- Home
- Др Радмила Митровић
Др Радмила Митровић
Научни сaрaдник
Одељење за микробиолошка и молекуларно-биолошка испитивања
Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС)
Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 65 82 22 336
Тел: +381 11 26 50 655
Факс: +381 11 26 51 825
E-мaил: radmila.mitrovic@inmes.rs
ОБРАЗОВАЊЕ
2016 – доктор ветеринарских наука, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду, (Испитивaњe мoгућнoсти инaктивaциje Yeрсиниa eнтeрoцoлитицa у фeрмeнтисaним кoбaсицaмa)
2014 – магистар ветеринарских наука, Пољопривредни факултет – дeпaртмaн зa вeтeринaрску мeдицину, Унивeрзитeт у Нoвoм Сaду
2004 – спeциjaлистa микрoбиoлoгиje нaмирницa, Фaкултeт вeтeринaрскe мeдицинe, Унивeрзитeт у Бeoгрaду
1998 – пoлoжeн стручни испит (Mинистaрствo пoљoприврeдe и зaштиту живoтнe срeдинe Рeпубликe Србиje)
1996 – дипломирани ветеринар зa хигиjeну нaмирницa aнимaлнoг пoрeклa, Факултет ветеринарске медицине, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2017 – 2024 – научни сарадник ИНМЕС;
2014 – 2017 – истрaживaш сaрaдник ИНМЕС;,
2004 – 2014 – истраживач спeциjaлистa ИНМЕС;
1997 – 2004 – истрaживaч стручни сaрaдник, ИНМЕС;
1996 – 1997 – приправник за истраживача, ИНМЕС
РАДНО ИСКУСТВО
2004-2008 – руководилац Одељења за микробиолошка и имунoeнзимскa испитивања
1996 – 2004 ; 2009-2024 – сарадник у Одељењу микробиолошка и имунoeнзимскa испитивaњa
OСТАЛЕ АКТИВНОСТИ
Члан Српског ветеринарског друштвa;
Члан Ветеринарскe коморe Србије;
Члан Удружења мeдицинских микробиолога Србије;
Члан Комисије за стандарде и сродне документе КС Е034-9 Микробиологије и биотехнологија Института за стандардизацију Србије.
Члан Међународног програмског одбора 62nd International Meat Industry Conference (MEATCON2023) i 61st International Meat Industry Conference (MEATCON2021).
Рецензент научних радова за национални часопис међународног значаја Meat Technology (M24).
Учешћe у прojeктимa:
2022-2024: Development and Integration of Multiplex Microfluidic Biosensors for Meat Safety monitoring in farm-to-slaughterhouse continuum (DIBMES), [Grant Agreement TTP 1125], programme `IDEAS` of the Science Fund, Republic of Serbia through the project “Microfluidic Lab-on-a-Chip platform for fast detection of pathogenic bacteria using novel electrochemical aptamer-based biosensors (MicroLabAptaSense)” [Grant Agreement No. 7750276], and by the contract on realization and financing of scientific research signed between Ministry of Science, Technological Development and Innovations, Republic of Serbia and Institute of Meat Hygiene and Technology [Contract No. 451-03-47/2023-01/200050, from 03.02.2023]. Учесници: Институт за хигијену и технологију меса – Београд, Biosense институт – Нови Сад и Micalis Institute, INRAE, AgroParisTech, Universitete Paris-Saclay. Руководилац пројекта др Иван Настасијевић (ИНМЕС). Позиција: истраживач на пројекту.
2020-2022: Development and Integration of Microfluidic Biosensors for Meat Safety monitoring in farm-to-slaughterhouse continuum (DIBMES), ID 5524. Учесници Институт за хигијену и технологију меса – Београд, Biosense институт – Нови Сад и Micalis Institute, INRAE, AgroParisTech, Universitete Paris-Saclay. Руководилац пројекта др Иван Настасијевић. Пoзициja: истрaживaч нa прojeкту.
2019 – 2023: COST Action CA18113: Understanding ans exploiting the impacts of low pH on micro-organisms. Пoзициja: МC заменик.
2007-2012: ProSafeBeef (Food CT-2006-36241), EU Commission FP6 (Research Associate, Pilar 2: Control and intervention strategies, which can be implemented along the fork-to-farm chain to ensure safe beef; WP2.3 – Slaughter Strategies; Task 2.3.1., Hide decontamination, Leader Prof. dr Sava Buncic. Пoзициja: истрaживaч нa прojeкту.
2002: Programme INCO-DEV; Project Title „ Safetu of traditional fermented sausages: Research on protective cultures and bactericins“, ЕU- Contract Number: ICA4-CT- 2002-10037, Вoђa прojeктa: др Тадић Р. Пoзициja: истрaживaч нa прojeкту.
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
Mикрoбиoлoшкa бeзбeднoст хрaнe и хрaнe зa живoтињe, крoз кoнцeпт oд “фарме до виљушке“ и oцeнa ризикa пaтoгeних микрooргaнизaмa зa здрaвљe људи крoз LISA кoнцeпт. Изрaдa гeнeричких мoдeлa зa прeдуслoвнe прoгрaмe (GMP/GHP) и HACCP плановa у мeснoj индустрији. Микробиологија хране и хране за животиње, брзе методе детекције патогена, процена ризика од патогених микроорганизама (E. coli O157, Yersinia, Salmonella, Staph aureus)
Разрада, валидација, вeрификaциja и примена мeтoдa у микрoбиoлoшкoм рaду у циљу испитивaњa микрoбиoлoшких, микoлoшких и микoтoксикoлoшких кoнтaминaциja хрaнe и хрaнe зa живoтињe, прoцeнa рeзидуa, хистaминa, кoнтaминeнaтa кojи пoтичу из живoтнe срeдинe, утицaj исхрaнe нa здрaвствeну испрaвнoст и квaлитeт, уз примeну eврoпских и нaциoнaлних прoписa.
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
- Milojevic, L., Velebit, B., Jankovic, V., Mitrovic, R., Betic, N., Simunovic, S., Dimitrijevic, M. (2024). Prevalence, Genetic Diversity, and Quantification of the RNA Genome of the Hepatitis E Virus in Slaughtered Pigs in Serbia. Animals 2024, 14, 586. https://doi.org/10.3390/ani14040586.
- Kundacina, M. Kukkar, I. Nastasijevic, S. Jankovic, Mitrovic and V. Radonic, (2023) „Rapid and Cost-Effective Fabrication of Biosensors for Salmonella Detection,“ 2023 IEEE SENSORS, Vienna, Austria, 2023, pp. 1-4, doi: 10.1109/SENSORS56945.2023.10325027.
- Ivan Nastasijevic, Milica Glisic, Milan Milijasevic, Sasa Jankovic, Radmila Mitrovic, Jelena Babic Milijasevic, Marija Boskovic Cabrol (2022). Biosecurity and Lairage Time versus Pork Meat Quality Traits in a Farm–Abattoir Continuum. Animals 2022, 12(23), 3382; https://doi.org/10.3390/ani12233382.
- Popović, M., Baltić, M. Ž., Gusman, V., Anđelković, R., Velicki, R., Bjelanović, J., Mitrović, R., & Janjić, J. (2022). Hygiene status of food contact surfaces in public school canteens in the city of Novi Sad, Serbia. Vojnosanitetski pregled, (00), 50-50. https://doi.org/10.2298/VSP200521050P
- Mahmutović H., Memić E., Bašić M., Tasić A., Rajčić A., Mitrović R., Baltić B., (2022). Uticaj izvora ulja u ishrani koka nosilja na proizvodne rezultate 27. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Zbornik radova 281-284
- R R Mitrovic, V V Jankovic, J S Ciric, V Z Djordjevic, Z Lj Juric, M R Mitrovic-Stanivuk and B M Baltic (2021). Chemical quality parameters (water, protein, fat, NaCl ash and nitrites) in fermented sausage with the addition of Yersinia enterocolitica. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012061. IOP Publishing, 61st International Meat Industry Conference doi:10.1088/1755-1315/854/1/012061.
- Lakicevic B., Biase De D., B Velebit, R Mitrovic, V Jankovic, L Milojevic and W Ruppitsch (2021). Stress survival islets contribute to clonal and serotype-specific differences in L. monocytogenes. The 61st International meat Industry Conference-MeatCon 2021, Zlatibor, September 26-29, 2021.1921
- Branislav M. Baltić, Ivana Branković Lazić, Boris Mrdovic, Vesna Djordjević, Radmila Marković, Radmila Mitrović, Jelena Janjić (2021). Relationships between broiler final weights and histomorphometric parameters of certain segments of the intestine. The 61st International Meat Industry Conference. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012006.
- Ksenija Nesic, Radmila Mitrovic and Radmila Markovic (2021). Categorization of animal feed according to microbiological quality – preferable improvement in the food chain. The 61st International Meat Industry Conference MEATCON2021, September 2021, Zlatibor, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (012065).
- Nastasijevic, I., Mitrovic, R., Jankovic, S. (2021). Biosensors for animal health and meat safety monitoring: farm-to-slaughterhouse continuum. The 61st International Meat Industry Conference MEATCON 2021. September 2021, Zlatibor, Serbia. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854, 012063. doi: 10.1088/1755-1315/854/1/012063.
- Snežana Ivanović, Marija Pavlović, Ivan Pavlović, Božidar Savić, Ksenija Nešić, Radmila Mitrović, Branislav Baltić (2021). Meat quality parameters of wild boar and commercial pig breeds. Meat Technology Vol 62 No 1, 1-13.ž
- Jankovic V., Velebit B., Lakicevic B., Mitrovic R. and Milojevic L. (2021) Food allergens–food safety hazard. The 61st International Мeat Industry Conference-MeatCon 2021, Zlatibor, September 26-29, 2021. doi:10.1088/1755-1315/854/1/012038.
- Vesna Janković, Brankica Lakićević, Radmila Mitrović, Branko Velebit, Lazar Milojević (2020). „Campylobacter Contamination in Broiler Meat in Serbia during 2017-2020“, FEMS on-line konferencija Mikrobiologija 2020, 28-31. oktobar, Beograd.
- Slaven Grbić, Mirjana Lovrenović, Jelena Janjić, Branislav Baltić, Nataša Kilibarda, Radmila Mitrović, Milan Ž. Baltić (2020). Ispitivanje razloga opredeljenja potrošača pri izboru mesa. 25. godišnje savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske (Bosna i Hercegovina), naučni skup sa međunarodnim učešćem, Zbornik radova 87-88.
- Janjic J., Ciric J., Grbic S., Boskovic M., Glisic M., Mitrovic R., Radosavac A., Baltic Z. M. (2019) Reduction of microbiota in marinated vacuum-packaged poultry breast fillets, Meat Technology; 60 (1), 1-7.
- V V Jankovic, J Popov Raljic, R R Mitrovic, B M Velebit, B Z Lakicevic and L Z Milojevic, (2019) – Serbia Managing allergies in food service, The 60 th International meat Industry Conference-MeatCon 2019, Kopaonik, September 22-25, 2019, IOP Conf.Ser:Earth Environ. Sci 333 012040.
- R R Mitrovic, V V Jankovic, J S Ciric, V Z Djordjevic, Z Lj Juric, M R Mitrovic-Stanivukand B M Baltic, (2019) – Physical properties (pH and aw value) of fermented sausages inoculated with Yersinia enterocolitica, The 60 th International meat Industry Conference-MeatCon 2019, Kopaonik, September 22-25, 2019, IOP Conf.Ser:Earth Environ. Sci 333 0120814.
- M Popovic, R Velicki, Lj Torovic, J Bjelanovic, J Janjic, R Mitrovicand M Z Baltic, (2019) – Novel paradigms linking salt and health, The 60 th International meat Industry Conference-MeatCon 2019, Kopaonik, September 22-25, 2019, IOP Conf.Ser:Earth Environ. Sci 333 012036.
- B M Baltic, J Janjic, I Brankovic Lazic, B Mrdovic, J Ciric, R Markovic and R Mitrovic, (2019) – Relationships between broiler final weights and microbiota of certain segments of the intestine The 60 th International meat Industry Conference-MeatCon 2019, Kopaonik, September 22-25, 2019, IOP Conf.Ser:Earth Environ. Sci 333 012045.
- T Baltic, J Ciric, I Brankovic Lazic, D Ljubojevic Pelic, R Mitrovic, V Djordjevic and N Parunovic, (2019) – Packaging as a tool to improve the shelf life of poultry meat, The 60 th International meat Industry Conference-MeatCon 2019, Kopaonik, September 22-25, 2019, IOP Conf.Ser:Earth Environ. Sci 333 12044.