Ћирилица /Latinica

Dr Nikola Betić

Naučni saradnik

Sektor za naučno tehničku saradnju, razvoj i transfer tehnologija

INSTITUT ZA HIGIJENU I TEHNOLOGIJU MESA (INMES)

Kaćanskog13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 69 19 54 397

Tel:  +381 11 26 50 655

E-mail: nikola.betic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE (hijerahijski)

2023 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu („Uticaj infekcije parazitom Toxoplasma gondii na bezbednost mesa svinja u Srbiji)

2016 – doktor veterinarske medicine, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2024 – naučni saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

2021 – istraživač saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

2018 – istraživač pripravnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

2017 – pripravnik za istraživača, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

RADNO ISKUSTVO

2020 – i dalje, saradnik u Sektor za naučno-tehničku saradnju, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

2017 – 2020 – saradnik u Odeljenju za prijem uzoraka i izdavanje laboratorijskih izveštaja, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

OSTALE AKTIVNOSTI (članstvo u komisijama, uređivačkim odborima itd)

2023 – Zamenik predsednika organizacionog odbora 62nd International Meat Industry Conference, održanog 01-04. oktobra 2023. godine, Kopaonik, Republika Srbija

2021 – Član organizacionog odbora 61st International Meat Industry Conference, održanog 26-29. septembra 2021. godine, Zlatibor, Republika Srbija.

2019 – Član organizacionog odbora 60th International Meat Industry Conference, održanog 22-25. septembra 2019. godine, Kopaonik, Republika Srbija.

2022 – Uspešno završio i položio test u okviru obuke za: Global Standard for Food Safety Issue 8: Interni auditor. Zahtevi standarda i pravila interne provere zasnovane na ISO 19011:2018

2022 – Training School on Farm and Abattoir Interventions in a Risk-Based Meat Safety Assurance System

2022 – „Osijek Autumn School 2022 – Attracting IPA scientist to become risk assessors”. U organizaciji Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) škola je održana u periodu od 12.10-14.10.2022. godine u Osijeku, Hrvatska

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Toxoplasma gondii – prisustvo u lancu hrane (prevashodno kod svinja), analiza faktora rizika za nastanak infekcije na farmama svinja u Srbiji, sagledavanje mesta kontaminacije u lancu hrane, procena rizika na bezbednost mesa svinja kao i razmatranje mogućnosti za smanjenjem prisustva T. gondii u lancu proizvodnje mesa svinja.

Bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla.

 

UČEŠĆE NA PROJEKTIMA

2019 – „Istraživanje farmakoloških karakteristika antimikrobnih agenasa, uvođenje novih tehnoloških rešenja i alternativnih metoda profilakse sa cinjem da se poboljša kontrola infektivnih oboljenja domaćih životinja“, trajanje projekta 2011-2019. godine (učesnik na projektu Ministarstva za nauku, tehnološki razvoj i inovacije)

2024– 2027 –„Environmental Monitoring of Food and Waterborne Parasites – PARASITE_HUNTER“ iz Javnog poziva „PRIZMA“, trajanje projekta 03.01.2024. – 02.01.2027. godine (Učesnik na projektu Fonda za nauku Republike Srbije)

2024–2026 – „Worm Profiler: Surveillance and population genetics of Echinococcus in Serbia – WORM_PROFILER“ iz javnog poziva „PROMIS23“, trajanje projekta 01.03.2024. – 28.02.2026. godine (Rukovodilac radnog paketa br. 4 u projektu Fonda za nauku Republike Srbije)

2024-2025 – „Mild technology in meat processing for sustainable diet- MEAT“ iz javnog poziva „Dokaz koncepta“, trajanje projekta .06.2024-06.2025. godine (Učesnik na projektu Fonda za nauku Republike Srbije  )

U periodu od 2018-2024. godine učestvovao je u javnim pozivima Fonda za inovacionu delatnost, na 6 inovacionih projekata je bio nosilac istraživanja, dok je na 6 bio angažovan kao učesnik na projektima:

  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u klanici i preradi mesa „Agro 14. septembar“, evidencioni broj 413, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Aleksandara Nikolić, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Razvoj proizvodnje proizvoda od voća i povrća, evidencioni broj: 276, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Aleksandra Nikolić, Tatjana Baltić, Lazar Milojević, Saša Janković (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u preradi mesa „Gala doo“, evidencioni broj 344, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Branislav Baltić, Boris Mrdović, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda od voća i povrća u pogonu „Cilbro doo“, evidencioni broj 626, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević, Lazar Milojević, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje kvaliteta i bezbednosti proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (UnaMes), evidencioni broj: 221, trajanje projekta: 6 meseci Učesnici u projektu: Ivan Nastasijević, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Miloš Petrović, Nikola Betić, Aleksandar Bajčić (Nikola Betić, učesnik)
  • Naziv projekta: Validacija roka trajanja proizvoda od mesa proizvedenih u preradi mesa „Trivuk“, evidencioni broj: 297, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Nenad Parunović, Tatjana Baltić, Jelena Jovanović, Nikola Betić (Nikola Betić, učesnik)
  • Naziv projekta: Kvalitet i bezbednost tradicionalnih/dimljenih proizvoda od mesa, evidencioni broj: 277, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Miloš Petrović, Zoran Petrović, Nikola Betić, Mladen Rašeta (Nikola Betić, učesnik)
  • Naziv projekta: Produženje održivosti svežeg ohlađenog pilećeg mesa (POPiMes) evidencioni broj: 80, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Ivan Nastasijević, Mladen Rašeta, Tatjana Baltić, Aleksandar Bajčić, Nikola Betić, Miloš Petrović (Nikola Betić, učesnik)
  • Naziv projekta: Provera i unapređenje bezbednosti i roka upotrebe snek proizvoda, evidencioni broj 1402, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici na projektu: Aleksandar Bajčić, Ivana Branković Lazić, Nikola Betić, Vesna Đorđević, Saša Janković (Nikola Betić, učesnik)
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvodnje od voća, evidencioni broj:1175, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Nenad Parunović, Tatjana Baltić, Boris Mrdović (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvoda od povrća i voća, evidencioni broje 1497, trajanje projekta 6 meseci. Učesnici na pprojektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Lazar Milojević, Nenad Parunović, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović (Nikola Betić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje i standardizacija proizvodnje za Tržište SAD (USApple), evidencioni broj 1648, trajanje projekta 6 meseci: Učesnici na projektu: Lazar Milojevič, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Danijela Vranić, Bajčić Aleksandar, Nikola Betić, Dunja Mišić (Nikola Betić, učesnik).

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • The effects of season on health, welfare, and carcass and meat quality of slaughter pigs. Nikola Čobanović, Silvana Stajković, Bojan Blagojević, Nikola Betić, Mirjana Dimitrijević, Dragan Vasilev, Nedjeljko Karabasil (2020). International Journal of Biometeorology 00(00): 1-11.
  • Prevalence, Genetic Diversity, and Quantification of the RNA Genome of the Hepatitis E Virus in Slaughtered Pigs in Serbia. Lazar Milojević, Branko Velebit, Vesna Janković, Radmila Mitrović, Nikola Betić, Sara Simunović, Mirjana Dimitrijević. Animals (Basel). 2024 Feb 10;14(4):586.
  • A Pork Industry in the Backyard: An Analysis of Toxoplasma gondii Infection in Serbia’s Pigs. Aleksandra Uzelac, Nikola Betić, Nedjeljko Karabasil, Vladimir Ćirković, Olgica Djurković-Djaković, Ivana Klun. Microorganisms. 2023 Jul 23;11(7):1857. doi: 10.3390/microorganisms11071857.
  • Seroprevalence, Direct Detection and Risk Factors for Toxoplasma gondii Infection in Pigs in Serbia, and Influence of Biosecurity Measures. Nikola Betić, Nedjeljko Karabasil, Olgica Djurković-Djaković, Vladimir Ćirković, Branko Bobić, Ivana Branković Lazić, Vesna Djordjević, Ivana Klun. Microorganisms 2022, 10, 1069.
  • Biological Hazards in the Pork Chain Continuum: Risk Mitigation Strategy. Nikola Betić, Ivana Brankovic Lazic, Ivan Nastasijevic. Meat technology, Vol. 60 (2019), No2, 106-120.
  • Evaluation of the content and safety of nitrite utilisation in meat products in Serbia in the period 2016-2018. Aleksandar Bajčić, Radivoj Petronijević, Nenad Katanić, Dejana Trbović, Nikola Betić, Aleksandra Nikolić, Lazar Milojević. Meat technology, Vol. 59 (2018), No2, 102-109.
  • Process hygiene of pig carcasses in one large-scale slaughterhouse in the west of Serbia, during 48 months. Nikola Betic, Tatjana Baltic, Jelena Ciric, Aleksandar Bajcic, Mladen Raseta, Boris Mrdovic and Nedjeljko Karabasil. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • Validation and application of a total dietary fiber determination method to meat products. Aleksandar Bajcic, Radivoj Petronijevic, Danijela Vranic, Dejana Trbovic, Nikola Betic, Aleksandra Nikolic and Lazar Milojevic. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • Screening of Bacillus cereus presence in minced meat and meat products originating from Serbian retail facilities. Lazar Milojevic, Branko Velebit, Vesna Djordjevic, Vesna Jankovic, Brankica Lakicevic, Aleksandar Bajcic and Nikola Betic. The 60th International Meat Industry Conference MEATCON2019. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 333 (2019).
  • The interactive effects of transportation and lairage time on welfare indicators, carcass and meat quality traits in slaughter pigs. Nikola Čobanović, Dragan Vasilev, Mirjana Dimitrijević, Vlado Teodorović, Nenad Parunović, Nikola Betić, Neđeljko Karabasil. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science, Vol. 85(2017), 1-8.
  • Pork safety–challenges and opportunities. Nedjeljko Karabasil, Tamara Boskovic, Dragan Vasilev, Nikola Betic, and Mirjana Dimitrijevic. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012043. IOP Publishing, 2021.
  • Toxoplasma gondii in pork and pigs in Serbia–a real food safety hazard. Nikola Betic, Ivana Klun, Vesna Djordjevic, Ivana Brankovic Lazic, Tatjana Baltic, Dragan Vasilev, and Nedjeljko Karabasil. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012008. IOP Publishing, 2021.
  • The intake of phosphorus through meat products: a health risk assessment. Dragan Milicevic, Danijela Vranic, Vladimir Koricanac, Zoran Petrovic, Aleksandar Bajcic, Nikola Betic, and Spomenka Zagorac. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012057. IOP Publishing, 2021.
  • Health lipid indices of dry fermented sausages made of pork meat. Nenad Parunovic, Dejana Trbovic, Jelena Ciric, Radomir Savic, Marija Gogic, Nikola Betic, and Cedomir Radovic. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 854, no. 1, p. 012069. IOP Publishing, 2021.