Ћирилица /Latinica

Monografija „Bakteriocini BMK- mogućnosti primene u proizvodnji fermentisanih kobasica“

Institut za higijenu i tehnologiju mesa pomogao je izdavanje monografije „Bakteriocini BMK- mogućnosti primene u proizvodnji fermentisanih kobasica“, autora dr Slavice Vesković, iz edicije posebnih izdanja „Zadužbine Andrejević“.

Prema oceni recenzenata u monografiji „su prikazani svi značajniji mikroorganizmi koji su izolovani u različitim fazama tehnološkog procesa izrade sremske kobasice proizvedene na tradicionalni način u industrijskim uslovima. Zadatak je bio da se ispita sposobnost produkcije bakteriocina iz određenih sojeva BMK kao i njihov potencijalni uticaj na inhibiciju rasta i razmnožavanja nekih patogenih bakterija koje se hranom mogu uneti u organizam čoveka“. Takođe, „radom je obuhvaćena ne samo ukupna problematika proizvodnje već i elementi bezbednosti, kvaliteta i biološke vrednosti jedne od najvažnijih trajnih kobasica našeg podneblja. Ukazano je i na mogućnost korišćenja zaštitnih kultura (bioprotektora) u neposrednoj praksi“ – dr Lazar Turubatović, naučni savetnik; dr Radoljub Tadić, viši naučni savetnik.

Autor dr Slavica Vesković je direktor Sektora laboratorije Instituta za higijenu i tehnologiju mesa. U laboratoriji Instituta radila je više od 11 godina na rešavanju mnogobrojnih problema iz oblasti mikrobiologije hrane, a značajne su njene aktivnosti vezane za uvođenje novih analitičkih metoda iz oblasti izolacije i identifikacije BMK u laboratorijski rad. Samostalno ili kao koautor objavila je više od 40 naučnih i stručnih radova. Aktivni je učesnik domaćih i međunarodnih konferencija iz oblasti bezbednosti hrane.