Ћирилица /Latinica

Dr Vesna Janković

Viši naučni saradnik

Odeljenje za mikrobiološka i molekularno – biološka ispitivanja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 63 86 26 052

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: vesna.jankovic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE

2013 – Doktor nauka iz oblasti tehnološkog inženjerstva, Tehnološki fakultet, katedra  za Tehnologiju konzervisanih namirnica, Univerzitet u Novom Sadu („Promene parametara zdravstvene ispravnosti Petrovačke kobasice tokom proizvodnje u tradicionalnim i kontrolisanim uslovima“)

2003 – Specijalista mikrobiologije sa biotehnologijom, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu

1998 –  Položen stručni ispit za zdravstvenog saradnika, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

1996   –  Diplomirani molekularni biolog, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO:

2014 – naučni saradnik, INMES

2009 – 2014 – istraživač saradnik, INMES

2004 – 2009 – istraživač specijalista – stručni savetnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

RADNO ISKUSTVO:

2009 – saradnik Odeljenja za mikrobiološka i molekularno – biološka ispitivanja

2004 – 2009 – zamenik rukovodioca Odeljenja za imunoenzimska ispitivanja

1998 – 2001 – saradnik, Christian Hansen Laboratory, Beograd

1997 – 1998 – saradnik, Gradski Zavod za Zaštitu Zdravlja, Beograd

OSTALE AKTIVNOSTI

Član Udruženja mikrobiologa Srbije

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA:

Bezbednost hrane. Razvoj i primena novih mikrobioloških metoda koje koje su neophodne u postupku kontrole hrane, definisane evropskim  i nacionalnim zakonodavstvom.

Tehnološka mikrobiologija – mikrobiota fermentisanih suvih kobasica.

Ispitivanje rezidua veterinarskih lekova  u hrani animalnog porekla.

Analiza prisustva alergena u dijetetskim proizvodima i ostalim namirnicama.

ODABRANI NAUČNI RADOVI:

  1. Jankovic V., Lakicevic B., Petronijevic R., Spiric D., Đorđevic V., Popov-Raljic J. (2016). Soybean and gluten in meat products – consumer protection strategy. Agro Food Industry Hi-Tech, 27, 3, 30-32.
  2. Nikola Unkovic, Milica Ljaljevic Grbic, Miloš Stupar, Jelena Vukojevic, Vesna Jankovic, Danica Jovic and Aleksandar Djordjevic (2015). Aspergilli Response to Benzalkonium Chloride and Novel-Synthesized Fullerenol/Benzalkonium Chloride Nanocomposite. The Scientific World Journal, Volume 2015 (2015), ID 109262, http://dx.doi.org/10.1155/2015/109262
  3. Janković Vesna, Ljiljana Petrović, Brankica Lakićević, Vesna Matekalo Sverak, Slobodan Lilić and Radmila Mitrović. 2013. Determination of typical house flora during production process of the Petrovac Sausage (Petrovská klobása).  African Journal of Microbiology Research, 7, 32, 4130-4137.
  4. Janković Vesna, Đorđević Vesna, Lakićević Brankica, Borović Branka, Velebit B., Mitrović Radmila 2012. Determination of staphylococcal enterotoxins in cheese by immunoenzyme assay. Archives of Biological Sciences, 64(4),1449-1454.
  5. Lakicevic B., Buncic O., Katic V., Lepsanovic, Z., Petrovic Lj., Jankovic V., Ikonic P. (2014). Detection of Listeria spp. during production and ripening of Petrovska klobasa. Acta Veterinaria, 64, 3. 367 – 377.