Ћирилица /Latinica

Dr Slobodan Lilić

Naučni savetnik

Odeljenje za prijem uzoraka i izdavanje laboratorijskih izveštaja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob:      +381 63 1060 759
Tel:        +381 11 26 50 655
Faks:     +381 11 26 51 825
E-mail: slobodan.lilic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE

2007 – Doktor medicinskih nauka – veterinarska medicina

Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

(Ispitivanje uticaja infekcije brojlera protozoom Eimeria tenella na proizvodne rezultate pilića u tovu i neke parametre kvaliteta mesa)

2000 – Magistar veterinarskih nauka

Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

(Ispitivanje važnijih činilaca od značaja za održivost i kvalitet sušenog svinjskog mesa)

1995 – Diplomirani veterinar, smer veterinarska medicina

Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

1997-2005 – istraživač pripravnik, INMES

2005-2008 – istraživač saradnik, INMES

2008-2013 – naučni saradnik, INMES

2013-danas – viši naučni saradnik, INMES

Učešće u naučnoistraživačkim projektima

2008-2009 „Unapređenje sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom u procesima proizvodnji tradicionalnih proizvoda od mesa sa ostvarenom zaštitom geografskog porekla“, evidencioni broj 20121

2008-2010 „Održivost lanca masovne proizvodnje hrane“, evidencioni broj 20066

2011-2016 „Unapređenje i razvoj novih tehnoloških postupaka u proizvodnji namirnica animalnog porekla u cilju dobijanja kvalitetnih i bezbednih proizvoda konkurentnih na svetskom tržištu“, evidencioni broj III 46009

Rukovođenje naučnoistraživačkim projektima

2011-2016 „Smanjivanje sadržaja natrijuma u proizvodima od mesa – tehnološke mogućnosti, karakteristike kvaliteta i zdravstveni aspekti“, evidencioni broj TR 31083

RADNO ISKUSTVO

2015-2016 – Stariji istraživač u Odeljenju za prijem uzoraka i izdavanje laboratorijskih izveštaja

2010-2015 – Pomoćnik direktora za biotehnološki razvoj (Rukovodilac Laboratorije za biotehnološka istraživanja i kontrolu bezbednosti i kvaliteta hrane)

2008-2010 – Zamenik rukovodioca Odeljenja za naučnu i stručnu saradnju

2008 – Istraživač u Odeljenju za naučnu i stručnu saradnju

2007-2008. – Zamenik direktora Sektora Laboratorije

2004-2007 – Rukovodilac Odeljenja za prijem uzoraka i izdavanje laboratorijskih izveštaja.

2002-2004 – Istraživač pripravnik u Odeljenju za organoleptiku

2001-2002 – Rukovodilac Odeljenja za prijem uzoraka i izdavanje izveštaja

1997-2001 – Istraživač pripravnik u Odeljenju za higijenu i tehnologiju mesa, kontrolu kvaliteta i organoleptička ispitivanja sa eksperimentalnom radionicom

1996-1997 – Pripravnik u Odeljenju za higijenu i tehnologiju mesa, kontrolu kvaliteta i organoleptička ispitivanja sa eksperimentalnom radionicom

OSTALE AKTIVNOSTI

Senzorski ocenjivač mesa i proizvoda od mesa na Novosadskom sajmu

Predsednik programskog odbora 57. Međunarodnog Savetovanja industrije mesa, Beograd, 2013.

Član uređivačkog saveta časopisa „Food and Feed Research“, izdavač Institut za prehrambene tehnologije, Novi Sad

Član Društva prehrambenih tehnologa

Član međunarodne profesionalne asocijacije Deutsche Landwirtschafts-Gesellschafts (DLG), Frankfurt am Main, čiji je i senzorski ocenjivač

Pohađanje kursa „2002 China TCDC International Training Course on Processing of Chinese and Western Style Meat Products“ u CMRC (China Meat Research Center), 2002, Peking, Narodna Republika Kina (Dobitnik stipendije Vlade Narodne Republike Kine)

Studijski boravak u Department of Animals Science, College of Food, Agricultural and Environmental Science, Columbus, Ohio, Sjedinjene Američke Države, 2008

(Dobitnik stipendije Norman Bourlaug fellowship (The Norman E. Borlaug International Agricultural Science and Technology Fellows Program), USDA (United States Department of Agriculture) Washington)

Konsalting sa subjektima u poslovanju hranom

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Bezbednost i kvalitet hrane animalnog porekla, senzorsko ocenjivanje, smanjivanje sadržaja soli i natrijuma u proizvodima od mesa, razvoj novih proizvoda od mesa sa smanjenim sadržajem natrijuma

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Lilić Slobodan, Matekalo-Sverak Vesna (2011). Salt reduction in meat products – challenge for meat industry – invited paper, 56th International Meat Industry Conference, 12th-15th June, Tara, Serbia, Tehnologija mesa, Volume 52, 1, 22-30

Slobodan Lilić, Vesna Matekalo-Sverak, Danijela Vranić (2013), Salty Taste – The Need or the Habit. Proceedings International 57th Meat Industry Conference Meat and meat products – perspectives of sustainable production, Belgrade, Serbia, June 10-12th, 48-53

Kurcubic V., Maskovic P., Vujic J., Vranic D., Veskovic-Moracanin S., Okanović Dj., Lilic S. (2014). Antioxidant and antimicrobial activity of Kitaibelia vitifolia extract as alternative to the added nitrite in fermented dry sausage, Meat Science, 4, Vol. 97, 459-467

Kurcubic V., Maskovic P., Karan D., Veskovic-Moracanin S., Okanovic Dj., Lilic S., Dzinic N. (2014). Sensory properties of sausage fortified by Kitaibelia vitifolia extract. Agro Food Industry Hi-Tech, 1, Vol. 25, 16-19

Lilić, S. Dimitrijević, T. Ilić (2013). Importance of coccidiosis in poultry production. Proceedings 10th International Symposium „Modern Trends in Livestock Production“ Belgrade, Serbia, 2-4 October, 261-278.

Lilić, D. Vranić (2015). Salt reduction in meat products – better and healthier future. Proceedings of the 4th International Congress, New Perspectives and Challenges of Sustainable Livestock Production, Belgrade, Serbia, October 7 – 9, 246-262.

Lilic S., Saicic S., Vranic D., Trbovic D., Borovic B., Velebit B., Lakicevic B. (2011). Salt and sodium content in dry fermented sausages and dried meat in Serbia. 57th International Congress of Meat Science and Technology, 7-12th August, Ghent, Belgium, USB Proceedings, P382, 1-4.

Lilić, D. Šefer, S. Dimitrijević, T. Ilić, S. Ivanović, V. Matekalo-Sverak (2011). Growth performances of broilers hybro G+ provenience. 3rd International Congress „New Perspectives and Challenges of Sustainable Livestock Production“, Belgrade-Zemun, Republic of Serbia, 5-7th October, Biotechnology in animal husbandry, Volume 27, 4, 1643-1648.

Slobodan Lilić, Branka Borović, Branko Velebit, Brankica Lakićević, Mladen Rašeta, Jelena Jovanović, Ivana Branković (2012). Microbial profile of dried pork produced with lower salt content. 6th Central European Congress on Food „CEFood Congress, 23rd-26th May, Novi Sad, Serbia, Proceedings, 856-860.

Slobodan Lilić, Nikola Stanišić, Dragica Karan, Mladen Rašeta, Ivana Branković, Jelena Jovanović, Mirjana Lukić (2012). Some parameters of dried pork produced with lower salt content. 6th Central European Congress on Food „CEFood Congress, 23rd-26th May, Novi Sad, Serbia, Proceedings, 775-779.

Djordje Okanović, Vladimir Kurćubić, Pavle Mašković, Marija Jokanović, Danijela Vranić, Slobodan Lilić, Natalija Džinić (2012). Influence of Kitaibelia vitifolia extract on colour and texture of sremska sausage. XV International Feed Technology Symposium, COST – „Feed for Health“ joing Workshop, 03-05 October, Novi Sad, Serbia, Proceedings, 166-171.

Ivana Branković-Lazić, Vladimir Korićanac, Miloš Pavlović, Slobodan Lilić, Danka Maslić-Strižak, Ljiljana Spalević, Zlatko Pejkovski (2013). Content of sodium chloride and sodium in burgers from retail. Proceedings, International 57th Meat Industry Conference, June 10-12, Belgrade, Serbia, 235-238.

Mirjana Milanović-Stevanović, Slobodan Lilić, Dragica Karan, Mirjana Lukić, Nenad Parunović, Jelena Babić, Srđan Stefanović (2013). Sensory perception of various sodium chloride and potassium chloride water solutions. Proceedings, International 57th Meat Industry Conference, June 10-12, Belgrade, Serbia, 226-230.

Nikola Stanišić, Milica Petrović, Nenad Parunović, Slobodan Lilić, Čedomir Radović, Marija Gogić, Maja Petričević (2013). Physicochemical properties of meat from three different pig breeds. Proceedings, International 57th Meat Industry Conference, June 10-12, Belgrade, Serbia, 190-193.

Lilić S., Branković I., Pavlović M., Borović B., Rašeta M., Spalević Lj., Maslić-Strižak D. (2014). Sensory properties of cevapcici produced with various chloride salts. Proceeding of II International Congress „Food Technology, Quality and Safety“, 385−390.

Lilić S., Matekalo-Sverak V., Vranić D., Karan D., Rašeta M., Nikolić D., Lukić M. (2014). Possibility of use potassium chloride in the fresh sausages production. Proceeding of II International Congress „Food Technology, Quality and Safety“, 55−59.

Vladimir Kurćubić, Slobodan Lilić, Danijela Vranić, Branko Velebit, Branka Borović, Đorđe Okanović (2014). The effect of sodium reduction on the physico-chemical quality and safety of hot dogs. Proceeding of II International Congress „Food Technology, Quality and Safety“, 60-65.

Ivana Brankovic Lazic, Mladen Raseta , Dragica Nikolic , Mirjana Lukic , Dragica Karan, Slobodan Lilic (2015). Reducing the sodium chloride content in chicken pate by using potassium and ammonium chloride. International 58th Meat Industry Conference “Meat Safety and Quality: Where it goes?”.Procedia Food Science 5 ( 2015 ) 22 – 25.

Slobodan Lilic, Ivana Brankovic, Vladimir Koricanac, Danijela Vranic, Ljiljana Spalevic, Milos Pavlovic, Brankica Lakicevic (2015). Reducing sodium chloride content in meat burgers by adding potassium chloride and onion. International 58th Meat Industry Conference “Meat Safety and Quality: Where it goes?”. Procedia Food Science 5 ( 2015 ) 164 – 167.

Vladimir Kurćubić, Đorđe Okanović, Slobodan Lilić, Jasmina Gubić, Danijela Vranić (2015). The effect of sodium content reduction on colour of hot dogs. IV International Congress “Engineering, Environment and Materials in Processing Industry, Jahorina 04.03-06.03.2015., Republic of Srpska, Bosnia and Herzegovina.

Ivanovic Snezana, Popov-Raljic Jovanka V, Baltic Milan Z, Zujovic Miroslav, Tomic Zorica, Lilic Slobodan, Pavlovic Ivan (2011). Chemical and sensory characteristics of Bunte Deutsche Edelziege and Balkan goat meat. African Journal of Biotechnology, Volume 10, 80, 18433-18439.

Lilić Slobodan, Matekalo-Sverak Vesna, Vranić Danijela (2012). Percepcija slanog ukusa i preferenca prema natrijum-hloridu. Tehnologija mesa, Volume 53, 2, 62–70.

Hengl B., M. Šperanda, T. Šperanda, G. Kralik, M. Đidara, S. Lilić (2012). Eterična ulja: utjecaj na tov brojlera, udio osnovnih dijelova u trupu i senzorna svojstva mesa. Meso, Volumen XIV, srpanj-kolovoz, 4, 312-315.

Pavlovski, Z. Škrbić, N. Stanišić, S. Lilić, B. Hengl, M. Lukić, V. Petričević (2013). Differences in fatty acid composition of meat between naked neck and two comercial broiler chicken breeds. Biotechnology in Animal Husbandry, 29 (3), 467-476.

Lilić Slobodan, Branković Lazić Ivana, Jovanović Jelena, Matekalo-Sverak Vesna, Karan Dragica, Milanović-Stevanović Mirjana, Lukić Mirjana (2013). Mogućnosti proizvodnje pileće jetrene paštete sa smanjenim sadržajem natrijum-hlorida. Tehnologija mesa, 54, 2, 144-149.

Stanišić, N. Parunović, M. Petrović, Č. Radović, S. Lilić, S. Stajić, M. Gogić (2014). Changes in chemical and physicochemical characteristics during the production of tradiotional sremska sausage. Biotechnology in Animal Husbandry, 30 (4), 705-715.

Šarčević Danijela, Lilić Slobodan, Vranić Danijela (2014). Redukcija soli u ishrani ljudi – globalna strategija u 21. veku. Tehnologija mesa, 55, 2, 162-168

Đorđe Okanović, Vladimir Kurćubić, Slobodan Lilić, Jasmina Grubić, Branka Borović (2015). The influence of sodium reduction on the quality and safety of hot dogs.Quality of life, 6 (1-2):25-31.