Ћирилица /Latinica

Dr Brankica Lakićević

Viši naučni saradnik

Odeljenje za mikrobiološka i molekularno-biološka ispitivanja

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija

Mob: +381 63626076

Tel: +381 11 26 50 655

E-mail: brankica.lakicevic@inmes.rs

 

OBRAZOVANJE 

2012. doktor veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu (Primena klasičnih, molekularno bioloških i imunoenzimskih metoda u izolaciji, detekciji i karakterizaciji bakterija iz roda Listeria)

2008. – magistar bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu

2003. – diplomirani molekularni biolog i fiziolog, Univerzitet u Beogradu

 

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2019. viši naučni saradnik

2013. – naučni saradnik

2010. – 2013. – istraživač saradnik

2005. – 2010. – istraživač pripravnik

2004. – 2005. – pripravnik za istraživača, Institut za higijenu i tehnologiju mesa

 

RADNO ISKUSTVO

2015. – član Upravnog odbora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa

2015. zamenik rukovodioca Odeljenja za mikrobiološka i molekularno biološka ispitivanja

 

OSTALE AKTIVNOSTI 

2022. Član Međunarodnog programskog odbora 61. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2021. Predsednik Međunarodnog programskog odbora 60. Međunarodne konferencije industrije mesa, Kopaonik, Srbija

2019. Član Organizacionog odbora 59. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2015. Podpredsednik Međunarodnog programskog odbora 58. Međunarodne konferencije industrije mesa, Zlatibor, Srbija

2015. Član Uređivačkog odbora vodećeg časopisa nacionalnog značaja Tehnologija mesa

2015.- Urednik tematskih oblasti vodećeg časopisa nacionalnog značaja Tehnologija mesa

 

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Razvoj postupaka brže i pouzdanije identifikacije patogenih mikroorganizama, ostataka kontaminenata okoline i rezidua veterinarskih lekova, istovremeno precizno definisanje značaja veterinarsko sanitarnih mera, epidemiološkog monitoringa ali i evropskog i nacionalnog zakonodavstva u postupku dobijanja bezbedne hrane.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Lakicevic, B., den Besten, H.M.W., De Biase, D. 2022.  Landscape of stress response and virulence genes among Listeria monocytogenes strains. https://doi.org/10.3389/fmicb.2021.738470

Schaeffer J, Revilla-Fernández S, Hofer E, Posch R, Stoeger A, Leth C, Schmoll F, Djordjevic V, Lakicevic B, Matovic K, Hufnagl P, Indra A, Allerberger F, Ruppitsch W. 2021. Tracking the origin of Austrian human brucellosis cases using whole genome sequencing. Front Med. 8:635547

Lakicevic, B., De Biase, D., Velebit, B., Mitrovic, R., Jankovic, V., Milojevic, L., Ruppitsch, W. 2021. Stress survival islets contribute to clonal and serotype-specific differences in L. monocytogenes. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 854 (2021) 012050.

Zuber, I., Lakicevic, B., Pietzka, A., Milanov, D., Djordjevic, V., Karabasil, N., Teodorovic, V., Ruppitsch, W., Dimitrijevic, M.  2019. Molecular characterization of Listeria monocytogenes isolates from a small scale meat processor in Montenegro, 2011–2014. Food Microbiology, 79: 116-122.

Tadic, V., Djordjevic, J., Boskovic, M., Baltic, M., Lakicevic, B., Vasilev, D., Dimitrijevic, M. 2018. Two different starter cultures as potential inhibitors of L. monocytogenes infermented sausages. Fleischwirtschaft, 10: 93-97.

Nastasijevic, I., Milanov, D., Velebit, B., Djordjevic, V., Swift, C., Painset, A., Lakicevic, B.  2017. Tracking of Listeria monocytogenes in meat establishment using Whole genome sequencing as a food safety management tool: A proof of concept. International Journal of Food Microbiology, 257: 157-164.

Lakicevic, B., Nastasijevic, I. 2017. Listeria monocytogenes in retail establishments: Contamination routes and control strategies. Food Reviews International, 33 (3): 247-269.

Jankovic, V., Lakicevic, B., Petronijevic, R., Spiric, D., Đorđevic, V., Popov-Raljic, J. 2016. Soybean and gluten in meat products – consumer protection strategy. Agro Food Industry Hi-Tech, 27, 3, 30-32.