Ћирилица /Latinica

Dr Slavica Vesković

Naučni savetnik

Specijalista higijene i tehnologije namirnica animalnog porekla

Sektor za razvoj i transfer tehnologija

Institut za higijenu i tehnologiju mesa (INMES)

Kaćanskog 13, 11040 Beograd, Srbija
Mob:      +381 60 30 60 678
Tel:        +381 11 26 50 655
Faks:     +381 11 26 51 825
E-mail: slavica.veskovic@inmes.rs

OBRAZOVANJE

2007 – Doktor bitehničkih nauka, oblast prehrambeno-tehnoloških nauka, Poljoprivredni fakultet – Zemun, Univerzitet u Beogradu

(Uticaj Lactobacillus sakei I 151, bakteriocina Leuconostoc mesenteroides E 131 i MAP na održivost Sremske kobasice)

2005 – Magistar biotehničkih nauka, oblast prehrambeno-tehnoloških nauka, tehnološka mirobiologija; Poljoprivredni fakultet – Zemun, Univerzitet u Beogradu

(Uticaj bakteriocina izolovanog iz Leuconostoc mesenteroides E 131 i Lactobacillus sakei I154  na Listeria monocytogenes u toku proizvodnje Sremske kobasice)

1993 – Specijalista higijene i tehnologije namirnica animalnog porekla, Veterinarski fakultet, Univezitet u Beogradu, Beograd.

(Ispitivanje zdravstvene ispravnosti ambalaže za pakovanje mleka)

1991 – diplomirani veterinar, Veterinarski fakultet, Univerzitet u Beogradu

ISTRAŽIVAČKO ISKUSTVO

2016 – Naučni savetnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

2011 – 2016 – Viši naučni saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa,Beograd

2007 – 2011 – Naučni saradnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

2001 – 2007 – Istraživač specijalista – stručni savetnik, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

1998 – 2001– Specijalista, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

1996 – 1998 – Specijalista – stručni asistent, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Beograd

RADNO ISKUSTVO

2010 do danas – istraživač / stariji istraživač / vodeći istraživač (danas) Sektor za razvoj i transfer tehnologija

2007 – 2010 – Direktor sektora laboratorije

2007 – 2007 – Zamenik Direktora sektora laboratorija

2005   2007 – Zamenik rukovodioca Odeljenja za mikrobiološka ispitivanja

19962005 – saradnik Odeljenja za mikrobiologiju

1992 – 1993 – pripravnik – diplomirani veterinar, Veterinarska stanica Gornji Milanovac

OSTALE AKTIVNOSTI

U periodu od 01.1.2009.godine do 2010. godine angažovana kao konsultant Svetske banke (IFC) u oblasti bezbednosti hrane;

Član je Stručnog odbora skupštine Udruženja veterinara Srbije za bezbednost hrane;

Član je komisije za ocenu kvaliteta mesa i proizvoda o mesa na Novosadskom sajmu 2009. godine;

Predsednik komisije za ocenu Zlatarskog sira (2011, 2012, 2013, 2014. godine);

Consultant for Development Study on Protection of Pressed Sausage Geographical Status (STAR projekat – Peglana kobasica);

Član stručnog tima na izradi Studije izvodljivosti za osnivanje centra za razvoj agro-biznisa na Pešterskoj visoravni (UNOPS-EUPROGRES-2012-S-018);

Završila je kurs za FSMS prema ISO 22000:2005 – Food Safety Management;

Tehnički ekspert ATS za ocenjivanje prema SRPS ISO/IEC 17021;

Član Veterinarske komore Srbije.

Član Udruženja mikrobiologa Srbije

Član Upravnog odbora Udruženja mikrobiologa Srbije

Član  Upravnog  odbora  EHEDG  (European  Hygienic  Engineering  &  Design  Group), podružnice  Srbija.

Član Upravnog odbora Naučnog Instituta za verinarstvo Srbije.

Član uređivačkog odbora časopisa Tehnologija mesa u periodu od 2009 – 2011. godine, kao i urednik tematske oblasti „Opšta i tehnološka mikrobiologija“ ovog časopisa.

Član je uređivačkog odbora časopisa Acta Agriculturae Srebica.

 

OBLASTNAUČNOGINTERESOVANJA

Dugogodišnji naučno-istraživački rad vezan je za oblast higijene i tehnologije namirnica, prvenstveno mikrobiologije hrane, tj. za kvalitet i bezbednost tradicionalnih fermentisanih proizvoda od mesa i mleka; izolaciju i karakterizaciju autohtonih sojeva bakterija mlečne kiseline (BMK); produkciju njihovih antimikrobnih metabolita – bakteriocina i utvrđivanje mogućnosti njihove primene u industriji hrane; primeni biljnih ekstrakata kao anti-oksidativnih i antimikrobnih prirodnih jedinjenja radi produženja održivosti proizvoda i smanjenje rizika od patogenih mikroorganizama, kao i razradi i uvođenju u rad novih mikrobioloških metoda.

 

ODABRANI NAUČNI RADOVI

Od preko 200 naučnih i stručnih publikacija izdvajaju se:

Slavica Vesković, 2009. Bakteriocini BMK – Mogućnosti primene u proizvodnji fermentisanih kobasica. Izdavač: Zadužbina Andrejević, ISBN 978-86-7244-783-5 (monografija).

Slavica Vesković, Dragutin Đukić, 2015. Primena bioprotektora u proizvodnji  hrane. Izdavač: Agronomski fakultet u Čačku,  ISBN 978-86-87611-34-4 (monografija).

Nurgin Memiši, Slavica Vesković, Milan Milijašević, 2015. Sanitacija pogona industrije mleka i mesa, Izdavač: Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, ISBN 978-86-7994-040-7 (monografija).

Dragutin Đukić, Slavica Vesković, Leka Mandić, 2015. Opšta i industrijska mikrobiologija. Izdavač: Agronomski fakultet u Čačku, ISBN 978-86-87611-33-7 (udžbenik).

Slavica Vesković, Srđan Stefanović, Saša Janković , 2011. “Chapter VIII – Veterinary drug residues”, ISBN: 978-1-61122-130-5  (Series: Nutrition and Diet Research Progress, Public Health in the 21st Century).

Nevijo Zdolec, Slavica Vesković-Moračanin, Ivana Filipović and Vesna Dobranić, 2016. Antimicrobial resistance of lactic acid bacteria in fermented meat products In: Fermented Meat Products: Health Aspects (Ed. Zdolec) CRC Press Taylor & Francis Group ISBN 9781498733045.

De Luka Silvio R  Ilic Andjelija Z  Jankovic Sasa D  Djordjevic Drago M  Cirkovic Sasa  Milovanovic Ivan D  Stefanovic Srdjan  Veskovic-Moracanin Slavica M  Ristic-Djurovic Jasna L  Trbovich Aleksander M. (2016). Subchronic exposure to static magnetic field differently affects zinc and copper content in murine organs. NTERNATIONAL JOURNAL OF RADIATION BIOLOGY, (2016), vol. 92 br. 3, str. 140-147.

Milan Milijašević, Jelena Babić, Danijela Vranić, Branka Borović, Slavica Vesković Moračanin. (2016). Quality attributes of chilled vacuum-packaged cold-smoked common carp (Cyprinus carpio) and cold-smoked bighead carp (Hypophthalmichthys nobilis) fillets, Acta Veterinaria Brno, Vol. 85, Issue 2, pp. 195-203.

Djukic, D., Mandic, L., Veskovic, S., Kapor, I. (2015): Correlation between fertilizer type and rate, urease activity and total nitrogen and ammonium nitrogen contents in a chernozem soil under wheat. Agriculture and Forestry, 61 (3): 43-51.

Kurćubić Vladimir, Vujić Jelena, Iličić Mirela, Vranić Danijela, Vesković-Moračanin Slavica, Mašković Pavle, (2015): Effect of plant extracts Kitaibelia vitifolia on antioxidant activity, chemical characteristics, microbiological status and sensory properties of Pirotski kachkaval cheese. Hemijska industrija, 69 (1), pp. 85-93.

Vladimir Kurćubić, Pavle Mašković, Jelena Vujić, Danijela Vranić, Slavica Vesković Moračanin, Đorđe Okanović, Slobodan Lilić, (2014): Antioxidant and antimicrobial activity of Kitaibelia vitifolia extract as  alternative to the added nitrite in fermented dry sausage, Meat Science, 97 (4), pp. 459-46.

Kurcubic Vladimir,  Maskovic Pavle, Karan Dragica,  Veskovic-Moracanin Slavica, Okanovic Djordje, Lilic Slobodan, Dzinic Natalija, (2014): Sensory properties of sausage fortified by kitaibelia vitifolia extract. AGRO FOOD INDUSTRY HI-TECH, 25 (1), pp. 16-19.

Kureljušić Branislav, Ivetić Vojin, Savić Božidar, Kureljušić Jasna, Jezdimirović Nemanja, Cvetojević Đorđe, Vesković-Moračanin Slavica, Stefanović Srđan, Juntes Polona, Jakić-Dimić Dobrila (2014): Melamine-induced nephrotoxicity in weaned piglets in Serbia. Slovenian Veterinary Research; 51 (3), pp. 141-146.

Slavica Vesković Moračanin, Lazar Turubatović, Marija Škrinjar and Dragojlo Obradović (2013): Antilisterial Activity of Bacteriocin Isolated from Leuconostoc Mesenteroides Subspecies Mesenteroides IMAU:10231 in Production of Sremska Sausages (Traditional Serbian Sausage): Lactic Acid Bacteria Isolation, Bacteriocin Identification, and Meat Application Experiments, Food Technology and Biotechnology, 51 (2) pp. 247-256.

Ostojić Z, Ilić T, Vesković Slavica, Andjus P, (2013): Gaba(B) Receptors as a Common Target for Hypothermia and Spike and Wave Seizures: Intersecting Mechanisms of Thermoregulation and Absence Epilepsy. NEUROSCIENCE, vol. 238, pp. 39-58.

Blagojev N, Škrinjar M, Vesković Moračanin S., Šošo V. (2012): Control of mould growth and myco-toxin production by lactic acid bacteria metabolites – Romanian Biotechnological Letters Journal, 7 (3), pp. 7219-7226.

Škrinjar M, Blagojev N, Petrovic Lj, Šošo V, Vesković Moračanin S, Škaljač S. (2012):. Diversity of moulds on the Petrovská klobása raw materials, casings and in the processing unit environment, Romanian Biotechnological Letters, 17 (6), pp. 7726-7736.

Kozacinski, L., Drosinos, E., Caklovica, F., Cocolin, L., Gasparik-Reichardt, J., Veskovic, Slavica (2008) Investigation of microbial association of traditionally fermented sausages, Food Technology and Biotechnology, vol.46 No.1 pp. 93-106.

Drosinos, E., Mataragas, M., Slavica Veskovic Moracanin, Gasparik-Reichardt ,J., Hadziosmanovic, M., Alagic, D.(2006). Quantifying Nonthermal Inactivation of Listeria monocytogenes in European Fermented Sausages Using Bacteriocinogenic Lactic Acid Bacteria or Their Bacteriocins: A Case Study for Risk Assessment. Journal of Food Protection. vol.69 No.11 pp. 2648-2663