- Home
- Др Дејана Трбовић
Др Дејана Трбовић
Виши научни сарадник
Одељење за хемијска и физичко-хемијска испитивања
Институт за хигијену и технологију меса (ИНМЕС),
Каћанског 13, 11040 Београд, Србија
Моб: +381 66 8222 307
Тел: +381 11 26 50 655
Факс: +381 11 26 51 825
E-mail: dejana.trbovic@inmes.rs
ОБРАЗОВАЊЕ
2014 – доктор биотехничких наука, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду
2008 – магистар хемијских наука, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
2000 – дипломирани хемичар за истраживање и развој, Хемијски факултет, Универзитет у Београду
ИСТРАЖИВАЧКО ИСКУСТВО
2020 – Виши научни сарадник
2015 – научни сарадник
2009-2015 – истраживач сарадник
2007-2009 – истраживач приправник
2005-2006 – приправник
РАДНО ИСКУСТВО
Од 2005 – ради на пословима Одељења за хемијска и физичко-хемијска испитивања, као и на реализацији пројеката Министарства просвете, науке и технолошког развоја
Од 2009 – Заменик руководиоца Одељења за хемијска и физичко-хемијска испитивања
ЧЛАНСТВО У НАУЧНИМ КОМИСИЈАМА И УДРУЖЕЊИМА
2011 – Члан Европског друштва за аквакултуру
2011 – Члан Комисије за стандарде Института за стандардизацију Србије КС Е034-2, 11- за Семе и плодове уљарица, масти и уља биљног и животињског порекла и њихових сродних производа
ОБЛАСТ НАУЧНОГ ИНТЕРЕСОВАЊА
Квалитет и маснокиселински састав намирница биљног и анималног порекла: риба, месо и производа од меса, јаја, сточна храна, млечни производи итд. Утицај различитог начина исхране на профил масних киселина код намирница анималног порекла: рибе, меса и производа од меса са посебним освртом на н-3 и н-6 полинезасићене масне киселине.
ОДАБРАНИ НАУЧНИ РАДОВИ
Dr Dejana Trbović, 2020. Characterization and discrimination of aquaculture freshwater fish based on fatty acid composition. Institut za higijenu i tehnologiju mesa. Naučna KMD, Beograd ISBN 978-86-82547-12-9. pp. 105.
Kostić A. Ž, Pešić B. M., Trbović D., Petronijević R., Dramićanin M. A., Milojković-Opsenica M. D., Tešić Lj. Ž., 2017. The fatty acid profile of Serbian bee-collected pollen – a chemotaxonomic and nutritional approach. Journal of Apicultural Research, 56 (5), 533-542.
Marković R., Ćirić J., Drljačić A., Šefer D., Jovanović I., Jovanović D., Trbović D., Radulović S., Baltić Ž. M., Starčević M., 2018. The effects of dietary Selenium-yeast level on glutathione peroxidase activity, tissue Selenium content, growth performance, and carcass and meat quality of broilers. Poultry Science, 97 (8), 2861-2870.
Vancetovic J., Ignjatovic-Micic D., Trbovic D., Delic N., Bozinovic S. Nikolic S., Kostadinovic M., 2017. Biochemical and physical kernel properties of a standard maize hybrid in different TopCross™ Blends. Scientia Agricola, 74 (6), 461-468.
Trbović D., Polak T., Demšar L., Parunović N., Dimitrijević M., Nikolić D., Đorđević V. 2018. Determination of the fatty acids in fish tissue and feed – comparison of different methods and statistical evaluation. Acta Chromatographica, 30, 175-179.
Glišić M., Baltić M., Glišić M., Trbović D., Jokanović M., Parunović N., Dimitrijević M., Suvajdžić B., Bošković M., Vasilev D., 2019. Inulin-based emulsion-filled gel as a fat replacer in prebiotc and PUFA-enriched dry fermented sausages. International Journal of Food Science and Technology 54, 787-797.
Ćirić J., Spirić D., Baltić T., Branković Lazić I., Trbović D., Parunović N., Petronijević R., Đorđević V., 2020. Honey bees and their products as indicators of environmental element deposition. Biological Trace Element Research. https://doi.org/10.1007/s12011-020-02321-6
Djordjevic V., Trbovic D., Nastasijevic I., Ljubojevic D., Lakicevic B., Nikolic A., 2019. Effect of frying on the fatty acid composition of silver carp and common carp. Meat Technology 60 (1), 30-36.
Trbović D., Lukić M., Petronijević R., Lakićević B., Rašeta M., Lazić-Branković I., Parunović N., 2020. Evaluation of n-3 polyunsaturated fatty acid content in various foods: health impact assessment. Meat Technology 61 (2), 174-178.
Trbović, D., Živić I., Stanković M., Đorđević V., Petronijević R., Marković Z., 2021 Quantitative deposition of nutrients in dorsal muscle, adipose tissue and liver in common carp (Cyprinus carpio L.) in a semi-intensive farming system. Meat Technology 62 (2), 148-153.
Trbovic D., Djordjevic V., Spiric A., Petronijevic R., Teodorovic V., Parunovic N., Markovic Z. (2018) Evaluation of the diet supplementation strategy on the flesh quality and fatty acid profiles in common carp (Cyprinus carpio L). Meat Technology, 59 (1), 28-37.
Trbović D., Petronijević R., Đorđević V., 2017. Chromatography methods and chemometrics for determination of milk fat adulterants 59th International Meat Industry Conference MEATCON2017. 1–4 October 2017, Zlatibor, Serbia. IOP Publishing IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 85 (2017) 012025
Trbovic D., Lakicevic B., Lukic M., Jankovic V., Petrovic Z., Nikolic A., Nastasijevic I., 2017. Saturated fatty acids and total fat daily intake through consumption of processed meat products. Meat Technology, 58 (1), 16-25.
Trbovic D., Spiric D., Lukic M., Petrovic Z., Parunovic N., Djordjevic V., Milicevic D., 2017. Fatty acid composition of cow’s milk: opportunities and challenges for Serbian dairy producers. Meat Technology, 58 (2), 118-124