Ћирилица /Latinica

Др Александар Бајчић

Истраживач сарадник

Сектор за научно-техничку сарадњу, развој и трансфер технологија

 

Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

Каћанског 13, 11040 Београд, Србија

Моб: +381 64 32 34 100

Тел:  +381 11 26 50 655

Е-маил: aleksandar.bajcic@inmes.rs

 

 

ОБРАЗОВАЊЕ

 2023 – Доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду (,,Употреба суспензије инулина и колагена као замена за чврсто масно ткиво у производњи фино уситњених барених кобасица“)

2016 – Доктор ветеринарске медицине, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду

 

ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО (хијерхијски од првог звања)

 

2021 – Истраживач сарадник, Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

2018 – 2021 – Истраживач приправник, Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)

2017 – 2018 – Приправник за истраживача, Институт за хигијену и технологију меса, (ИНМЕС)

 

РАДНО ИСКУСТВО

 2020 – и даљe сарадник у Сектору за научнотехничку сарадњу, Институт за хигијену и технологију меса, Београд

 2017 – Сарадник у Одељењу за пријем узорака и издавање лабораторијских извештаја, Институт за хигијену и технологију меса, Београд

 

ОСТАЛЕ АКТИВНОСТИ 

  • Члан Организационог одбора 62nd International Meat Industry Conference, одржаној од 1-4 октобра 2023. године, Копаоник, Република Србија.
  • Члан Организационог одбора 61st International Meat Industry Conference, одржаној од 26-29. септембра 2021. године, Златибор, Република Србија.
  • Члан Организационог одбора 60th International Meat Industry Conference, одржаној од 22-25. септембра 2019. године, Копаоник, Република Србија.

 

ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА

 

Безбедност и квалитет хране анималног порекла, технологија хране анималног порекла, безбедност хране за животиње.

Безбедност и предност употребе адитива и дијеталних влакана.

Сагледавање ветеринарско-санитарних и грађевинско-техничких услова у објектима и кругу објеката.

Микробиолошка процесна хигијена у индустријама меса и малопродајним објектима.

Иновације и култура у безбедности хране.

 

УЧЕШЋЕ НА ПРОЈЕКТИМА

 

У периоду од 2019-2024. године учествовао је у јавним позивима Фонда за иновациону делатност, на 3 иновационих пројеката је био носилац истраживања, док је на 6 био ангажован као учесник на пројектима:

 

  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje snack proizvoda, evidencioni broj 1620, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici na projektu: Aleksandar Bajčić, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Saša Janković, Aleksandra Nikolić, Nikola Betić, Lazar Milojević, Čaba Silađi (Aleksandar Bajčić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje kvaliteta i održivosti proizvoda od mesa, evidencioni broj 30, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Aleksandar Bajčić, Dragan Milićević, Aleksandra Nikolić, Vladimir Korićanac, Lazar Milojević (Aleksandar Bajčić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Provera i unapređenje bezbednosti i roka upotrebe snek proizvoda, evidencioni broj 1402, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici na projektu: Aleksandar Bajčić, Ivana Branković Lazić, Nikola Betić, Vesna Đorđević, Saša Janković (Aleksandar Bajčić, rukovodilac projekta)
  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u klanici i preradi mesa „Agro 14. septembar“, evidencioni broj 413, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Boris Mrdović, Ivana Branković Lazić, Aleksandara Nikolić, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović (Aleksandar Bajčić, učesnik)
  • Naziv projekta: Unapređenje proizvodnje sa aspekta higijene i kvaliteta proizvoda u preradi mesa „Gala doo“, evidencioni broj 344, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Branislav Baltić, Boris Mrdović, Aleksandar Bajčić, Milan Milijašević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević (Aleksandar Bajčić, učesnik)
  • Naziv projekta: Unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda od voća i povrća u pogonu „Calibro doo“, evidencioni broj 626, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Nenad Parunović, Ivan Nastasijević, Lazar Milojević, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović (Aleksandar Bajčić, učesnik)
  • Naziv projekta: Unapređenje kvaliteta i bezbednosti proizvoda od mesa sa dodatnom vrednošću (UnaMes), evidencioni broj: 221, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Ivan Nastasijević, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdović, Miloš Petrović, Nikola Betić, Aleksandar Bajčić (Aleksandar Bajčić, učesnik)
  • Naziv projekta: Produženje održivosti svežeg ohlađenog pilećeg mesa (POPiMes) evidencioni broj: 80, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Ivan Nastasijević, Mladen Rašeta, Tatjana Baltić, Aleksandar Bajčić, Nikola Betić, Miloš Petrović (Aleksandar Bajčić, učesnik)
  • Naziv projekta: Razvoj i validacija proizvodnje proizvoda od voća i povrća u pogonu „Calibro doo“, evidencioni broj 1497, trajanje projekta: 6 meseci. Učesnici u projektu: Nikola Betić, Vesna Đorđević, Ivana Branković Lazić, Lazar Milojević, Nenad Parunović, Aleksandar Bajčić, Boris Mrdović (Aleksandar Bajčić, učesnik)

 

ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ

 

  • Bajčić, A., Petronijević, R., Suvajdžić, B., Tomović, V., Stajković, S., & Vasilev, D. (2023). Use of inulin-collagen suspension for the total replacement of pork backfat in cooked-emulsified sausages. Journal of Food & Nutrition Research, 62(1).
  •  Vasilev, D., Suvajdžić, B., Bajčić, A., & Stajković, S. (2023). Perspectives in fat replacement in sausages. Scientific journal“ Meat Technology“, 64(2), 140-144.
  •  Mrdovć, B., Baltić, B., Betić, N., Rašeta, M., Jovanović, J., Lazić, I. B., & Bajčić, A. (2023). Flexibility and amendments of the Codex Alimentarius aimed towards small food business entities. Scientific journal“ Meat Technology“, 64(2), 495-499.
  •  Petronijević, R., Silađi, Č., Vranić, D., Stefanović, S., Spirić, D., Ćirić, J., & Bajčić, A. (2023). Phosphate additives in meat products: analytical determination and interpretation of results. Scientific journal“ Meat Technology“, 64(2), 465-469.
  •  Krstić, M., Đorđević, V., Ćirić, J., Baltić, T., Bajčić, A., Simunović, S., & Perić, D. (2023). Nutritional strategies to reduce ammonia and carbon dioxide production in intensive livestock production. Scientific journal“ Meat Technology“, 64(2), 387-391.
  •  Bajčić, A., Trbović, D., Vasilev, D., Đorđević, V., Branković-Lazić, I., Siladji, Č., & Petronijević, R. (2023). Detection of milk fat in dairy products–an alternative approach. Scientific journal“ Meat Technology“, 64(2), 285-288.
  •  Bajcic, A., Petronijevic, R. B., Sefer, M., Trbovic, D., Djordjevic, V., Ciric, J., & Nikolic, A. (2021, October). Sorbates and benzoates in meat and meat products: Importance, application and determination. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 854, No. 1, p. 012005). IOP Publishing.
  •  Milicevic, D., Vranic, D., Koricanac, V., Petrovic, Z., Bajcic, A., Betic, N., & Zagorac, S. (2021, October). The intake of phosphorus through meat products: a health risk assessment. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 854, No. 1, p. 012057). IOP Publishing.
  •  Trbovic, D., Petronijevic, R., Lakicevic, B., Nikolic, A., Bajcic, A., Sefer, M., & Parunovic, N. (2021, October). Traditional meat preparations in the Balkans region. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 854, No. 1, p. 012100). IOP Publishing.
  •  Bajcic, A., Petronijevic, R. B., Vranic, D., Trbovic, D., Betic, N., Nikolic, A., & Milojevic, L. (2019, September). Validation and application of a total dietary fiber determination method to meat products. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 333, No. 1, p. 012043). IOP Publishing.
  •  Betic, N., Baltic, T., Ciric, J., Bajcic, A., Raseta, M., Mrdovic, B., & Karabasil, N. (2019, September). Process hygiene of pig carcasses in one large-scale slaughterhouse in the west of Serbia, during 48 months. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 333, No. 1, p. 012046). IOP Publishing.
  •  Milojevic, L., Velebit, B., Djordjevic, V., Jankovic, V., Lakicevic, B., Bajcic, A., & Betic, N. (2019, September). Screening of Bacillus cereus presence in minced meat and meat products originating from Serbian retail facilities. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 333, No. 1, p. 012079). IOP Publishing.
  •  Bajcic, A., Petronijevic, R., Katanic, N., Trbovic, D., Betic, N., Nikolic, A., & Milojevic, L. (2018). Evaluation of the content and safety of nitrite utilisation in meat products in Serbia in the period 2016-2018. Scientific journal“ Meat Technology“, 59(2), 102-109.