- Home
- Др Мирјана Лукић
Др Мирјана Лукић
Научни сарадник
Одељење за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом
ИНСТИТУТ ЗА ХИГИЈЕНУ И ТЕХНОЛОГИЈУ МЕСА
Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 64 19 53 053
Тел: +381 11 26 50 655
E-mail: mirjana.lukic@inmes. rs
ОБРАЗОВАЊЕ
2016 – доктор медицинских наука – ветеринарска медицина, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду (Докторска дисертација: Упоредна анализа меснатости трупова и одабраних параметара квалитета меса јунади у тову)
2008 – дипломирани ветеринар, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2020– данас – научни сарадник, ИНМЕС
2014-2020 – истраживач сарадник, ИНМЕС
2010-2014 – истраживач приправник, ИНМЕС
2009-2010 – приправник за истраживача, ИНМЕС
2008-2009 – волонтер приправник, Институт за хигијену и технологију меса, ИНМЕС
РАДНО ИСКУСТВО
2023 – текуће – Руководилац Одељења за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом
2015 – 2023 – Заменик руководиоца Одељења за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом
2009 – Сарадник Одељења за сензорска и физичка испитивања са паразитологијом
ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ
- Организација научних скупова
2023 – Заменик председника Међународног програмског одбора 62. међународне конференције индустрије меса, Копаоник, Р. Србија
2021 – Члан Организационог одбора 61. међународне конференције индустрије меса, Златибор, Р. Србија
- Члан Научног већа Института за хигијену и технологију меса
- Учешће у међународним научним пројектима
2015-2019. – TREASURE – „Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains“ – Research & Innovation Action financed by European Commission under the Horizon 2020 – grant agreement no. 634476. Позиција: истраживач на пројекту.
- Учешће у националним научним пројектима
2011-2019. – „Унапређење и развој нових технолошких процеса у производњи животињских производа у циљу добијања квалитетних и безбедних производа конкурентних на светском тржишту“, Пројекат број ИИИ 46009, руководилац пројекта: др Лазар Турубатовић. Позиција: истраживач на пројекту
2011– 2019 – „Смањење садржаја натријума у месним производима – технолошке могућности, карактеристике квалитета и здравствени аспекти“, број пројекта ТР 31083. руководилац пројекта: др Слободан Лилић. Позиција: истраживач на пројекту
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
- Сензорско оцењивање хране
- Безбедност, квалитет и технологија хране анималног порекла
- Нутритивни квалитет и маснокиселински састав говеђег меса
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
- Kurćubić, V. S., Lević, S., Pavlović, V., Mihailović, R., Nikolić, A., Lukić, M., Jovanović, J., Danilović, B., Milinković, M., Oz, F., Heinz, V., Tomasevic, I. (2024). Manufacture of Low-Na White Soft Brined Cheese: Effect of NaCl Substitution with a Combination of Na-K Salts on Proximate Composition, Mineral Content, Microstructure, and Sensory Acceptance. Foods, 13(9), 1381. https://doi.org/10.3390/foods13091381,
- Ksenija D. Nešić, Mirjana S. Lukić, Radmila V. Marković (2024), Fatty acids from beef feed to beef meat. Food and Feed Research, 51 (1), 97-108, DOI: 10.5937/ffr0-50371.
- Mirjana Lukić, Sara Simunović, Stefan Simunović Nutritional approaches to enhance fatty acid composition of beef: a review. (2023) 62st International Meat Industry Conference MEATCON 2023. 1-4 Oktober 2023, Kopaonik, Serbia. https://doi.org/10.18485/meattech.2023.64.2.34
- Stefan Simunović, Vesna Ž. Ðordjević, Mladen Rašeta, Mirjana Lukić, José M. Lorenzo, Ilija Djekic, Igor Tomašević (2022) Reformulation of Traditional Fermented Tea Sausage Utilizing Novel (Digital) Methods of Analysis. Foods, 11(8), 1090. https://doi.org/10.3390/foods1108109
- M Lukić, D Trbović, D Karan, Z Petrović, J Jovanović, J Babic Milijasević and A Nikolić The nutritional and health value of beef lipids − fatty acid composition in grass-fed and grain-fed beef 61th International Meat Industry Conference MEATCON2021, 26-29 September 2021, Zlatibor-Serbia, IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012054 IOP Publishing doi:10.1088/1755-1315/854/1/012054
- Тrbović D., Lukić M., Petronijević R., Lakićević B., Rašeta M., Branković Latić I., Parunović N (2020). Evaluation of n-3 polyunsaturated fatty acid content in various foods: health impact assessment, Meat Technology, 61 (2) 2, 174-178. https://doi.org/10.18485/meattech.2020.61.2.7
- M Lukic , D Trbovic , R Petronijevic , V Djordjevic , D Karan , J Babic Milijasevic and Z Petrovic. Chemical composition and fatty acid profile of the longissimus dorsi muscle in Simmental bulls. 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019, 22-25 September 2019, Kopaonik-Serbia, IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019) 012075 doi:10.1088/1755-1315/333/1/012075
- Stefan Simunovic, Sasa Jankovic, Tatjana Baltic, Dragica Nikolic, Jasna Djinovic-Stojanovic, Mirjana Lukic, Nenad Parunovic (2019) Histamine in canned and smoked fishery products sold in Serbia. Meat technology, 60(1), 8-16.
- Trbović D., Lakićević B., Lukić M., Janković V.,Petrović Z., Nikolić A., Nastasijević I. (2017). Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology 58 (1), 16–25. ISSN:2466-4812.
- Lukić M., Ivanović J., Janjić J, Starčević M., Djordjević J.,Marković R., Baltić Ž.M. (2016). Carcass performance of Simmental and Holstein Friesian beef cattle in Serbia. Meat technology, 57(2), 95-101. ISSN: 2466-4812.
- Lukić M., Vranić D., Turubatović L., Petrović Z., Milićević D., Karan D., Milijašević M. (2013). Uporedni prikaz rezultata senzorskih i hemijskih i fizičko-hemijskih ispitivanja svežeg ohlađenog junećeg mesa upakovanog u vakuum tokom čuvanja u maloprodajnim uslovima. Tehnologija mesa, 54 (1), 21-32. ISSN:0494-9846.