2022 – „Osijek Autumn School 2022 – Attracting IPA scientist to become risk assessors”. U organizaciji Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) škola je održana u periodu od 12.10-14.10.2022. godine u Osijeku, Hrvatska

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

Toxoplasma gondii – присуство у ланцу хране (превасходно код свиња), анализа фактора ризика за настанак инфекције на фармама свиња у Србији, сагледавање места контаминације у ланцу хране, процена ризика на безбедност меса свиња као и разматрање могућности за смањењем присуства T. gondii у ланцу производње меса свиња.

Безбедност и квалитет хране анималног порекла.

 

УЧЕШЋЕ НА ПРОЈЕКТИМА

2019 – „Истраживање фармаколошких карактеристика антимикробних агенаса, увођење нових технолошких решења и алтернативних метода профилаксе са цињем да се побољша контрола инфективних обољења домаћих животиња“, трајање пројекта 2011-2019. године (учесник на пројекту Министарства за науку, технолошки развој и иновације)

2024– 2027 –„Environmental Monitoring of Food and Waterborne Parasites – PARASITE_HUNTER“ из Јавног позива „ПРИЗМА“, трајање пројекта 03.01.2024. – 02.01.2027. године (Учесник на пројекту Фонда за науку Републике Србије)

2024–2026 – „Worm Profiler: Surveillance and population genetics of Echinococcus in Serbia – WORM_PROFILER“ из јавног позива „ПРОМИС23“, трајање пројекта 01.03.2024. – 28.02.2026. године (Руководилац радног пакета br. 4 у пројекту Фонда за науку Републике Србије)

2024-2025 – „Mild technology in meat processing for sustainable diet- МЕАТ“ из јавног позива „Доказ концепта“, трајање пројекта .06.2024-06.2025. године (Учесник на пројекту Фонда за науку Републике Србије  )

У периоду од 2018-2024. године учествовао је у јавним позивима Фонда за иновациону делатност, на 6 иновационих пројеката је био носилац истраживања, док је на 6 био ангажован као учесник на пројектима:

  • Назив пројекта: Унапређење производње са аспекта хигијене и квалитета производа у кланици и преради меса „Агро 14. септембар“, евиденциони број 413, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Никола Бетић, Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Александара Николић, Александар Бајчић, Милан Милијашевић, Ненад Паруновић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Развој производње производа од воћа и поврћа, евиденциони број: 276, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Никола Бетић, Борис Мрдовић, Александра Николић, Татјана Балтић, Лазар Милојевић, Саша Јанковић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Унапређење производње са аспекта хигијене и квалитета производа у преради меса „Гала доо“, евиденциони број 344, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Никола Бетић, Бранислав Балтић, Борис Мрдовић, Александар Бајчић, Милан Милијашевић, Ненад Паруновић, Иван Настасијевић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Унапређење постојећих и развој нових производа од воћа и поврћа у погону „Cilbro doo“, евиденциони број 626, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Ненад Паруновић, Иван Настасијевић, Лазар Милојевић, Александар Бајчић, Борис Мрдовић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Унапређење квалитета и безбедности производа од меса са додатном вредношћу (UnaMes), евиденциони број: 221, трајање пројекта: 6 месеци Учесници у пројекту: Иван Настасијевић, Ивана Бранковић Лазић, Борис Мрдовић, Милош Петровић, Никола Бетић, Александар Бајчић (Никола Бетић, учесник)
  • Назив пројекта: Валидација рока трајања производа од меса произведених у преради меса „Тривук“, евиденциони број: 297, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Ненад Паруновић, Татјана Балтић, Јелена Јовановић, Никола Бетић (Никола Бетић, учесник)
  • Назив пројекта: Квалитет и безбедност традиционалних/димљених производа од меса, евиденциони број: 277, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Борис Мрдовић, Ивана Бранковић Лазић, Милош Петровић, Зоран Петровић, Никола Бетић, Младен Рашета (Никола Бетић, учесник)
  • Назив пројекта: Продужење одрживости свежег охлађеног пилећег меса (ПОПиМес) евиденциони број: 80, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Иван Настасијевић, Младен Рашета, Татјана Балтић, Александар Бајчић, Никола Бетић, Милош Петровић (Никола Бетић, учесник)
  • Назив пројекта: Провера и унапређење безбедности и рока употребе снек производа, евиденциони број 1402, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници на пројекту: Александар Бајчић, Ивана Бранковић Лазић, Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Саша Јанковић (Никола Бетић, учесник)
  • Назив пројекта: Развој и валидација производње производње од воћа, евиденциони број:1175, трајање пројекта: 6 месеци. Учесници у пројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Ивана Бранковић Лазић, Ненад Паруновић, Татјана Балтић, Борис Мрдовић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Развој и валидација производње производа од поврћа и воћа, евиденциони броје 1497, трајање пројекта 6 месеци. Учесници на ппројекту: Никола Бетић, Весна Ђорђевић, Ивана Бранковић Лазић, Лазар Милојевић, Ненад Паруновић, Александар Бајчић, Борис Мрдовић (Никола Бетић, руководилац пројекта)
  • Назив пројекта: Унапређење и стандардизација производње за Тржиште САД (USApple), евиденциони број 1648, трајање пројекта 6 месеци: Учесници на пројекту: Лазар Милојевич, Весна Ђорђевић, Ивана Бранковић Лазић, Данијела Вранић, Бајчић Александар, Никола Бетић, Дуња Мишић (Никола Бетић, учесник).

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

  • The effects of season on health, welfare, and carcass and meat quality of slaughter pigs. Nikola Čobanović, Silvana Stajković, Bojan Blagojević, Nikola Betić, Mirjana Dimitrijević, Dragan Vasilev, Nedjeljko Karabasil (2020). International Journal of Biometeorology 00(00): 1-11.
  • Prevalence, Genetic Diversity, and Quantification of the RNA Genome of the Hepatitis E Virus in Slaughtered Pigs in Serbia. Lazar Milojević, Branko Velebit, Vesna Janković, Radmila Mitrović, Nikola Betić, Sara Simunović, Mirjana Dimitrijević. Animals (Basel). 2024 Feb 10;14(4):586.
  • A Pork Industry in the Backyard: An Analysis of Toxoplasma gondii Infection in Serbia’s Pigs. Aleksandra Uzelac, Nikola Betić, Nedjeljko Karabasil, Vladimir Ćirković, Olgica Djurković-Djaković, Ivana Klun. Microorganisms. 2023 Jul 23;11(7):1857. doi: 10.3390/microorganisms11071857.
  • Seroprevalence, Direct Detection and Risk Factors for Toxoplasma gondii Infection in Pigs in Serbia, and Influence of Biosecurity Measures. Nikola Betić, Nedjeljko Karabasil, Olgica Djurković-Djaković, Vladimir Ćirković, Branko Bobić, Ivana Branković Lazić, Vesna Djordjević, Ivana Klun. Microorganisms 2022, 10, 1069.
  • Biological Hazards in the Pork Chain Continuum: Risk Mitigation Strategy. Nikola Betić, Ivana Brankovic Lazic, Ivan Nastasijevic. Meat technology, Vol. 60 (2019), No2, 106-120.
  • Evaluation of the content and safety of nitrite utilisation in meat products in Serbia in the period 2016-2018. Aleksandar Bajčić, Radivoj Petronijević, Nenad Katanić, Dejana Trbović, Nikola Betić, Aleksandra Nikolić, Lazar Milojević. Meat technology, Vol. 59 (2018), No2, 102-109.
  • Process hygiene of pig carcasses in one large-scale slaughterhouse in the west of Serbia, during 48 months. Nikola Betic, Tatjana Baltic, Jelena Ciric, Aleksandar Bajcic, Mladen Raseta, Boris Mrdovic and Nedjeljko Karabasil. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • Validation and application of a total dietary fiber determination method to meat products. Aleksandar Bajcic, Radivoj Petronijevic, Danijela Vranic, Dejana Trbovic, Nikola Betic, Aleksandra Nikolic and Lazar Milojevic. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • Screening of Bacillus cereus presence in minced meat and meat products originating from Serbian retail facilities. Lazar Milojevic, Branko Velebit, Vesna Djordjevic, Vesna Jankovic, Brankica Lakicevic, Aleksandar Bajcic and Nikola Betic. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • The interactive effects of transportation and lairage time on welfare indicators, carcass and meat quality traits in slaughter pigs. Nikola Čobanović, Dragan Vasilev, Mirjana Dimitrijević, Vlado Teodorović, Nenad Parunović, Nikola Betić, Neđeljko Karabasil. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, Vol. 85(2017), 1-8.
  • Pork safety–challenges and opportunities. Nedjeljko Karabasil, Tamara Boskovic, Dragan Vasilev, Nikola Betic, and Mirjana Dimitrijevic. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012043. IOP Publishing, 2021.
  • Toxoplasma gondii in pork and pigs in Serbia–a real food safety hazard. Nikola Betic, Ivana Klun, Vesna Djordjevic, Ivana Brankovic Lazic, Tatjana Baltic, Dragan Vasilev, and Nedjeljko Karabasil. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012008. IOP Publishing, 2021.
  • The intake of phosphorus through meat products: a health risk assessment. Dragan Milicevic, Danijela Vranic, Vladimir Koricanac, Zoran Petrovic, Aleksandar Bajcic, Nikola Betic, and Spomenka Zagorac. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012057. IOP Publishing, 2021.
  • Health lipid indices of dry fermented sausages made of pork meat. Nenad Parunovic, Dejana Trbovic, Jelena Ciric, Radomir Savic, Marija Gogic, Nikola Betic, and Cedomir Radovic. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012069. IOP Publishing, 2021.