Ћирилица /Latinica

Dr Jelena Babić – Milijašević

VIŠI NAUČKI SARADNIK

Odeljenje za senzorna i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: jelena.babic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE 

2002 – Diplomirani veterinar, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine

2013 –  Doktorska disertacija: Uporedno ispitivanje odabranih parametara kvaliteta u toku skladištenja odezaka šarana (Cyprinus carpio) pakovanih u vakuumu i modifikovanoj atmosferi, Univerzitet u Beogradu, Fakultet veterinarske medicine, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla.

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO 

2005 – 2008 – istraživač pripravnik

2009 – 2013 –  istraživač saradnik

2014 –2019 – naučni saradnik

2020 –danas –  viši naučni saradnik

 

RADNO ISKUSTVO 

2005 – 2006 – saradnik Odeljenja za naučno tehničku saradnju

2007 – danas –  saradnik Odeljenja za senzorna i fizička ispitivanja sa parazitologijom

 

OSTALE AKTIVNOSTI 

  • Član Veterinarske komore Srbije;
  • Član Komisije za standarde i srodne dokumente KS E034-12, Senzorske analize, Institut za standardizaciju Srbije.

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

  • Bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla sa posebnim osvrtom na senzorsko ispitivanje;
  •  Pakovanje mesa i proizvoda od mesa, ribe i proizvoda od ribe u modifikovanu atmosferu u cilju produženja održivosti proizvoda.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

  • Jelena Babić Milijašević, Milan Milijašević, Danijela Vranić, Jasna Đinović Stojanović, Slobodan Lilić, Vladimir Korićanac. Effect of Modified Atmosphere Packaging on the Shelf Life of Chilled Common Carp (Cyprinus carpio) Steaks: Chemical and Sensory Attributes. Czech Journal of Food Science, 36, 2018 (3): 221–226.
  • Popović AR, Relić DJ, Vranić DV, Babić-Milijašević JA, Pezo LL, Đinović-Stojanović JM. Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake. Archives of Industrial Hygiene and Toxicology (Arhiv za higijenu rada i toksikologiju), 2018, 69, 55-60.
  • Djinovic-Stojanovic J, Nikolic D, Vranic D, Babic J, Milijasevic M, Pezo L, Jankovic S. Zinc and magnesium in different types of meat and meat products from the Serbian market. Journal of Food Composition and Analysis, 2017, 59, 50-54.
  • Milan Milijašević, Jelena Babić, Danijela  Vranić, Branka Borović, Slavica Vesković Moračanin: Quality attributes of chilled vacuum-packaged cold-smoked common carp (Cyprinus carpio) and cold-smoked bighead carp (Hypophthalmichthys nobilis) fillets. Acta Veterinaria Brno, 2016, 85 (2), 195-203;
  • Babić Jelena, Milijašević Milan, Dimitrijević Mirjana (2015): The impact of packaging in modified atmosphere and vacuum on preservation of sensory properties of carp filets (Cyprinus carpio). Tehnologija mesa 56 (1), 58-66.
  • Jelena Babić, Mirjana Dimitrijević, Milan Milijašević, Vesna Đorđević, Radivoj  Petronijević, Slaven Grbić, Aurelija  Spirić: Effect of modified atmospheric conditions and vacuum packaging on selected chemical parameters that define freshness of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and carp (Cyprinus carpio). Hem. Ind. 2014, 68 (1) 69–76