Ћирилица /Latinica

COVID 19 I BEZBEDNOST HRANE

10. aprila 2020.

COVID 19 I BEZBEDNOST HRANE

Evropska komisija – Generalni direktorat za zdravlje i bezbednost hrane dao je odgovore na neka pitanja koja se odnose na infekciju COVID 19 i bezbednost hrane. U tom smislu je rečeno da do sada, uprkos velikom obimu pandemije, nije bilo izveštaja o tome da se ova infekcija prenosi putem hrane. Preporuke komisije su da osobe koje rukuju ambalažom, uključijući i potrošače, treba da se pridržavaju uputstava organa javnog zdravstva o dobrim higijenskim praksama, uključujući redovno i efikasno pranje ruku. Stroga higijenska pravila već regulišu proizvodnju hrane i njihova primena je podložna zvaničnim kontrolama. Od posebne važnosti, navodi ova komisija, je čišćenje i prema potrebi dezinfekcija postrojenja i opreme za proizvodnju hrane itd. Sigurnost hrane, odnosno posvećenost svih aktera u prehrambenom lancu od farme do trpeze, je bezobzira na COVID 19, glavna odgovornost svih proizvođača u industriji hrane. Takođe, postoje posebni protokoli kojima se čuva zdravlje zaposlenih. U uslovima infekcije COVID 19, zaposlenima se preporučuje socijalno distanciranje, korišćenje pregrada od pleksiglasa, kada je to moguće, bezkontaktna komunikacija između vozača kamiona i zaposlenih u prehrambenim pogonima, dostupnost dezinfikacionih sredstava u pogonu i van njega, prisustvo ograničenog broja ljudi u zavisnosti od veličine prostora, kao i obavezan ostanak kod kuće osoba koji imaju simptome infekcije. Poslodavci su u obavezi da obuče zaposlene kako pravilno da se koriste ličnom zaštitnom opremom i naglase važnost ispravnog sprovođenja Uputstva o ličnoj higijeni i socijalnom distanciranju tokom pauza na poslu.

Evropska komisija – Generalni direktorat za zdravlje i bezbednost hrane apeluje i na potrošače da zaštite sebe i druge u procesu kupovine i rukovanja hranom, u smislu pravilnog skladištenja, odnosno praćenja ključnih informacija o roku trajanja hrane. Preporučuju pravilno pranje voća i povrća čistom vodom, kao i izbegavanje kontaminacije hrane kuhinjskim priborom (noževi, viljuške, kašike i tanjiri), kao i pranje deterdžentom na odgovarajućoj temperaturi. Takođe, sugerišu potrošačima da redovno čiste frižidere i dezinfikuju kuhinjske površine.

Vesti