- Home
- Др Бранкица Лакићевић
Др Бранкица Лакићевић
Научни саветник
Одељење за микробиолошка и молекуларно-биолошка испитивања
Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)
Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 63626076
Тел: +381 11 26 50 655
Е-маил: brankica.lakicevic@inmes.rs
ОБРАЗОВАЊЕ
2012 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду (Примена класичних, молекуларно биолошких и имуноензимских метода у изолацији, детекцији и карактеризацији бактерија из рода Listeria)
2008 – магистар биолошких наука, Биолошки факултет, Универзитет у Београду
2003 – дипломирани молекуларни биолог и физиолог, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2024 – научни саветник, ИНМEС
2019 – виши научни сарадник, ИНМЕС
2010 – 2013 – научни сарадник, ИНМЕС
2010 – 2013 – истраживач сарадник, ИНМЕС
2005 – 2010 – истраживач приправник, ИНМЕС
2004 – 2005 – приправник за истраживача, Институт за хигијену и технологију меса, ИНМЕС
РАДНО ИСКУСТВО
2015 – члан Управног одбора Института за хигијену и технологију меса
2015 – 2017 заменик руководиоца Одељења за микробиолошка и молекуларно биолошка испитивања
ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ
2021 – Члан Међународног програмског одбора 61. Међународне конференције индустрије меса, Златибор, Србија
2019 – Председник Међународног програмског одбора 60. Међународне конференције индустрије меса, Копаоник, Србија
2017 – Члан Организационог одбора 59. Међународне конференције индустрије меса, Златибор, Србија
2015 – Подпредседник Међународног програмског одбора 58. Међународне конференције индустрије меса, Златибор, Србија
2015 – Члан Уређивачког одбора водећег часописа националног значаја „Технологија меса„
2015– Уредник тематских области водећег часописа националног значаја „Технологија меса„
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
Развој поступака брже и поузданије идентификације патогених микроорганизама, остатака контаминената околине и резидуа ветеринарских лекова, истовремено прецизно дефинисање значаја ветеринарско санитарних мера, епидемиолошког мониторинга али и европског и националног законодавства у поступку добијања безбедне хране.
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
- 2023 | Lakicevic, B., Jankovic, V., Pietzka, A., Ruppitsch, W. Wholegenome sequencing as the gold standard approach for control of Listeria monocytogenes in the food chain. Journal of Food Protection 2023 https://doi.org/10.1016/j.jfp.2022.10.002
- 2023 | Ikonic, P., Jokanovic, M. Cucevic, N., Peulic, T., Saric, Lj., Tomicic, Z., Skaljac, S., Delic, J., Lakicevic, B., Tomasevic, I. Effect of different ripening conditions on amino acids and biogenic amines evolution in Sjenicki sudzuk. Journal of Food Composition and Analysis 2023 https://doi.org/10.1016/j.jfca.2022.105009
- 2022 | Simunovic, S., Djordjevic, V., Lakicevic, B., Djekic, I., Lorenzo, J., Barba, F., Tomasevic, I. Digital еvaluation of nitrite-reduced “Kulen” fermented sausage quality. Journal of Food Quality 2022 https://doi.org/10.1155/2022/2480746
- 2022 | Lakicevic, B., den Besten, H.M.W., De Biase, D. Landscape of stress response and virulence genes among Listeria monocytogenes strains. https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.738470
- 2022 | Borjan, N., Petrovic, Z., Simunovic, S., Nikolic Perovic, D., Lakicevic, B., Vranic, D., Jankovic, S. Common pheasant as a biomonitoring tool for environmental cadmium levels in Serbia. Meat Techology 2022 https://doi.org/10.18485/meattech.2022.63.2.5
- 2021 | Schaeffer, J, Revilla-Fernández, S, Hofer, E., Posch, R., Stoeger, A., Leth, C., Schmoll, F., Djordjevic, V., Lakicevic, B., Matovic, K, Hufnagl, P., Indra, A., Allerberger, F., Ruppitsch, W. Tracking the origin of Austrian human brucellosis cases using whole genome sequencing. Front Med. 8:635547
- 2021 | Lakicevic, B., De Biase, D., Velebit, B., Mitrovic, R., Jankovic, V., Milojevic, L., Ruppitsch, W. Stress survival islets contribute to clonal and serotype-specific differences in L. monocytogenes. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012050.
- 2019 | Zuber, I., Lakicevic, B., Pietzka, A., Milanov, D., Djordjevic, V., Karabasil, N., Teodorovic, V., Ruppitsch, W., Dimitrijevic, M. Molecular characterization of Listeria monocytogenes isolates from a small scale meat processor in Montenegro, 2011–2014. Food Microbiology, 79: 116-122.
- 2018 | Tadic, V., Djordjevic, J., Boskovic, M., Baltic, M., Lakicevic, B., Vasilev, D., Dimitrijevic, M. Two different starter cultures as potential inhibitors of L. monocytogenes infermented sausages. Fleischwirtschaft, 10: 93-97.
- 2017 | Nastasijevic, I., Milanov, D., Velebit, B., Djordjevic, V., Swift, C., Painset, A., Lakicevic, B. Tracking of Listeria monocytogenes in meat establishment using Whole genome sequencing as a food safety management tool: A proof of concept. International Journal of Food Microbiology, 257: 157-164.
- 2017 | Lakicevic, B., Nastasijevic, I. Listeria monocytogenes in retail establishments: Contamination routes and control strategies. Food Reviews International, 33 (3): 247-269.
- 2016 | Jankovic, V., Lakicevic, B., Petronijevic, R., Spiric, D., Đorđevic, V., Popov-Raljic, J. Soybean and gluten in meat products – consumer protection strategy. Agro Food Industry Hi-Tech, 27, 3, 30-32.