Ћирилица /Latinica

Dr Vesna Ž. Đorđević

Dr Vesna Đorđević, spec. mikrobiologije

 Viši naučni saradnik

Direktor Instituta za higijenu i tehnologiju mesa

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES),

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob:      +381 63 26 44 51
Tel:       +381 11 26 50 722
Faks:     +381 11 26 51 825
E-mail: vesna.djordjevic@inmes.rs

OBRAZOVANJE

2009 – Doktor veterinarskih nauka, Departman za veterinu/Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Novom Sadu (“Činioci od značaja za nalaz fluorohinolona u tkivima riba”)

2009 – Specijalista mikrobiologije, Fakultet veterinarske medicine/ Katedra za mikrobiologiju, Univerzitet u Beogradu (“Biohemijske karakteristike Aeromonas i Pseudomonas vrsta izolovanih iz pastrmke”)

2005 – Magistar veterinarskih nauka, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu (“Uporedno ispitivanje mogućnosti primene odabranih analitičkih postupaka za ocenu svežine pastrmke”)

1999 – Doktor veterinarske medicine, Fakultet veterinarske medicine, Univerzitet u Beogradu

 ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2016 – viši naučni saradnik, INMES

2011 – 2015 – naučni saradnik, INMES

2006 – 2014 – istraživač saradnik, INMES

1999 – 2000 – pripravnik za istraživača, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu

 RADNO ISKUSTVO

2016 – Direktor Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, INMES

2015 – Vršilac dužnosti direktora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, INMES

2010 – 2014 – Zamenik direktora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, INMES

2009 – 2010 – pomoćnik sekretara za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda

2008 – 2009 – istraživač saradnik, Odeljenje za naučnu i stručnu saradnju, INMES

2006 – 2008 – istraživač saradnik, Odeljenje za mikrobiološka ispitivanja, INMES

2001 – 2005 – stručni asistent, Odeljenje za mikrobiološka ispitivanja, INMES

1999 – 2000 – pripravnik za istraživača, Katedra za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porekla, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu

 OSTALE AKTIVNOSTI

2015 – Glavni i odgovorni urednik vodećeg časopisa nacionalnog značaja „Meat Technology“

2015 – Recenzent monografije nacionalnog značaja autora dr Ivana Nastasijevića, „VTEC O157 u lancu goveđeg mesa“, izdavač Zadužbina „Andrejević“,  ISBN 978-86-525-0206-6

2015 – Član počasnog odbora naučnog skupa „One Health – New Challenges“ First International Symposium of Veterinary Medicine (ISVM2015), Vrdnik, Srbija

2015 – Član Programskog odbora „Internatinal 58th Meat Industry Conference“, Zlatibor, Srbija

2015 – Član Programskog odbora i moderator tematske oblasti „Bezbednost hrane“ na 26. Savetovanju veterinara Srbije, sa međunarodnim učešćem, Zlatibor

2013 – Rukovodilac Tima za dobijanje Oskara kvaliteta – nacionalna nagrada za poslovnu izvrsnost „Oskar kvaliteta za male i srednje organizacije“ (nagradu dodeljuje Privredna Komora Srbije, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE, uz podršku Ministarstva privrede RS)

2013 – Zamenik predsednika Programskog odbora „Internatinal 57th Meat Industry Conference“, Beograd, Srbija

2013 – Predsednik predsedništva plenarne sesije na „Internatinal 57th Meat Industry Conference“, Beograd, Srbija

2011 – Član redakcijskog odbora „Book of Apstracts“, „International 56th Meat industry conference“, Tara, Srbija

2011 – Član Programskog odbora „International 56th Meat Industry Conference“, Tara, Srbija

2010 – 2014 – Član Uređivačkog odbora vodećeg časopisa nacionalnog značaja „Tehnologija mesa“

2010 – Član posebne radne grupe za izradu Pravilnika o sadržini i metodama izrade statističkih karata buke i načinu njihovog prikazivanja javnosti (rešenje br./N°: 119-01-104/1/2010-02); Pravilnika o metodologiji za određivanje akustičnih zona (rešenje br./N°: 119-01-104/2/2010-02); Pravilnika o metodologiji za izradu akcionih planova (rešenje br./N°: 119-01-104/3/2010-02), na osnovu Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini („Sl. glasnik RS“ br. 36/09)

Član “European Aquaculture Society (EAS)”

Član Srpskog veterinarskog društva

Član Veterinarske komore Srbije i grada Beograda

Član Društva mikrobiologa Srbije

Član Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije

Delegat u Skupštini Zajednice Instituta Srbije

Član Uređivačkog odbora vodećeg časopisa nacionalnog značaja „Veterinarski glasnik“

Počasni član Uređivačkog odbora časopisa nacionalnog značaja „Arhiv veterinarske medicine“

OBLAST NAUČNOG INTERESOVANJA

Način pripreme i upravljanje ribnjakom, ishrana ribe, kvalitet i bezbednost ribe, održivost sveže ribe, izrada proizvoda od ribe;  procesna higijena i kvalitet mesa i proizvoda od mesa; razvoj i validacija analitičkih metoda za ispitivanje mikroorganizama i za određivanje rezidua veterinarskih lekova.

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Dragana Ljubojevic, Vladimir Radosavljevic, Nikola Puvaca, Milica Zivkov Balos, Vesna Djordjevic, Rade Jovanovic, Miroslav Cirkovic (2014). Interactive effects of dietary protein level and oil source on proximate composition and fatty acid composition in common carp (Cyprinus carpio L.). Journal of Food Composition and Analysis, 127 (2), 599-600. (IF=1,985).

Vucinic Marijana, Djordjevic Vesna, Radisavljevic Katarina, Atanasijevic N, Nedeljkovic-Trailovic Jelena (2011). Feeding behaviour of stray dogs in a municipal shelter. Acta Veterinaria, 61 (1), 99-105. (IF=0,167).

Cirkovic Miroslav, Ljubojevic Dragana, Djordjevic Vesna, Novakov Nikolina, Petronijevic Radivoj, Matekalo-Sverak Vesna, Trbovic Dejana (2012). The Breed Effect on Productivity and Meat Nutrient Compsition of Fish. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 18 (5), 775-780. (IF=0.458).

Jankovic Vesna, Djordjevic Vesna, Lakicevic Brankica, Borovic Branka, Velebit Branko, Mitrovic Radmila (2012). Determination of staphylococcal enterotoxins in cheese by immunoenzyme assays. Archives of Biological Sciences, 64 (4), 1449-1454. (IF=0,791).

Ljubojevic Dragana, Cirkovic Miroslav, Novakov Nikolina, Jovanovic Rade, Jankovic Snezana, Djordjevic Vesna, Masic Zoran (2013). Productivity and Meat Nutrient in Fish: The Diet Effect. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 19 (1), 43-49. IF=(0,287).

Ljubojevic D, Cirkovic M, Djordjevic V, Puvaca N, Trbovic D, Vukadinov J, Plavsa N. (2013). Fat quality of marketable fresh water fish species in the Republic of Serbia. Czech Journal of Food Science, 31 (5), 445-450. (IF=0,741).

Jelena A. Babic, Mirjana R. Dimitrijevic, Milan P. Milijasevic, Vesna Z. Djordjevic, Radivoj B. Petronijevic, Slaven M. Grbic, Aurelija T. Spiric (2014). Uticaj pakovanja u modifikovanoj atmosferi i vakuumu na odabrane hemijske parametre svežine kalifornijske pastrmke (Oncorhynchus mykiss) i odrezaka šarana (Cyprinus carpio). Hemijska industrija, 68 (1), 69-76. (IF=0,364).

Jelena Ivanovic, Jelena Janjic, Marija Boskovic, Milan Baltic, Marija Dokmanovic, Vesna Djordjevic, Natasa Glamoclija (2014). Survival Yersinia enterocolitica in Ground Pork Meat in Different Packages. Journal of Pure and Applied Microbiology, 8 (6), 4317-4323. IF(2013)=(0,073).

Petrovic Jelena, Pusic Ivan, Apic Jelena, Milanov Dubravka, Grgic Zivoslav, Djordjevic Vesna, Matekalo-Sverak Vesna (2012). Sylvatic trichinosis – role of wild animals in cycle of spread of trichinosis in Serbia. Veterinarski glasnik, 66 (3-4), 175-183.

Trbovic D, Vranic D, Djinovic-Stojanovic J, Matekalo-Sverak V, Djordjevic V, Babic J, Spiric D, Petronijevic R, Spiric A. (2012). Fatty acid profile in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) as influenced by diet. Biotechnology in Animal Husbandry, 28 (3), 563-573.

Đorđe Okanović, Miroslav Ćirković, Dragana Ljubojević, Vesna Đorđević, Nikolina Novakov (2013). Tehničko rešenje: „Tehnološki postupak proizvodnje barenih kobasica od mesa Ciprinida“.