Ћирилица /Latinica

Dr Jelena Jovanović

NAUČNI SARADNIK

Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA (INMES)

Kaćanskog13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 63 87 05 789

Tel:  +381 11  26 50 655

E-mail: jelena.jovanovic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE

2020 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu (Učestalost nalaza Campylobacter spp. na trupovima živine i njihova osetljivost na antimikrobne lekove)

2004 – diplomirani veterinar, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2021 – danas – naučni saradnik

2017 – 2021 – viši stručni saradnik

2009 – 2017 – istraživač saradnik

2006 – 2009 – istraživač pripravnik

2005 – 2006 – pripravnik za istraživača

 

RADNO ISKUSTVO

2005 – Institut za higijenu i tehnologiju mesa

Odeljenje za naučno tehničku saradnju

Odeljenje za senzorska i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

OSTALE AKTIVNOSTI

Član Komisije za standarde i srodne dokumente Instituta za standardizaciju Srbije, KS E034-17 Sistemi menadžmenta bezbednošću hrane

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

  • Senzorsko ocenjivanje hrane, komparativna senzorska analiza hrane
  • Bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla
  • Tehnologija hrane animalnog porekla
  • Sistemi menadžmenta kvalitetom i bezbednošću hrane
  • HACCP sistem osiguranja bezbednosti hrane

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Jelena Jovanović, Ivana Branković Lazić, Tatjana Baltić, Milica Jovanović, Vesna Đorđević, Vlado Teodorović, Branko Velebit. „The prevalence of four virulence genes in strains of Campylobacter jejuni isolated from broiler in Serbia“. Veterinarski arhiv, 90 (1), 39-45, 2020. DOI: 10.24099/vet.arhiv.0477
  • Milicevic D, Petronijevic R, Petrovic Z, Djinovic Stojanovic J, Jovanovic J, Baltić T, Jankovic S. „Impact of climate change on aflatoxin M1 contamination of raw milk with a special focus on climate conditions in Serbia“. Journal of The Science of Food and Agriculture, 2019, vol. 99, 5202-5210, DOI: 10.1002/jsfa.9768
  • Slobodan Lilić, Dragica Karan, Jelena Jovanović, Jelena Babić, Branka Borović, Srđan Stefanović, Mladen Rašeta. „Possibility of partial replacement of sodium chloride with potassium chloride and ammonium chloride in production of meatballs in tomato sause“. Meat Technology 58 (2017) 1, 47 – 51. UDK: 637.521.4.04; 664.8.035.
  • Mladen Rašeta, Ivana Branković Lazić, Slobodan Lilić, Nenad Katanić, Nenad Parunović,Vladimir Koricanać, Jelena Jovanović. Partial replacement of sodium chloride with potassium chloride or ammonium chloride in a prepared meal – cooked peas with pork burger“. Meat Technology 59 (2018) 2, 114 – 119. UDK: 613.291:546.32ʼ131
  • Ivana Branković Lazić, Jelena Jovanović, Stefan Simunović, Mladen Rašeta, Dejana Trbović, Tatjana Baltić, Jelena Ćirić. „Evaluation of sensory and chemical parameters of fermented sausages“. Meat Technology 60 (2019) 1, 17 – 23. UDK: 637.524.05
  • Jelena Babić Milijašević, Milan Milijašević, Slobodan Lilić, Jasna Đinović-Stojanović, Branka Borović, Jelena Jovanović, Aleksandra Nikolić. „Changes of sensory atributes of chilled vacuum-packaged cold-smoked common carp (Cyprinus carpio) and cold-smoked bighead carp (Hypophthalmichthys nobilis) fillets“. Biotechnology in Animal Husbandry 37 (2021) 3, 213 – 222. UDK: 637.0 5’639.215. doi: https://doi.org/10.2298/BAH2103213B