Ћирилица /Latinica

Otvorena prva Laboratorija za dioksine u regionu

22. marta 2018.

Otvorena prva Laboratorija za dioksine u regionu

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević pustio je danas u Institutu za higijenu i tehnologiju mesa, u rad instrument za utvrđivanje prisustva dioksina i dioksinu sličnih jedinjenja koji je kupljen sredstvima tog ministarstva.

Ministar prosvete rekao je da je vrednost instrumenta (maseni spektrometar visoke rezolucije – magnetni sektor) veća od 66 miliona dinara.

Naravno da je ovo mnogo precizniji i kvalitetniji način merenja dioksina i njemu sličnih materija i da je to aparatura koja bitno poboljšava kvalitet samog merenja, kazao je ministar novinarima.

Šarčević je ukazao da je Institut referenta ustanova i da otvaranje ove laboratorije ima regionalni značaj, jer je to jedina takva laboratorija  u regionu.

U laboratoriju će do kraja godine će biti postavljene adekvatne metode na osnovu kojih će biti moguća analiza  prisustva ovih jedinjenja u hrani i hrani za životinje.

Instrument predstavlja tzv. “zlatni standard”, odnosno najpouzdaniju tehniku za određivanje dioksina na nivoima višestruko nižim od maksimalno dozvoljenih, i koristi se u svim referentnim laboratorijama u svetu.

Direktorka instituta Vesna Đorđević objasnila je da je uređaj „poslednja reč tehnike“ i da služi za ispitivanje dioksina.

Ona je rekla da taj uređaj ni jedna naučno istraživačka institucija ne može sebi priuštiti.

Vesna Đorđević je zahvalila ministru Šarčeviću i Ministarstvu prosvete jer su prepoznali značaj ovih ispitivanja u Srbiji i  pomoći da se kupi uređaj.

Ona je zahvalila i prisutnima iz Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sa kojima je Institut na istom zadatku a to je, kako je rekla, da se stanovništvu obezbedi zdrava i kvalitetna hrana.

Dioksini i njemu slične  materije su veoma toksični i kancerogeni dugotrajni zagađivači životne sredine koji nastaju kao nusproizvodi industrijskih procesa sagorevanja, kao i u procesima sagorevanja u domaćinstvima (grejanje na čvrsto gorivo, spaljivanje kućnog otpada.

Institut za higijenu i tehnologiju mesa je imenovan za nacionalnu referentnu laboratoriju za dioksine i dioksinu slična jedinjenja, i u toku je intenzivna saradnja sa referentnom laboratorijom EU za halogenovane dugotrajne organske zagađivače (državni Institut za hemijske i veterinarske analize iz Frajburga, Nemačka).

 

Mediji o ovom događaju:

B92 – Srbija ima jedina u regionu: Od sada preciznije merenje

Vesti