Ћирилица /Latinica

Dr Danijela Vranić

Viši naučni saradnik

Specijalista sanitarne hemije

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 63 532 847; Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: danijela.vranic@inmes.rs

OBRAZOVANJE

2012 – doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu,

(Uticaj ishrane na kvalitet mesa kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss))

2006 – magistar biohemijskih nauka, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

1998–Specijalista sanitarne hemije, Farmaceutski fakultet,  Univerzitet u Beogradu , Zavod za bromatologiju

1992 – diplomirani hemičar, Hemijski fakultet, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2018 – viši naučni sadarnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, (INMES)

2013 2016–naučni saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, (INMES)

2002 – 2013 – istraživač saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, (INMES)

1998-2002 –zdravstveni saradnik, Institut za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“

1992– 1998 – istraživač, “Eko-lab”, Padinska Skela, Beograd

 

RADNO ISKUSTVO

2009 – 2016 –rukovodilac  Odeljenja za hemijska i fizičko-hemijska ispitivanja

2004 – 2009– zamenik rukovodioca Odeljenja za hemijska ispitivanja

1998-2002 –zdravstveni saradnik, Centar za ekotoksikološku dijagnostiku, Institut za zaštitu zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović-Batut“

1992– 1998 – istraživač, “Eko-lab”, Odeljenje za analize i kontrolu hrane, zemljišta i voda, Padinska Skela, Beograd

OSTALE AKTIVNOSTI

Član Saveza farmaceutskih udruženja Srbije (SFUS);

Član Komisije za standarde i srodne dokumente KS E034-5 Mleko i proizvodi od mleka   Instituta za standardizaciju Srbije;

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Beѕbednost i kvalitet hrane; bezbednost i kvalitet proizvoda ribarstva; smanjivanje sadržaja Na u proizvodima od mesa; holesterol i masnokiselinski sastav i njihov nutritivni značaj.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Spirić Aurelija, Trbović Dejana, Vranić Danijela, Đinović Jasna, Petronijević   Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna (2010). Statistical evaluation of fatty acid profile and cholesterol content in fish (common carp) lipids obtained by different sample preparation procedures. Analytica Chimica Acta, 672,1-2, 66-71.

Kurćubić Vladimir S., Mašković Pavle Z., Vujić M. Jelena, Vranić V. Danijela, Vesković-Moračanin Slavica M., Okanović Đorđe G., Lilić Slobodan V. (2014). Antioxidant and antimicrobial activity of Kitaibelia vitifolia extract as alternative to the added nitrite in fermented dry sausage. Meat Science, 97, 459-467.

Petrović Zoran, Teodorović Vlado, Djurić Spomenka, Milićević Dragan, Vranić Danijela, Lukić Mirjana (2014). Cadmium and mercury accumulation in European hare (Lepus europaeus): age-dependent relationships in renal and hepatic tissue. Environmental Science and Pollution Research, 21 (24),  14058-14068.

Nikolić Milan, Vranić Danijela, Spirić Aurelija, Batas Valentina, Nikolić-Kokić Aleksandra, Radetić Petar, Turubatović Lazar, Blagojević P. Duško, Jones R. David, Niketić Vesna, Spasić B. Mihajlo (2006). Could cholesterol bound to haemoglobin be a missing link for the occasional inverse relationship between superoxide dismutase and glutathione peroxidase activities? Biochemical and Biophysical Research Communications, 348, 265-270.

Nikolić Milan, Aleksandra Nikolić Kokič, Dragana Stanić, Duško P. Blagojević, Danijela Vranić, David R. Jones, Vesna Niketić, Spasić B. Mihajlo (2007). Does cholesterol bound to haemoglobin affect the anti-oxidant enzyme defence system in human erythrocytes? Journal of the Serbian Chemical Society, Belgrade, 72, 339-345.

Parunović N., Petrović M., Matekalo-Sverak V., Radojković D., Vranić D., Radović Č. (2012). Cholesterol and total fatty acid content in m.longissimus dorsi of Mangalitsa and Swedish Landrace. Acta Alimentaria, 41(2), 161-171.

Kurćubić Vladimir S., Vujić Jelena M., Iličić Mirela D., Vranić Danijela, Vesković-Moračanin Slavica M., Mašković Pavle Z. (2014). Effect of plant extracts Kitaibelia vitifolia on antioxidant activity, chemical characteristics, microbiological status and sensory properties of Pirotski kachkaval cheese. Hemijska industrija, 69 (1), 85-93.

Vasilev Dragan, Jovetic Milica, Vranic Danijela, Tomovic Vladimir, Jokanovic Marija, Dimitrijevic Mirjana, Karabasil Nedjeljko, Vasiljevic Nadja (2016). Qualität und Mikroflora von funktionellen Rohwursten Untersuchungen von Wursten, die mit KCl und CaCl2 als Kochsalz-Ersatzstoffe hergestellt und mit dem Probiotikum L. Casei LC01 sowie einem Prabiotikum angereichert worden sind. FleischWirtschaft, 2, 96-102.

Trbović, D. Vranić, J. Djinović-Stojanović, V. Matekalo-Sverak, V. Djordjević, J. Babić, D. Spirić, R. Petronijević, A. Spirić (2012). Fatty acid profile in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) as influenced by diet. Biotechnology in Animal Husbandry 28 (3), 563-573.

Vranić Danijela, Đinović-Stojanović Jasna, Spirić Aurelija (2011). Rainbow trout   (Oncorhynchus mykiss) from aquaculture – meat quality and importance in the diet. International 56th Meat Industry Conference, plenary paper published in the issue of  Meat technology, 52, 1, 122-133, dedicated to this conference, Tara, Serbia, 12th-15th June, 2011.

Slobodan Lilić, Vesna Matekalo- Sverak, Danijela Vranić (2013). Salty taste-the need or the habit. International 57th Meat Industry Conference, 10-12 June 2013, Belgrade, Serbia, Proceedings on USB 48-53.

Vranić Danijela, Nikolić Dragica, Korićanac Vladimir, Stanišić Nikola, Lilić Slobodan, Djinović-Stojanović Jasna, Parunović Nenad (2015). Chemical composition and cholesterol content in M. Longissimus dorsi from free-range reared Swallow-belly Mangalitsa: the effect of gender. The 58th International Meat Industry Conference (MeatCon2015), Zlatibor, Serbia, October 4-7, 2015, publ. in: Procedia Food Science 5 (2015), 316-319.

Lilić Slobodan, Vranić Danijela (2015). Promene aktivnosti vode i sadržaja natrijuma, kalijuma, magnezijuma i kalcijuma u svinjskom mesu salamurenom različitim hloridnim solima. Tehnologija mesa 56 (2), 137-143.