Ћирилица /Latinica

Dr Radmila Mitrović

Naučni saradnik

Odeljenje za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob:      +381 65 82 22 336
Tel:        +381 11 26 50 655
Faks:     +381 11 26 51 825
E-mail: radmila.mitrovic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE

2016 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu,   (Ispitivanje mogućnosti inaktivacije Yersinia enterocolitica u fermentisanim kobasicama)

2014 – magistar veterinarskih nauka, Poljoprivredni fakultet – departman za veterinarsku medicinu, Univerzitet u Novom Sadu

2004 – specijalista mikrobiologije namirnica, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

1998 – položen stručni ispit  (Ministarstvo poljoprivrede i zaštitu životne sredine Republike Srbije)

1996 – diplomirani veterinar za higijenu namirnica animalnog porekla, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2014 – 2016  istraživaš saradnik INMES

2004 – 2014 – istraživač specijalista INMES

1997 – 2004 –   istraživač stručni saradnik, INMES

1996 – 1997 – pripravnik za istraživača, INMES

 RADNO ISKUSTVO

2004-2008 – rukovodilac Odeljenja za mikrobiološka i imunoenzimska ispitivanja

1996 – 2004 ; 2009-2016 – saradnik u Odeljenju  mikrobiološka i imunoenzimska ispitivanja

OSTALE AKTIVNOSTI

Član Srpskog veterinarskog društva;

Član Veterinarske komore Srbije;

Član Udruženja medicinskih  mikrobiologa Srbije;

Član Komisije za standarde i srodne dokumente KS E034-9 Mikrobiologije i biotehnologija Instituta za standardizaciju Srbije;

Učešće u  projektima:

2007-2012: ProSafeBeef (Food CT-2006-36241), EU Commission FP6 (Research Associate, Pilar 2: Control and intervention strategies, which can be implemented along the fork-to-farm chain to ensure safe beef; WP2.3 – Slaughter Strategies; Task 2.3.1., Hide decontamination, Leader Prof. dr Sava Buncic. Pozicija: istraživač na projektu.

  1. Programme INCO-DEV; Project Title „ Safetu of traditional fermented sausages: Research on protective cultures and bactericins“, EU- Contract Number: ICA4-CT- 2002-10037, Vođa projekta: dr Tadić R. Pozicija: istraživač na projektu

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Mikrobiološka bezbednost hrane i hrane za životinje, kroz koncept od “farme do viljuške“ i ocena rizika patogenih mikroorganizama za zdravlje ljudi kroz LISA koncept. Izrada generičkih modela za preduslovne programe (GMP/GHP) i HACCP planova u mesnoj industriji.

Razrada, validacija, verifikacija i primena metoda u mikrobiološkom radu  u cilju ispitivanja mikrobioloških, mikoloških i mikotoksikoloških kontaminacija hrane i hrane za životinje, procena rezidua, histamina, kontaminenata koji potiču iz životne sredine, uticaj ishrane na zdravstvenu ispravnost  i kvalitet, uz primenu evropskih i nacionalnih propisa.

 ODABRANI NAUČNI RADOVI

Jelena Ivanovic , Radmila Mitrovic , Jelena Janjic , Marija Boskovic, Vesna Đorđević , Jasna Djordjevic, Tatjana Baltić and Milan Baltic (2015). Inactivation of Yersinia enterocolitica in Fermented Sausages during Fermentation. Journal of Agricultural Science and Technology B5 626-634;

Nastasijević Ivan, Mitrović Radmila, Janković Vesna (2014). STEC u lancu goveđeg mesa- Koncept „Javno zdravlje“. Tehnologija mesa, Vol. 55, br. 2, 93-116

Vesna  Janković, Ljiljana Petrović, Brankica Lakićević, Vesna Matekalo-Sverak, Slobodan Lilic, Radmila Mitrovic (2013). Determination of typical house flora during production process of the Petrovac Sausage (Petrovská klobása). African Journal of Microbiology Research, vol.7, br. 32, 169-179.

Vesna Janković, Vesna Đorđević, Brankica Lakićević, Branka Borović, B. Velebit and Radmila Mitrović (2012): Determination of staphylococcal enterotoxins in cheese by immunoenzyme assays. Archive of  Biological Sciences 64 (4), 1449-1454;

Antic D., Blagojevic B., Ducic M., Nastasijevic I., Mitrovic R. and Buncic S. (2010). Distribution of microflora on cattle hides and its transmission to meat via direct contact. Food control, 21, 1025-1029;

Antic D., Blagojevic B., Ducic M., Mitrovic R., Nastasijevic I. and Buncic S. (2010). Treatment of cattle hides with Shellac-in-ethanol solution to reduce bacterial transferability – A preliminary study. Meat science, 85, 77-81;

Nastasijević I, R Mitrović and S. Bunčić S. (2009). The occurrence of Escherichia coli O157 in/on faeces, carcasses and fresh meats from cattle. Meat science, 82 (1), 101-105;

Nastasijevic, I.Mitrovic, R. and Buncic, S. 2009. The effects of a non-intervention HACCP implementation on process hygiene indicators on bovine and porcine carcasses. Meso, 11 (4), 232-237

Antic D., Blagojevic B., Ducic M., Mitrovic R., Nastasijevic I. and Buncic S.(2009). Evaluation of “microbial fixation” treatments on cattle hides – a proof of concept study. Proceedings/ ProSafeBeef Conference, A European Commission Research Project (Food CT-2006-36241), Ashtown Food Research Centre (Teagasc), Dublin,  Ireland , 25-26 March,  57;

Baltić Ž. M., Baltić Tatjana, Mitrović Radmila, Mitrović-Stanivuk Milena, Popović, Lj. 2009. Banijska kobasica – proizvod sa tradicijom. Book of Abstracts / International 55th Meat Industry Conference, 15th -19th June, Tara,  66-68;

I Nastasijevic, R. Mitrovic, S. Buncic.(2008). Occurrence of Escherichia coli O157 on hides of slaughtered cattle. Letters in Applied Microbiology, 46, 126-131;

R.Mitrovic, I. Nastasijevic, V. Djordjevic, M. Mitrović, M. Baltic (2007). Microbiological    wholesomeness and detection of Bacillus cereus in foodstuffs of diferent origin. Abstracts book / 5th Balkan Congress for Microbiology, Montenegro, Budva, 24-27october, 128-129;